Странице

недеља, 11. фебруар 2018.

KAKO ODABRATI UNUTRAŠNJA VRATA


Iako na prvi pogled ne izgleda tako, ali unutrašnja vrata su vitalni deo jednog doma, imaju dramatičan efekt na izgled soba i potrebno je biti pažljiv pri njihovoj kupovini. Postavlja se pitanja na šta treba obratiti pažnju?

 Zadržite i upotpunite stil vašeg doma


Arhitekti i dizajneri unutrašnjeg prostora imaju jednostavan savet: ne kupujte previše različite elemente pošto tako pravite kakofoniju stilova i dobijate kič u stanu. Potrebno je pratiti postojeći stil i dodavati i uklapati elemente. Naravno da je dobro došlo ukusno iskakanje iz šeme, ali pripazite da ne preterate.
Potrebno je paziti na veličinu unutrašnjih vrata u odnosu na sobu. Ukoliko se stavi prevelika masivna vrata u maloj sobi, dobija se efekt da ona postane manja umesto veća. Potrebno je paziti i na unutrašnju rasvetu u sobama koja isto tako može da donese neželjeni efekat. 

Pravac otvaranja


Možete da odaberete levo ili desno otvaranje u zavisnosti od mesta gde se nalazi vrata. Ona ne treba da se otvaraju prema hodniku nego prema unutrašnjosti prostorije. Potrebno je biti pažljiv i ne pogrešiti u ovoj osnovnoj stvari pošto od pravca otvaranja zavisi gde će da se postave šarke i brave. Dosta kupaca je napravilo tu grešku da su naručili vrata sa pogrešnim prevcem otvaranja pa su imali dodatne troškove kako bi ispravili svoju brzopletost.




Zvučna izolacija

unutrasnja vrata
Francuska vrata
Jedna od najvažnijih uloga sobnih vrata je zvučna izolacija. Birajte vrata koja imaju atest za dobru izoloaciju, posebno ukoliko stavljate vrata na radnu ili spavaću sobu. Toplotna izolacija iako je važna, nema takvo značenje kao kod prozoraili ulaznih vrata.


Vrste unutrašnjih vrata

Obična (klasična) unutrašnja vrata sa jednim krilom – radi se o najbrojnijoj vrsti unutrađnjih vrata. Imaju jednostavnu konstrukciju - dva panela od medijapana (MDF), šperploče, OSB, PVC-a ili ređe od metala, između kojih se stavlja ispuna od kartonskih saća, piljevine ili nekog drugog materijala (kod nekih ne postoji ispuna). Sa vanjske strane na panele može da se postavi furnir. Prednosti ovih vrata su jednostavnost u funcionisanju, malo održavanje i niska cena.

Klizna vrata - obično je od drveta, stakla ili ogledala. Zauzima vrlo malo mesta, lepog je izgleda i veomaje  praktična. Postoji klizna vrata gde se krilo vrata uvlači u zid.

unutrasnja vrata
Klizna vrata

Harmonika  ili preklopna vrata – mogu da budu od dva ili više panela. Vrata sa dva panela se koriste u manjim sobama, kao što su ostave, perionice, kupatila i slično, dok se veća vrata koriste za pregrađivanje soba (primer između trpezarije i dnevne sobe)

Ambarska vrata – radi se o modernim vratima koja se sve više upotrebljava. Inspiracija je pronađena u vratima koja se stavljaju na ambare, ali su adaptirana za unutrašnja i ulazna vrata. Prostorijama daju industrijski ili rustikalni izgled, prilično su široka i sadrže detalj na panelu u obliku slova X ili vrha strele. Vrata se otvaraju klizanjem na zidnim i podnim šinama.

unutrasnja vrata
Ambarska vrata
Francuska vrata – ova veoma stilska vrata sadrže jedan ili više staklenih panela od prozirnog ili zamagljenog stakla. Postoje mnogo stilova i veličina panela koji omogućavaju veliku osvetljenost prostorije.

Holandska vrata - su podeljena horozontalno tako da se gornja polovina može otvarati dok donja ostaje zatvorena. Kada je gornja polovina otvorena, omogućeno je provetravanje i ulazak svetlosti, ali ne i ulaz životinja i prljavštine u prostoriju. Posebno je pogodna za familije koje imaju malu decu.


Montaža sobnih vrata

Montaža sobnih vrata je za nijansu lakša nego kod montaže ulaznih vrata ili prozora, ali ne treba je potceniti. Budite posebno pažljivi ukoliko vam vrata stigne u delovima i morate sami da nameštate šarke i brave. Ako niste sigurni u svoje umeće i znanje, bolje pozovite profesionalne majstore.



unutrasnja vrata
Holandska vrata

Vrlo je važno da ne štedite kod kupovine okvira (štoka) za vrata. On mora da bude od kvalitetnog materijala i da omogućava bezbedno i kvalitetno funkcionisanje krila vrata. Okov nije tako zahtevan, ali upotrebni i životni vek sobnih vrata zavisi od njegovog kvaliteta.  

Нема коментара:

Постави коментар