Странице

среда, 21. март 2018.

Kakvu boju odabrati za ulazna vrata

Kakvu boju odabrati za ulazna vrata


Ulazna vrata su veoma važna i imaju nekoliko važnih funkcija, od kojih je nemalo važna i estetska, tako da se izgledu i boji ulaznih vrata posvećuje velika pažnja.
Koju će boju vlasnik odabrati za svoja ulazna vrata ponekad je veoma teška i komplikovana odluka. Nudimo vam nekoliko mogućih rešenja:


Žuta

Žuta boja se povezuje sa srećom, velikom energijom i toplinom, a osim toga sjajna i živahna žuta boja u velikoj meri može oživeti turobnu unutrašnost doma, posebno ukoliko živite u područjima gde nema previše sunčeve svetlosti i gde su dani oblačni i kišoviti. Možete povećati efekt tako što ćete ofarbati štokove i prag belom, braon ili svetlo zelenom bojom (isto tako lep efekat se dobija ukoliko se zidovi ofarbaju u belo, svetlo sivo ili tamno plavo). 


boja ulaznih vrata
boja ulaznih vrata




















Jarko crvena

Crvena boja zrači živost, moć, energiju, strast, emocionalnost i jačinu (crvena boja se dosta ceni u Feng Šui-u). Ulazna vrata u jarko crvenoj boji uneće živahnost i vitalnost u vaš dom. Može lepo da se uklapi sa pozadinom u svetlim pastelnim bojama – sivom, oker ili u mirnim braon tonovima.



boja ulaznih vrata




Bordo

boja ulaznih vrata
boja ulaznih vrata




















Ukoliko vam crvena boja izgleda previše smela, možete upotrebiti malo tamnije tonove i nijanse bordo boje. Bordo unosi više rafiniranosti i sofisticiranosti u domove. Slaba strana je ta što se bordo vrata teško uklapaju sa okolnim zidovima i stazama. Najbolje efekte postižu neutralne boje kao što su svetlo siva ili svetlo zelena, ali ukoliko želite dramski efekat, možete zidove ofarbati i u crno ili u crno- belim kombinacijama.



Narandžasta

Ovo je boja za hrabre. Narandžasta boja je veoma smela kombinacija za ulazna vrata, ona poseduje veliku energiju i kao da viče “gledaj me!”. Umešno izabrana nijansa narandžaste može uneti osećaj modernosti, topline i dobrodošlice. Slaba strana je da se radi o intenzivnoj boji koja uopšte nije laka za rad. Potrebno je biti veoma pažljiv, i dobro kombinovati boje pozadine, zidova i okoline.  Može lepo da izgleda u kombinaciji sa staklenim panelima i drvenim aplikacijama.


boja ulaznih vrata





Zelena

Zelena boja koja se upotrebljava za ulazna vrata može da bude u različitim nijansama - svetla, tamna, sivomaslinasta, boje nane ili limete. Birajte onu nijansu kojom čete u najvećoj mori moći da uklopite ulaz u vaš dom u neposrednu okolinu (eksterijer). Zelena boja unosi energiju i utisak gostoprimljivost, tako da se dosta koristi u kombinaciji sa svetlim plavkasto-sivim ili zelenakastim zidovima. U obzir dolaze i tamno sivi zidovi.


boja ulaznih vrata
boja ulaznih vrata 









Plava

Neki ljudi obožavaju plavu boju pošto ih podseća na nebo ili ne more, i deluje smirujuće i okrepljujuće. Plava se najčešće koristi u unutrašnjosti kuće, ređe na ulaznim vratima. Ali ukoliko uspete da pogodite nijansu u kombinaciji sa neutralnim bojama u unutrašnjosti, može da vam donese neočekivano prijatno iskustvo i izgled. Tamno plava ulazna vrata lepo izgleda na belim zidovima


boja ulaznih vrata


Purpurna

Slično kao sa narandžastom bojom, previše jarka purpurna boja može da deluje napadno i drečavo. Potrebno je koristiti male doze i svetle nijanse, koje omogućavaju uspešno kombinovanje sa unutrašnjim bojama. Postoji lepa nijansa plavkasto-purpurne boje koja u kombinaciji sa pozadinom u neutralnim pastelnim  bojama, najčešće sivom, izgleda predivno. Purpurna može da se kombinuje još i sa sivomaslinastom, zelenkastom, ili metalnom pozadinom.

boja ulaznih vrata


Crna

Crna boja unosi klasiku i eleganciju u domove i može da se kombinuje skoro sa svim bojama. Ukoliko nemate dovoljno kontrasta u pozadini, crna ulazna vrata mogu da sakriju ulaz i da izgleda previše mračan. Najbolji efekt se dobija ukoliko se kombinuje sa mekim pastelnim svetlim bojama (žuta, svetlo siva i sl.). Lep efekat se dobija ukoliko je zid izveden u cigli.




 boja ulaznih vrata

2 коментара: