Странице

понедељак, 10. април 2017.

Vrste okova



Vrste okova

Okov je po definiciji skup delova koji omogućuju otvaranje/zatvaranje i vezu sastavnih elemenata kod prozora i vrata. Obično (neobavešteni) kupci misle da je okov samo onaj mehanizam koji se nalazi posred prozorskog ili vratnog krila, ali u okov spadaju i neki prateći elementi koji nisu neophodni za obavljanje osnovne funkcije ali olakšavaju i omogućavaju lakše i sigurnije otvaranje i zatvaranje PVC, drvene ili aluminijumske stolarije:

  • ručice,
  • drške,
  • šarke,
  • reze,
  • dodaci za antiprovalne sisteme zaključavanja kod sigurnosne stolarije kao što su pečurkasti tuljci i metalne reze (ulošci sa tuljkom) koje sprečavaju razdvajanje krila od štoka


Vrste okova


U zavisnosti od vrste elemenata prozora i vrata i na koji način se oni otvaraju/zatvaraju postoje nekoliko vrsta okova.  

a)  Okretno - nagibni okovi – omogućavaju da prozori osim jednostavnog linearnog otvaranja mogu da se otvaraju na kip. Ovoim je omogućeno provetravanje i otvaranje kod teško dostupnih prozora. Ovaj tip okova se najviše ugrađuje na našim prostorima kao i u Evropi.

Okretno - nagibni okov
Okretno nagibni okov


Roto-okretno nagibni okov
Roto okretno nagibni okov


b)  Roto okretno - nagibni okov - omogućava okretanje i nagibanje (kipovanje) krila jednim potezom ručice. Karakteristično kod njega je da su sve unutrašnje i spoljašnje komponente povezane na jedan centralni sistem za zaključavanje. Ovaj okov ima tri ugaona prihvatnika sa tuljcima, a sistem zaključavanja pokreće se u dva smera duž postavljenog kanala.





c)  klasični stop sistem –  omogućava samo linearno otvaranje i upotrebljava se kod prozora sa nepravilnim oblikom kao što su trouglasti, lučni, kružni ili nepravilni prozori.


d)  Paralelni klizni okovi – koriste se kod balkonskih vrata svih vrsta stolarija (PVC, aluminijumska , drvena). Vrata mogu da budu široka do 2 metra i težine do 200 kg. Sistem se sastoji od pogonske jedinice (makaza) sa kugličnim ležajevima koja se montira na gornjoj strani krila, i paralelnih klizno-nagibnih kolica koja su postavljena na donjoj strani.

 Paralelni klizni okovi
 Paralelno klizni okov


Klizno - preklopni okovi
Klizno - preklopni okovi
e)  Klizno - preklopni okovi se koriste kod velikih i teških elementata kao što su velika staklena vrata u velikim tržnim centrima, aerodromima, bolnicama i drugim javnim objektima. Na gornjoj i na donjoj  šini se nalaze valjci sa tim da su valjci na donjoj šini sa kugličnim ležajevima i plastičnom oblogom. Donji okovi i spoj sa podom omogućavaju ugrađivanje nekoliko preklopih krila koji se kreću po šinskoj vođici bez zastoja i prepreka.




f)   Paralelni klizno - nagibni okovi se koriste kod kliznih prozora. Sistem otvaranja i zatvaranja se sastoji od makaza i kolica koja pri zatvaranju privlače krilo prozora celom širinom i ponovo ga potiskuje prilikom otvaranja.


g)  Podizno - klizni okovi se koriste kod mnogo teških klizinih vrata. Mogu da imaju elektronsko i automatsko otvaranje pomoću senzora i fotoćelija.

Podizno - klizni okov
Podizno - klizni okov


h)  Zakretni okovi – koriste se kod zakretnih prozora u prostorijama gde postoji vlaga i neprijatni mirisi kao što su kuhinje i kupatila. Kod ovih prostorija prozori su obično mali kako bi se sprečilo kretanje vlage, ali ovi okovi omogućavaju cirkulaciju vazduha tako što ustajali vazduh iz prostorije usmerava naviše a sveži vazduh se propušta sa donje strane.

i)    Vertikalno - rotacioni okov - ima dekorativnu ulogu i koristi se kod vrata i prozora koji su teški do 200 kg i koji mogu da rotiraju po vertikalnoj osi sa pomerenim težištem ka levoj strani.


Umesto zaključka


U tekstu su navedeni samo neke vrste okova koji se najviše koriste u praksi. Pri kupovini stolarije kupac mora dobro da zna i da bude svesan svojih potreba i spacifičnih zahteva, kako bi mogao da odabere okov koji će te potrebe i zahteve u potpunosti da zadovolji.  

1 коментар: