Странице

недеља, 22. фебруар 2015.

PVC PROFILI


Pvc profili - osnova za kvalitetan prozor


PVC profili su vodeći materijal za izradu građevinske stolarije u razvijenom svetu i to nije slučajno. Samo u  Nemačkoj je, tokom poslednjih pet godina, oko 55% prozora napravljeno od PVC profila, 20% od drveta, isto toliko od aluminijuma, i 5% od kombinacije raznih materijala.

Prednosti PVC profila


PVC stolarija je zdrava, trajna, pouzdaa i predstavlja najbolji odnos kvaliteta i cene na svetskom kao i na našem tržištu. Pored toga, PVC prozori su i lideri sa stanovišta ekologije. Svojim termo-izolacionim karakteristikama čuvaju energiju i pri grejanju i pri hlađenju, proizvode se i recikliraju uz utrošak i do 15 puta manje energije nego aluminijumski prozori, a za razliku od drvene stolarije PVC prozori štede šume, koje su pluća naše planete.

PVC prozori mogu biti u preko 40 boja, dezena i tekstura drveta i aluminijuma. Pritom se PVC prozori održavaju više nego jednostavno, upotrebom meke krpe i blagog sredstva za čišćenje – dakle nema ribanja, boje koja se ljušti i rasušenih komadića koji se uvlače pod nokte. Takođe, PVC profile  nije potrebno ni farbati (pa dakle ni šmirglati, kitovati, ni čistiti staklo od farbe). Kod kvalitetnih PVC prozora boje su veoma postojane i otporne na sve atmosferske uticaje i UV zračenje.

profili od PVC-a
Naravno i PVC profili dolaze sa raznih strana i različitog su kvaliteta, ali atestirani PVC koji stiže iz zapadne Evrope je potpuno zdravstveno ispitan i ispravan. Više od dve trećine svih zdravstvenih ustanova i tri četvrtine škola u EU ima prozore od PVC profila, zato što su zdravi, štede energiju i lako se održavaju.  PVC prozori ne gore sami od sebe. Gore ukoliko ima otvorenog plamena u blizini. Kada se taj plamen ukloni oni se gase za razliku od drveta, na primer, koje sve vreme gori.
Važna osobina PVC profila je i njihova fleksibilnost – proizvode se u različitim oblicima i veličinama tako da je praktično moguće proizvesti svaki oblik prozora (pravougaon, trouglast, lučni, ovalan ili okrugao), što je posebno važno kada se renoviraju stare zgrade i kada je važno da fasada ostane vizuelno nepromenjena.


Izolaciona svojstva pvc prozora

 
5 komorni pvc profil
5-to komorni PVC profil

Zahvaljujući većem broju komora (5-6 komora), PVC profili zajedno sa kvalitetnim niskoemisionmim staklom, kvalitetnim zaptivkama i okovom, postižu vrhunsku termo i zvučnu izolaciju. Uz dodatak roletni, grilja, žaluzina, kapaka, te osobine se dodatno povećavaju, a takođe se povećava i bezbednost vašeg doma od provala. Da bi se povećao kvalitet zvučne izolacije na područjima gde je nivo buke veoma visok, rešenje je u tostrukom staklu, čak i u različitim debljinama stakla.

Za razliku od prozora stare gradnje, koji nikada ne dihtuju u potpunosti i u čijoj blizini neprijatno duva, moderni PVC prozori pružaju izuzetnu izolaciju. Nekada su prozori bili poznati kao rasipnici energije, dok nove generacije prozora mnogo više doprinose termo izolaciji. Time se smanjuju troškovi grejanja i doprinosi uštedi energije – što dalje smanjuje zagađenje vazduha, i time pomaže očuvanju prirode.


Pošto PVC prozori savršeno dihtuju, čak i kod prozora sa najboljim termo-staklom može se stvoriti kondenz, ukoliko vazduh u prostoriji sadrži veliku količinu vlage (od kuvanja, kupanja, sušenja veša, pa čak i od samog disanja čoveka). Ova količina vlage bi trebalo da se redovnim provetravanjem izbacuje napolje. 

Glasine o toksičnosti PVC profila


Postoji verovanje da se u zapadnoj Evropi više ne koriste PVC prozori. To dolazi od toga što ima dosta uvezenih korišćenih prozora iz zapadne Evrope. Tamo kada se zgrade renoviraju menjaju se i prozori. Zahvaljujući novim propisima o termoizolaciji, odnosno očuvanja energije, i ti PVC prozori moraju da se promene novim PVC prozorima, shodno novim propisima
iskorišćena pvc stolarija

Stare PVC prozore neko otkupi ili čak dobije besplatno (jer se i bacanje prozora u Evropi plaća), uveze kod nas i prodaje po povoljnoj ceni, te odatle dolazi priča da se PVC prozori izbacuju jer su kancerogeni. Da su zaista kancerogeni, prva bi zapadna Evropa zatvorila sve fabrike za proizvodnju PVC profila. 


Izbor prozora


U sveopštoj trci za konkurentnošću i borbi za svakog pojedinačnog kupca teži se da se ponudi što više po što je moguće prihvatljivijoj ceni. Kod mnogih proizvođača to je donekle oborilo kvalitet, što je vidljivo samo u detaljima i što kupac ne može da primeti na prvi pogled. Zato proverite u kojoj su klasi prozori koje želite da kupite i kolika je debljina spoljnih zidova. Najbolje je da je klasa A, treba da bude 3,0 mm sa tolerancijom od 0,2 mm. Debljina zidova je veoma bitna da bi šrafovi za prićvršćivanje okova i šarki mogli kvalitetno da drže prozor. Profili klase A otporniji su na savijanje i krivljenje pod optrećenjem, a uglovi su čvršći i otporniji kako na silu pucanja, tako i na udarce.

upvc windows
Dobro odabrani i uklopljeni PVC prozori
Shodno tome, smanjenje debljine spoljašnjh zidova prozorskih profila nikako ne dolazi u obzir. Trenutna prednost niže cene ne vredi mnogo u poređenju sa trajnim negativnim posledicama po pitanju kvaliteta i trajnosti.

2 коментара:

  1. Visa klasa je obicno skuplja, ali kada je u pitanju investicija poput PVC stolarije, uvek je bolje odluciti se za malo vece ulaganje kojim se mnogo vise dobija na kvalitetu prozora i ustedi energije.

    ОдговориИзбриши
  2. Bitno je postici energetsku efikasnst i ustedeti toplotnu energiju zimi a to se postize kvalitetnim prozorima koji su napravljeni od kvalitetnih Veka profila.

    ОдговориИзбриши