Странице

петак, 28. новембар 2014.

Balkonska stolarija

Osnovne i najvažnije karakteristike PVC stolarije, uopšte, ali posebno one koja se postavlja na balkonima treba da budu:

  • ekonomičnost, 
  • funkcionalnost 
  • trajnost 
  • estetika. 

Pošto se radi se radi o velikoj površini samih balkonskih vrata i prozora, preko koje je u dodiru sa vanjskom sredinom i atmosferskim uticajima, ona mora da poseduje otpornost na sve atmosferske prilike, da se uklapa sa unutrašnjim enterijerom i eksterijerom i da poseduju vrlo visok kvalitet i funkcionalnost kao i da ima sposobnost uštede energije.
Kada je reč o boji, najčešće se koristi standardna bela boja ili eventualno boja drveta. Ukoliko kupac balkonskih PVC prozora ili vrata želi neku drugu boju to onda povećava cenu.




Balkonska vrata mogu da budu

  • jednokrilna i 
  • dvokrilna
  • višekrilna 

PVC balkonska vrata


U proizvodnji balkonskih vrata koriste se visokokvalitetni petokomorni i šestokomorni PVC profili. Najčešće se izrađuju po meri i nacrtu koji se dogovori, definiše i precizira sa kupcem. Glavna odlika treba da bude dobra toplotna i zvučna izolacija. Na profile se montira vakum staklo koje služi za zastakljivanje i koje pruža odličnu termičku i zvučnu izolaciju.



U izradi kompletne PVC stolarije od izuzetne važnosti je odabir okova. Kvalitetna balkonska stolarija mora da ima kvalitetne okove i mogućnost kombinovanoga otvaranja krila oko obe svoje ose. Upotreba okova je jednostavna, a da bi se balkonska vrata ili prozori ispravno otvarali i zatvarali ručica za otvaranje mora biti u položajima:

a) okrenuta prema dole – zatvoreno i zaključano
b) okrenuta vodoravno – moguće samo zaokretno otvaranje
c) okrenuta prema gore – moguće samo otklopno, tj. kip otvaranje

Malo praktičnih saveta


Ako iz položaja b-otvoreno zaokretno želimo krilo da premestimo u položaj c-kip položaj, potrebno je prvo zatvoriti prozor, pa ručicu okrenuti prema gore, a nakon toga lagano povući krilo prema sebi dok ne dođe u krajnji položaj. Promena iz položaja c-otvoreno oklopno u položaj b-otvoreno zaokretno ide tako da prozor zatvorimo, pa ručicu okrenemo u položaj vodoravno i krilo povučemo prema sebi. Prilikom svake promene položaja ručice, krilo mora biti priljubljeno uz okvir da bi se ručica mogla okrenuti.

Skoro svi otklopno-zaokretni okovi (OZ) za balkonska vrata i prozore opremljeni su osiguračem kao zaptita od pogrešne upotrebe. On je tako konstrusan da kod normalnog korišćenja nije moguć pogrešan potez, jer sprečava pomicanje ručice kada krilo nije priljubljeno uz okvir. Kod dvokrilnih prozora treba voditi računa da se uvek prvo zatavara pomoćno krilo, kako se ne bi imalo problema sa zatvaranjem glavnog krila.

Roletne na balkonskim PVC vratima i prozorima


Balkonska vrata i prozori mogu biti dodatno opremljeni s unutarašnjim ili spoljnim kutijama za roletne od PVC materijala.
Plašt roletne može biti od PVC ili od ALU lamela.

Prilikom spuštanja i podizanja plašta roletne treba voditi računa da povlačenje trake iz automata bude ravnomerno i lagano, bez naglih trzaja, kako ne bi došlo do:

  • pomeranja lamela, što može uzrokovati zapinjanje istih na ulazu u kutiju
  • otkidanja trake na mestu spoja trake i osovine u kutiji
  • pucanja opruge automata.

Kod roletni koje imaju mogućnost podizanja i spuštanja uz pomoć motora, treba obratiti pažnju da ne dođe do pregrejavanja motora, prilikom prečestog podizanja i spuštanja u kratkom vremenskom intervalu, jer imaju senzore koji sprečavaju podizanje i spuštanje roletni ako se motor pregreje, sve dok se motor ne ohladi.

Zaključak


Pored funkcionalnosti i ekonomičnosti, vrlo je važna estetska komponenta balkonske stolarije, pošto ona može doprineti lepšem izgledu stambenog ili poslovnog prostor interesantnim dizajnom i kada ih posmatramo spolja ili iznutra. Kada to spominjemo, primećuje se i značaj u pogledu spajanja unutrašnjeg i spoljašnjeg prostora kuće, stana ili poslovnog prostora.

3 коментара:

  1. Balkonska stolarija ima vecu povrsinu od obicnih prozora, pa samim tim i vece sanse za gubitak energije. Zato treba pazljivo birati okove, a posebno stakla koja cine najveci deo ovih elemenata.

    ОдговориИзбриши
  2. Obavezno mora imati komarnik, to je prva brana protiv dosadnih insekata. I druga stvar, ako je ispod terase kafic ili slicno, balkonska stolarija mora imati izuzetno dobru akusticnu izolaciju

    ОдговориИзбриши
  3. Slažem se za komarnik, a i zvučnu izolaciju. Svakako treba voditi računa o kvalitetu i tipu stolarije, jer je energetska ušteda jedna od primarnih stvari.

    ОдговориИзбриши