Странице

субота, 26. јул 2014.

Saveti za čišćenje PVC prozora

Saveti za čišćenje PVC prozora

Sve veći broj ugrađenih pvc prozora, pvc stolarije uopšte, iziskuje i potrebnu dostupnost informacija o tome kako održavati istu, da bi što duže trajala i zadržala svoje karakteristike.
Takođe, ovi saveti i instrukcije su bitni i za nove korisnike, koji tek treba da zamene svoju lošu, staru stolariju sa novom, bilo pvc ili aluminijumskom ili drvo-aluminijumskom stolarijom.

Čistoća prozora je ogledalo vaše higijene, vašeg načina življenja i ujedno i lepota koju odajete onima koji vide vaš dom. Čišćenje i održavanje pvc prozora je ipak neophodno, bez obzira na garancije koje proizvodjači i prodavci daju na ovu vrstu stolarije. Oni po svojoj prirodi jesu izdržljivi, jako otporni na spoljne uticaje, vremenske prilike i što je jako važno danas, oni su energetski efikasni i zato ih treba koliko je potrebno i održavati.



Iako se ovi prozori neuporedivo lakše održavaju od tradicionalnih drvenih elemenata, ipak je neophodan odreženi trud i rad da bi oni zadržali svoje visoke performanse.

Čišćenje okvira prozora

Okvir prozora je jako upadljiv i primetljiv, pa stoga treba da ga zadržimo u tom stanju št je moguće duže. Najbolji recept za to je redovno čišćenje odgovarajućim sredstvima i na odgovarajući način. Sredstva koja su vam potrebna za njih su čista krpa, ne tvrda već dovoljno meka, malo tople vode i da napravite malo sapunice.

  • Prvo treba skinuti prljavštinu, tj. nečistoće sa sapunicom.
  • U narednom koraku čistom krpom preći preko okvira. Pri ovoj operaciji treba voditi računa da rastvor ne bude prejak, ali ni preblag. Iskustveno ćete lako naći optimalnu varijantu.


Generalna preporuka je da što češće, tj. redovnije čistite okvire to će vam svaki sledeći posao na tome biti jednostavniji i lakši.

Čišćenje i održavanje PVC prozora, ručki i brava

Isto kao i za okvire, čišćenje ručki i brava je jako prosta operacija. Ipak i za nju vam trebau mala priručna sredstva poput sprej boce sa uljem. Ove delove ne morate sređivati prečesto, dovoljno je kvartlano godišnje a nekad i ređe, u zavisnosti kojom brzinom se prljaju. Kao i za okvire, tj. okove, treba vam jako malo sredstava, meka, čista krpa, malo tople vode i sapuna za pravljenje sapunice, kao i sprej boca sa uljem.

Plastiku pvc prozora prežite sa toplom vodom. Na taj način ćete bolje pripremiti ove delove za temeljnije čišćenje ručki sa krpom. Sam mehanizam je veoma lako očistiti. Usled kondenzacije mehanizam može malo zablokirati, ali se on vrlo prosto odblokira sa primenom spreja sa uljem na ključ ručke i manulenim otvaranjem i zatvaranjem iste. Ove operacije treba ponoviti desetak puta, dok mehanizam ne radi kako bi smo želeli.


Čišćenje PVC prozora 


Preporuke su da ove elemente treba prati nekoliko puta godišnje, ali  to je stvsr procene onih koji ih imaju u vlasništvu, koliko žele da budu blistavi čisit, pa i od raspoloživog vremena za te operacije. Ipak, ako se zna da je ovi poslovi fizički nezahtevni prevše, onda i nije neki problem odvojiti toliko vremena godišnje za blistavost i lep izgled ovih elemenata. Od teške artiljerije potrebne za ove peraicje, izdvojićemo već pisano: čiste krpe, mikrofiber poželjne, kanta sa totplom vodom i sapunom.

Čišćenje pvc prozora obaviti sa otvorenim prozorom, toplom vodom koja će raskraviti isti ako je na njemu bilo prljavština i drugih nečistoća. Zatim nanesite sredstvo za čišćenje na prozorsko staklo, i naravno sve to prebrišite našom pripremnljenom magičnom krpom. Jedna od preporuka je da ne treba ovo čišćenje raditi na intenzivnom sunčevom svetlošću.


Mali zaključak 

PVC stolarija, a posebno pvc prozori imaju mnogo praktičnih osobina, počev od izolacijskih, troškovnih, estetskih, energetskih i mnogih drugih i njihova popularnost neprestano raste. Da bi ovi materijali i proizvodi zadržali svoje dobre osobine moraju se i održavati u skladu sa smernicama proizvođača.

Smatramo da nabavka i primena sredstava poput krpa, mekih po mogućstvu, tople vode, sapuna i sprejeva nije značajna investicija, ali jeste jako važna investicija u kvalitet i zadržavanje svojstava pvc proizvoda.



4 коментара:

  1. Ko ima vremena i voli da ekpserimnetiše može i sam napravit sredstvo za čišćenje sredstvo za čišćenje prozora.

    Sastav: 2 kašike medicinskog alkohola, 2 kašike običnog sirćeta, 1 kašika gustina, 1½ šolje vode.

    U čistu bočicu sa prskalicom staviti ove sastojke i dobro promućkati. Mućkajte i pre svakog nanošenja na staklene površine. Koristite novine ili frotir da obrišite eventualne ostatke sredstva sa stakla i brišite sve dok ih u potpunosti ne uklonite, a staklo ostane blistavo čisto.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ljudi, može li neko da okači uputstvo za to kako da otvorim prozor da bih očistila stakla sa unutrašnje strane?

      Избриши
  2. Slazem se Dragoslave, u velikoj meri podrzavam pokusaje da se nasa sredina sto manje truje hemijom koja je dostupna u marketima.

    Probacemo!

    ОдговориИзбриши
  3. Kako oprati pvc prozor gdw se izmedju bva stakla usla para ili voda pa je sad musavo staklo

    ОдговориИзбриши