Странице

Prozori


PROZORI

Nema doma koji nema prozoreKroz njih ulazi svetlost, toplina, vazduh, oni daju pečat ukupnom izgledu stana, utiču na energetsku efikasnost, mogu povećati, ali ukoliko nisu dobro odabrani mogu i smanjiti cenu stana. 
Kad se bira prozor mora se misliti na više stvari: 

 • sistem otvaranja, 
 • termalne i akustične perfomanse, 
 • vrstu materijala, 
 • kvalitet izrade i 
 • izgled i namenu. 


Sasvim su drugačiji prozori na moru, od prozora u stanu zgrade u gradu. Drugačiji su prozori u Holandiji i Skandinaviji, a sasvim različiti u južnijim krajevima.    
Šta se podrazumeva pod dobro odabranim prozorom? 
Najkraće rečeno, površina stakla treba da bude što veća, ram da bude lak za održavanje i lepog izgleda, da ima vrhunska izolaciona svojstva kako se ne bi trošila nepotrebna energija. Poznata je ona narodna da leti prozori nikad nisu dovoljno otvoreni, a zimi nikad dovoljno zatvoreni ... 


DELOVI PROZORA


Prozori su među najzahtevnijim građevinskim elementima, nije lako da se proizvedu i ako nisu dobro izvedeni znaju da budu vrlo ranjive tačke građevinskih objekata. Inženjerski rečeno, prozori su  složeni sistemi, koji su sastavljeni od nekoliko komponenti:

 • Ramovi/profili - najvažniji deo prozora. Kvalitetan ram određuje i kvalitet prozora. On je noseći element prozora, mora da bude čvrst, da se ne savija, da poseduje dobra izolaciona svojstva, da bude lak za održavanje 

 • Okovi -  Bez okova prozor ne bi mogao da se otvori. Sa obzirom na veliki broj otvaranja i zatvaranja, važno je ugraditi okov koj poseduje visok stepen kvaliteta i izdržljivosti 
 • Staklo  - kada pomislimo na prozor mi pomislimo prvo na staklo. Ima mali milion vrsta stakala  koji se upotrebljavaju u građevinarstvu. Važno je ovde napomenuti da se u današnjim prozorima ugrađuju dupla ili trojna stakla a između njih prostor se puni nekim intertnim gasom, kao što je argon. Nauka ide dalje i postavlja neka futuristička rešenja kao što je pametno staklo.  


Spoljni elementi • Roletne - roletne su velo važan element prozora, obezbeđuju zaštitu od sunca, vetra, kiše i ostalih vremenskih nepogoda, a istovremenu pružaju zaštitu samim prozorima, a time im produžavaju vek. 
 • Okapnice - ugrađuju se ispod prozora ka spolja. Okapnice su dizajnirane kao deo prozora za idealnu zaštitu i odbijanje padavina od prozora i zida.
 • Podprozorne klupice - imaju ulogu ulepšavanja i lakšeg održavanja prozora. Tu se stavljaju saksije sa cvećem.

 • Žaluzine - mogu da funkcionišu kao zasebna celina bez obzira na prozor. Poseduju stok, šarke i mehanizam za zatvaranje.

 • Komarnici - samo ime kaže, brana protiv komaraca i drugih insekata koji nam stvaraju nervozu i ugrožavaju zdravlje. Ima ih raznih, u zavisnosti od vrste i namene prozora. 


VRSTE PROZORA


Postoje razne vrste prozora, mogu da se podele u zavisnosti od:

1. Veličina i namena prostorija


 • Balkonski prozori 
 • “Obični” sobni prozori
 • Mali prozori za kupatila
 • Veliki prozori koji se protežu preko celog zida
 • Prozori na krovu2. Materijala od kojih je izrađen ram - okvir

Postoje glavna 3 materijala od kojih se izrađuju prozori: 

 • drvo 
 • aluminijum  
 • PVC plastične mase.  
 • Kombinacija drvo+aluminijum


Koji materijal se koristi za izradu prozora zavisi od tipa zgrade, željenih osobina, ličnog ukusa vlasnika, i budžeta . Ekonomski činilac je uvek jedna od najvažnijih prilikom odlučivanja o izboru. 
Najuticajniji materijal momentalno u Srbiji je svakako PVC vinil, i to najviše zbog cene. Osim manje nabavne cene, jeftiniji je i za održavanje. 

Smatra se da je cena održavanja drvenog prozora u odnosu na PVC-a tokom životnog veka od 25 godina čak do 1800% viša

PVC prozori su omiljeni i zbog najrazličitijih boja koje ovaj materijal prihvata.Treba ipak znati da su ove boje podložne promeni zbog uticaja UV zraka. Na primer, u toplim krajevima gde su više temperature, PVC stolarija ne treba da se boji u tamnim tonovima, jer ne podnose temperaturu iznad 65 stepeni.


Drvo aluminijum


Ova kombinacija uzima prednosti oba materijala. Kombinacije su različite, može unutrašnji ram da bude od drveta, a spoljašnii od aluminijuma, ili obratno. Prednosti ovakvih prozora su:

 • aluminijum je elegantan materijal, otporan, lak i nudi mogučnost izrade veoma tankih profila koji povećavaju površinu stakla, 
 • aluminijska prozorska konstrukcija propušta hladnoću i toplotu, a usled razlika između vanjske i unutrašnje temperature javlja se kondenzacija. Ako se doda drvo, ovaj se nedostatak rešava
 • negativna strana je velika cena, koju retko koji džep  može da isprati


Vrste prozora prema broju krila: 


 • Fiksni, 
 • Jednokrilni, 
 • Dvokrilni, 
 • Višekrilni.


Vrste prozora prema načinu otvaranja 


 • francuski način: Reč je o klasičnom otvaranju. Zatvoren prozor osigurava odličnu izolaciju, površina otvora je potpuno slobodna, ali krila zauzimaju deo unutrašnjeg prostora.
 • na dizanje: uglavnom za manje dimenzije, koriste se i da uvede svetlost i provetravanje u  garažu ili podrum.
 • oscilirajući: idealno rešenje za kuhinju ili kupatilo, prozor je sa dvostrukim otvaranjem, i ima prednosti francuskog prozora i prozora na dizanje. 
 • pomična krila: koristi se najviše za omogućavanje panoramskog pogleda. Nezgoda je u tome da se u slučaju tri krila u sredini dva preklapaju. 
 • njišuća okna: dobro rešenje za kuhinjske prozore, osiguravaju količinu provetravanja prema potrebi, a da se nikad do kraja ne rastvore, pa na taj način otvor služi i kao zaštita. Mana je velika težina i zauzimaju prilično prostora. 


Prema vrsti  profila (rama)


 • Ravni ramovi prozora spoljašnja ivica krila je u istoj ravnini sa spoljašnjom stranom tj. licem. 
 • Razdvojeni profili rama prozora Zatvoreno krilo je udaljeno od okvira prozora, što je standardna pozicija na prozorima. 
 • Polurazdvojeni profili prozora - ram je udaljen samo pola rastojanja od okvira. Kod ovakvih prozora, krilo ne gradi ravnu liniju sa okvirom, već ima zaobljene konture. Najčešće se primenjuje na unutrašnjoj strani prozora i uklapa se sa zaobljenim ili iskošenim trakama prozora. Moderna arhitektura voli ovaj tip. FUNKCIJE PROZORA


Funkcije prozora su brojne:


 1. osvetljavanje prostora
 2. provetravanje i unos svežeg vazduha 
 3. obezbeđuju pogled na okolinu
 4. pružaju zaštitu od prašine, toplote, hladnoće i buke
 5. obezbeđuju energetsku efikasnost
 6. pružaju zasenjivanje
 7. bezbesnosna uloga
 8. estetske funkcije


Osvetljavanje prostorija


Kroz stakla na prozorima ulazi svetlost. U zavisnosti od veličine otvora i kvaliteta stakla zavisi i količina svetlosti koja ulazi u naš dom. Nekada je (leti) sunce višak, pa se ograničava ulazak bilo roletnama ili žaluzinama. 


Provetravanje


Kuvanje, sušenje veša, kupanje, čak i disanje stvara vlagu. Često provetravanje prostorija obezbeđuje dotok novog vazduha u prostorije. Zato je veoma važno redovno i pravilno provetravanje prostorija kako bi se sprečila pojava buđi i zamagljivanje stakla. Pojava vlage se može rešiti ugradnjom specifičnog okova koji dopušta hod od oko 6mm, i tako je prozor zatvoren a ipak dovoljno otvoren da vazduh može nesmetano da ulazi u prostoriju. 
Postoji još jedan način, a to je ugradnja ventilacionih sistema koji se mogu ugraditi u sam okvir prozora  koji obezbeđuju ventilaciju. 


Zaštita od buke


Uticaj buke je veliki izvor stresa, koji unosi nervozu i remeti normalno ponašanje. Naročito je to slučaj u gradovima gde je nivo buke izrazito visoko, ide i do 90 decibela i veoma je teško izolovati se i zaštititi. Povečavanjem debljine stakla poboljšava se akustična izolacija. 


Energetska efikasnost


Veliki gubitak energije je jedna od glavnih izazova savremengo doba. Većina toplotnih gubitaka u zgradama nastaje upravo kroz prozore. Vlasnici starih stanova dobro znaju koliko znači kvalitetna stolarija, odnosno koliko stara stolarija doprinosi odlivu energije i većem trošku za grejanje zimi i hlađenje leti. 

Pravilnim odabirom prozora, s optimalnom toplotnom i zvučnom izolacijom može se uštedeti dosta energije

Sve se više pokušavaju slediti trendovi niskoenergetske i pasivne gradnje  i proizvođači prozora nude odgovarajuća rešenja.
Savremeni, novi, čvrsto zaptiveni prozori, sa kvalitetnim ramovima i višestrukim staklima sa punjenjem, su najbolji način za uštedu energije. Da bi dobro vršio funkciju izolacije, prozor treba da ima dvostruka stakla debljine najmanje 4 mm, koja su odvojena vazdušnim prostorom od najmanje 6 mm. Što je razmak između dva stakla veći to je izolacija bolja. PVC prozori tu zauzimaju vodeću poziciju. Oni postavljaju nove standarde jer kombinuju različite širine profila, više-komornu tehnologiju i višestruko slojevito zaptivanje. U kombinaciji sa modernim izolacijskim panelima u zidovima, U - vrednost ide znatno ispod 1.0 W/m². (Izolacija se iskazuje u U – vrednostima, niža U vrednost - bolja izolacija).


Bezbednost 


Zaštita od provale počinje pravilnim izborom profila za stolariju. Nestabilna su vremena, potreba za sigurnošću i bezbednošću svakodnevno raste i zavisi od snage prozora. Savremene tehnologije izrade prozora doprinose većoj bezbednosti i zaštiti. Debeli profili i sigurna brava brane od spoljašnjih pristupa. Još jedno poboljšanje je kada se na unutarnju površinu dvostrukog okna nanese film polivinil butirala (PVB). Na taj način u slučaju razbijanja stakla, okno ne puca u komade, nego komadi ostaju zalepljeni za naneseni film.


ODRŽAVANJE


Vek trajanja stolarije zavisi od više faktora: kvaliteta proizvoda i ugradnje, materijala u okvirima, klimi i položaju, zameni dotrajalih komponenti prozora i možda najviše od i održavanja. U zavisnosti od materijala, prozori traže različito održavanje. Kod drvenih prozora to je izražanije, oni trebaju redovno da se čiste, bajcuju, šmirglaju, farbaju. Kod PVC prozora održavanje  je vrlo malo ali to ne znači da ga uopšte nema.  Potrebno je da se  povremeno očistite i operu. Nema potrebe za farbanjem pošto, kiša, vlaga i promene u temperaturi ne utiču na njihova svojstva. Aluminijumski prozori imaju veliku izdržljivost, trajnost i otpornost na vremenske nepogode. Ali i vrlo kvalitetni aluminijumski prozori imaju svoj vek trajanja, i ako hoćemo taj vek da produžimo moramo ih redovno i ispravno održavati. U održavanje alu prozora ulazi čišćenje, poliranje i farbanje. 

4 коментара:

 1. Dosta toga poucnog ima u ovom blogu,pruza dosta dobrih informacija kakav prozor izabrati,njegove delove spoljne komponente kao i glavne karakteristike kad se tice energetske efikasnosti,zastite od buke,bezbednosti i odrzavanja.

  ОдговориИзбриши
 2. Mnogo je stvari koje covek treba da zna kad bira prozore. Cesto su majstori skloni da ubedjuju da je najbolje bas ono sto oni imaju u ponudi. Zato je vazno da se raspitate na vise mesta i da cujete razna iskustva i savete. Cak i nacin otvaranja prozora moze da presudi pri odlucivanju.

  ОдговориИзбриши
 3. Postovanje svima!
  Treba da menjam stolariju na kuci,nekih 20 kvadrata,pa sam malo citao po forumu,ali bih ipak zamolio za pomoc.
  Imam dve ponude cena je ista samo je razlika u sledecem:
  1.Rehau petokomorni profil 70 mm + maco okovi i
  2.Inoutic prestige sestokomorni profil + sigenia okovi.
  Bio bih veoma zahvalan ako moze neko da mi kaze koja je bolja varijanta od ove dve?
  Hvala unapred!!!

  ОдговориИзбриши
 4. Kako zameniti razbijeno staklo na pvc vratima?

  ОдговориИзбриши