Странице

четвртак, 12. новембар 2015.

Šta je termo prekid?

Prozori i vrata od metala (Aluminijumski ili čelični) imaju dosta prednosti u odnosu na drvene. Da navedemo samo neke:

 • Najvažnija je ta da je metal dosta jači (posebno čelik) ili stručnim jezikom rečeno ima  veću specifičnu jačinu u odnosu na masu, a to omogućava da se mogu proizvesti manji i uži prozorski profili.   Ako su aluminijusmski profili tanji to automatski vodi ka povećavanju staklene površine, a to povlači i znatno veću količinu svetlosti koja ulazi u prostoriju, kao i bolji pogled napolju i uživanje u panorami. 
 • stolarija od aluminijuma je lakša i mogu se vrlo lako obrađivati i praviti ramove u raznim oblicima i veličinama
 •  Zahtevaju manje održavanje, ne trule, ne moraju da se farbaju, bajcuju, kitiraju, otporni na insekte i druge biotičke . Dovoljno je povremeno obrisati ih od prašine.


Nedostaci

Aluminijumski ram sa duplim staklom i
termo prekidomAli, kao i svaki proizvod i oni imaju mane. Glavni nedostatak je njihova mala energetska efikasnost. Metal vrlo lako provodi toplotu, leti metalni ram se ponaša kao radijator koji zraći toplotu koju je akumulirao tokom dana, a zimi je obratno, preko njega će toplota da “iscuri” napolje; na dodor je hladan. 

Osim toga kondenzacija u toj prostoriji biće prisutna i vrlo izražena, posebno ako se radi o kuhinji ili kupatilu.Termo prekid

U cilju rešavanja ovog problema proizvođači stolarije u unutrašnjost ramova stavljaju tako zvani termo prekid, koji je jedna vrsta izolacione barijereZa termo prekid obično se koristi poliuretanska smola visoke gustine, koja se dodatno ojačava specijalnom fibeglasnom materijom, koja isto tako ima dobra izolacina svojstva. 

Uloga termo prekida  

 • izolacija - sprečava toplotu da prelazi sa jedna strane prozora na drugu (ili barem da značajno smanji taj transfer). Sa ugrađenim termo-prekidom metalni ramovi koji imaju potpuno istu energetsku efikasnost kao prozori napravljeni od drveta. 
 •  strukturna uloga - vezuje dva metalna rama i drži ih zajedno.
 •  termo prekid poboljšava akustičnu izolaciju. (Metal osim toplotne energije dobro provodi i zvučne vibracije, termo prekid prigušuje te vibracije i štiti unutrašnjost prostorije od spoljašne buke).


Završna reč

Na tržištu postoje razne vrste stolarije, za svaki ukus i za svaki 
džep, drvena, PVC stolarija, aluminjumska, drvo aluminijumska i td. Ako se rešite za aluminijusku stolariju, obavezno morate da proverite da su ugrađeni termo prekidi. Mora da se podvuće činjenica da je cena ove vrste stolarije veća, i samo aluminijumska stolarija sa termo prekidom  ima dobra izolaciona i strukturna svojstva koja opravdavaju uložene pare. 6 коментара:

 1. Lepo objasnjeno sta je termo prekid i kako funkcionise. Znaci, da bi se resio problem kondenzacije ili vlage u stanu, moze i to da bude jedno od resenja. Svakako to treba znati pre nego sto se upustite u menjanje ili ugradnju prozora.

  ОдговориИзбриши
 2. Termo prekid je dobro resenje za kondezaciju ali gde se kuva tu su jos potrebni aspiratori i ventilatori.

  ОдговориИзбриши
 3. Lepo je kad je ovako sve opširno ido u detalje opisano, tačno čovek dobije osećaj da se može nasloniti na nekoga ko je ovako stručan. Termo prekid stavlja znak jednakosti izmedju pvc stolarije i drvene stolarije po pitanju energetske efikasnosti a i zvučni je izolator.

  ОдговориИзбриши
 4. Moji su nedavno radili alu bravariju na balkonu. Izgleda solidno, međutim nema termo prekida i imaju problema sa kondenzacijom i izolacijom, iako je majstorima, pri sastavljanju ponude bilo objašnjeno da je cilj da balkon bude topao i suv zimi. Da li je moguće naknadno ugrađivanje termo prekida?

  ОдговориИзбриши
 5. Da li se termo prekid moze ugraditi naknadno i kako mozemo proveriti da li nasa stolarija uopste ima ugradjen termo prekid?!

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Kako mogu proveriti imaju li mi balkonci termoprekid jel ispod prozora cujem razgovor kao da su pored mene

   Избриши