Странице

петак, 10. јул 2015.

PVC stolarija - neprekidno usavršavanje


PVC je materijal koji ima mnogobrojne prednosti u odnosu na  druge materijale koje se koriste u proizvodnji vrata i prozora.


Tako na primer, drveni prozori trunu  kada su izloženi vlazi i tako gube svoja svojstva i lep izgled. Aluminijum-drvevenastolarija ima moderan izgled, ali ne nudi dobro provetravanje i ima slabu toplotnu izolaciju. PVC je otporan na vremenske uslove, ne savija se,  ima dobra izolaciona svojstva, otpornan je na vlagu i zvuk, lako se održava i što je možda najvažnije  ima pristupačnu cenu.
U poslednjih nekoliko decenija  prozori su prošli kroz tehnološku revoluciju . Tehnologije i dizajn PVC stolarije se menjaju vrlo brzo, tako da stariji PVC prozori i vrata od pre nekoliko decenija nisu isti kako današnji koji imaju unaprađene performanse i standarde.



Šta je donelo novo vreme?

Energetsku efikasnost. Današnja PVC stolarija je daleko energetski efikasnija. Od prozora i vrata se traži da koliko mogu smanjuju troškove vezane za grejanje i hlađenje prostorija. Starija stolarija, to smo svedoci svi koji živimo ustarijim zgradama propušta promaju kao da maltene ne postoji.  Moderni PVC prozori i vrata imaju manji gubitak toplote, manji koeficijent propuštanja vazduha, i u velikoj meri smanjuju godišnje račune za grejanje i hlađenje.


Izolacija U dodiru sa hladnijom  spoljašnom sredinom, staklo se hladi i to dovodi do neprijatnihstrujanja vazduha i kondenzacije vodene pare. Takođe, jaka direktna sunčeva svetlost izazva zagrevanje  stakla i povišenu temperaturu neposredno pored prozora iako je u prostoriji temperatura prijatna. Koliko će se staklo ohladiti ili zagrejati zavisi od njegovog kvaliteta. Dvostruka ili trostruka stakla koja su ispunjena argonom ili nekim drugim gasom, u značajnom meri smanjuju ovu pojavu




Sprečavanje kondenzacije Prozori novije generacije teže da unutrašnje staklene površine zadržavaju svoju toplotu i tako smanjuju kondenzaciju i hvatanja leda i inja zimi. Kondenzacija nastaje kada je temperatura unutrašnje površine stakla dosta niža od temeprature vazduha koji je zasićen vodenom parom. Prozorski PVC ramovi su sastavljena od više komora ispunjeni vazduhom i tako imaju veću izolacionu sposobnost koja dalje omogućava topliju unutrašnju površinu stakala a to smanjuje kondenzaciju vodene pare.

Prozračnost Dnevna svetlost i pogled su dva  osnovna atributa prozora. Ali nekada kroz  prozore može da uđe i previše sunčeve svetolosti koja nije prijatna. Tradicionalni odgovor je upotreba obojenih i zatamnjenih  stakala,  ali to sa druge strane nosislabost da smanjene  vidljivosti.
Stakla novije generacije (nazvani još nisko emisiona stakla ili Low E stakla) sa spektralno selektivnim premazima mogu da obezbede bolju redukciju nepotrebne sunčeve svetlosti od obojenih stakala, sa minimalnim gubitkom vidljivosti, čime se dobija jasnijiju i bolju vidljivost.



Otpornost na UV zračenje Kvalitetan prozor mora da spreči da štetna UV zračenja uđu u prostoriju.Obično staklo sprečava UV zračenja ispod 300 nm, ali propušta ona od 300-380 nm. Premazi na staklu mogu da smanje UV zračenja do 75%, dok upotrebom UV apsorberi koji mogu da budu naneti u 

a) tankim filmovima u višeslojnim prozorima, 
b) međusloj u laminiranog stakla.

UV transmisija može biti smanjena na manje od 1%. 




Zaključak

Kao u svim oblastima života i u domenu PVC stolarije de se napred i kvalitet je sve bolji. Prozori i vrata od pre nekoliko decenija nisu isti kao današnji proizvodi. Naravno nisu sve firme sposobne da prate ovu revoluciju.  Svaki potencijalni kupac treba obrati pažnju i da prepozna kvalitetne firme koje proizvode najnoviju stolariju od onih koji su još duboko ukopani u prošlost.


6 коментара:

  1. Анониман10. јул 2015. 16:02

    Kako se savremeni nacin zivota razlikuje od nekadasnjeg, tako i firme koje se bave PVC stolarijom treba da ponude sto kvalitetnija resenja. Srecom na nasem trezistu ih ima.

    ОдговориИзбриши
  2. Baš bih u svom domu htjela postaviti ovakva klizna vrata. Jako su lijepa i supe idu na terasu.

    ОдговориИзбриши
  3. Kako se povecava temperatura na zemlji u buducnosti ce nam trebati prozori koji ce spreciti da UV zracenje prodre u nase prostorije.

    ОдговориИзбриши
  4. Uglavnom se zna na nasem trzistu koji su profili i koji okovi na ceni, i sa cime necete pogresiti. Ali je vazno i da nadjete firmu koja ce posao da odradi kako treba.Za PVC stolariju u Beogradu ima dosta firmi, pa se treba raspitati i potraziti preporuke.

    ОдговориИзбриши