Странице

четвртак, 30. јул 2015.

TRAJNOST PVC PROZORA

Prozore u kojima se ugrađuju PVC ramovi imaju više prednosti ali jedna od najznačajnijih je njihova trajnost, izdržljivost i jednostavno i jeftino održavanje.

PVC (Polivinil Hlorid koji ulazi u grupi plastičnih polimera) je materijal koji se upotrebljava u mnogim delatnostima od vodovodnih i kanalizacionih cevi, kablova za struju, instalacija, higijenskih materijali i td. Naravo, to je idealan materijal za proizvodnju dugotrajnih, jeftinih, energetski efikasne stolarije koja ne zahteva preveliko održavanje. PVC-u se dodaju i drugi sastojci (aditivi, stabilizatori, pigmenti, plastifikatori i sl.) koji mu daju prepoznatljivu čvrstinu i trajnost. Ovi prozori su daleko najpopularniji izbor u psolednjih nekoliko decenija u Zapadnoj Evropi i Americi gde su u velikoj meri zamenjeni stari drveni prozori (u Velikoj Britaiji procenat PVC prozora u novim zgradama je oko 85%). Njihova popularnost je posebno izražena u poslednje vreme kada je energetska efikasnost i štednja energije postala vrlo značajna u Evropskoj Uniji, pri čemu su doneseni i nekoliko direktiva.



Prozori zbog svoje uloge moraju da budu:

  • Otporni na ekstremene meterološke prilike (sneg, vetar, kiša, oluje), toplo vreme, hladno vreme,
  • Otporni na buku
  • otporni na vlagu i so u vazduhu, kao i na zagađen vazduh,
  • otporni na insekte i mikroorganizme
  • da imaju visoka izolaciona svojstva
  • da budu energetske efikasni
  • da ne gore na visokim temepraturama,
  • da budu ekološki „prijateljski“ - koja se izražava na dva načina, uštedom energije i mogućnosti reciklaže
  • održavanje da bude jeftino i jednostavno
  • da budu konkurentni
PVC višekomorni ram


Malo je materijala koji mogu da odgovore na sve ove zahteve modernog stanovanja. Za razliku od drugih materijala od kojih se proizvode prozori, PVC je u potpunosti otporan na trulenje, koroziju, na ljuštenje, struganje, savijanje ili gubljenje boje, imaju malu specifičnu težinu, mogu da se izrađuju u raznim veličinama, formama i oblicima. Prozorski ramovi novijih generacije imaju visoku otpornost na UV zračenje tako da su pogodni i za klimatska područja sa visokom temperaturom i brojnih sunčevih dana. To se postiže upotrebom titanijum oksida.  




I ono što je najvažnije, PVC prozori ne gube svoja svojstva tokom godina tako da mogu da traju decenijama i u tome je njihova najveća prednost.  Održavanje PVC prozora je vrlo jednostavno i jeftino, dovoljno je samo povremeno obrisati prašinu krpom koja je natopljnaj sa nekim deterdžentom. Nije potrebno farbanje pošto može da se naruči bilo koja boja. Smatra se da minimalna dužina trajanja PVC prozora u kom periodu oni uopšte ne gube svoja svojstva oko 40 godina. Dužinu trajanja tj njihova trajnost najviše zavise od delova koja nisu od Polivinil Hlorida, kao što su šarke, brave, mehanizme za otvaranje i zatvaranje. Potrebno je povremeno podmazivati brave i mehanizme za otvaranje kao i brisanje prašine i prljavštine na njima. 

1 коментар:

  1. PVC prozori su odlicni kada se ima u vidu odnos cene i kvaliteta. U odnosu na staru drvenu stolariju, mnogo poboljsavaju uslove zivota u kuci ili stanu, u celosti. Po cenama su takodje konkurentni, a ne zahtevaju ni neko veliko odrzavanje (farbanje, muke sa dihtovanjem...)

    ОдговориИзбриши