Странице

среда, 18. фебруар 2015.

Garažna vrata


Funkcionalno i ekonomočno organizovan prostor važan je u čitavoj kući, a to je takođe  potrebno i kod garažnog prostora. Jedan od važnih segmenata svake garaže jesu i garažna vrata, tj. tip garažnih vrata. Moglo bi se reći da ona štite deo kuće i omogućavaju veću privatnost, a osim za vozila, garaže se, takođe upotrebljavaju za skladištenje nekih drugih stvari. Zbog toga je važno ugraditi odgovarajuća garažna vrata i na adekvatan način obezbediti garažni prostor.

Sa sadašnjom tehnologijom izrade, na našem tržištu, garažna vrata se proizvode od različitih materijala, a najčešća su to aluminijumska vrata za garažu. Pored dimenzija i materijala, treba obratiti pažnju na još neke detalje kako bismo dobili najbolju garažu u odnosu na postojeće potrebe.

Tipovi garažnih vrata

U našoj ponudi mogu se nači:
 • Segmentna vrata (podižu se na plafon)
 • Rolo garažna vrata (roluju se u kutiju)


Garažna vrata je moguće:
 •  ručno podizati i
 • automatski podizati.Kada su u pitanju cene, verovatno će vas najskuplje izaći rolo vrata od aluminijuma na električni pogon u odnosu na vrata uz koja nećete dobiti daljinski upravljač, ali sve ima svoju cenu.

Brojna iskustva govore da segmentna ili rolo garažna vrata jesu odliča izbor.

Kako izabrati odgovarajuća vrata za garažu

Najpre utvrdite koja je veličina odgovarajuća za vrata za vašu garažu, jer se većinom dimenzije koje su predodređene pri projektovanju kuće vrlo razlikuju. Mnoga garažna vrata se kupuju tako da se odmah mogu montirati, dok postoji mogućnost i da vam vrata naprave po meri kako bi imali potpuno odgovarajuće dimenzije, a tada svakako možete uticati na:

 • materijal,
 • kombinaciju materijala,
 • boju,
 • dizajn i 
 • baravno pomenutu veličinu.


Ostali važni elementi kod izbora vrata za garažu koje treba pomenuti su:

·        debljina,
·        garancija,
·        otpornost materijala.


Dostupna su različita dizajnerska rešenja, od onih vrata s podignutim panelima do potpuno klasičnog stila i dizajna. Neki delovi vrata mogu biti i oslikani. Kada ih radite po meri, sami možete odabrati unikatan dizajn i time dodatno doprineti lepšem izgledu vače garaže kao i same kuće ili poslovnog prostora. Bela boja je neka vrsta standarda, a tu mogu biti i neka druga dizajnerska rešenja. Osim raznih boja i dekora, specijalnom metodom printa moguće je otisnuti korporativna boja i logotip firme.

Materijal je stvar koji posebno treba uzeti u obzir pri kupovini garažnih vrata, a s tim u veži postoji mogućnost da to bude:


 • drvo,
 • metal,
 • čelik,
 •  aluminijum,
 • ili kombinacija.

Što su vrata za garažu napravljena od boljeg i čvršćeg materijalima, njihov kvalitet i korist će biti veći, pa materijalu dajte prednost u odnosu na dizajn.

Drvena garažna vrata su tražena, ali obratite pažnju da drvo bude zaštićeno adekvatno od vremenskih uslova kako bi vam duže trajala, jer ako imate podzemnu garažu, morate da potražite najbolje izoliranu sekcijsku vrata koja bi trebala da bude od aluminijuma. Ovaj materijal za garažna vrata posebno je dobar za garaže koje su priključene na sistem grejanja čime se utiče na šednju energije.


Preporuka:

Jednokrilna podizna vrata pogodna su za garažne otvore manjih dimenzija, dok su bočna klizna i rolo vrata pogodna kod niskih ili plitkih garaža.

Rukovanje garažnim vratima


Kada je reč o upravljanju vratima, za one koji ih ne žele otvarati ručno, otvaranje vrata se reguliše daljinskim upravljanjem. Takodje, ugradnjom fotoćelija za automatsko spuštanje, vrata se sama spuštaju nakon izlaska i ulaska vozila u garažu. 

3 коментара:

 1. Kad je rec o izboru segmentna ili rolo garazna vrata ja sam za rolo vrata.

  ОдговориИзбриши
 2. Garazna vrata su vazna i za izolaciju, i za bezbednost. Daljinsko upravljanje je prava stvar.

  ОдговориИзбриши
 3. Garazna vrata bez daljinskog je kao televizor bez daljinskog. Ne znam za drvena, po meni aluminjumska vrata su pravi izbor, ipak garaza treba da bude jaka

  ОдговориИзбриши