Странице

четвртак, 24. септембар 2015.

Pvc prozori i bezbednost dece sa autizmom

Ne tako davno prozori  su bili samo otvori koji su propustali dnevnu svetlost u naše domove, danas se to promenilo. Svojim elegantnim linijama, bojama i materjalima, prozori su dali značajan doprinos estetskom izgledu objekata. Ali, pored etetske funkcije, koja nije nevažna, prozori imaju ulogu da nas zaštite od spoljašnjih vremenskih uslova i da obezbede sigurnost nama i našoj porodici.

Prilikom kupvine nove ili zamene dotrajale stolarije, na raspolagamju su vam i ove opcije:

Klasični drvene prozore


Drveni prozori su lepi i napravljeni od prirodnog materijala. Medjutim, nisu izdržljivi kao prozori napravljeni od drugih materjala, podložni su napadu štetočina (žižak), potrebno im je često lakiranje, bar jednom u 3 godine.


Aluminijumski prozori


Teško je naći manu  prozorima napravljenim od aluminijuma, ali moramo napomenuti da su skuplji od PVC prozora i da imaju manju toplotnu izolaciju.

PVC prozori


Ovi prozori imaju višu toplotnu izolaciju od aluminijumskih, tako da će vaša kuća leti biti hladna, a zimi topla. Lako se održavaju i nešto su jeftiniji od aluminijumskih i drvenih prozora, za kojima ne zaostaju svojim kvalitetom.


Prozori i bezbednost dece sa autizmom


Roditelji  dece sa autizmom znaju da njihovi domovi moraju da budu obezbedjene tvrdjave. To naravno ne znači da oni moraju da žive pod konstantnim stresom i u strahu. To samo znači da moraju da misle i na sitnice i da planiraju unapred. Takodje, to znači da prostor u kome žive nihova deca  moraju da budu više nego bezbedan.

Sigurnosne brave, kvake sa zaključavanjem i teleskop-brave za PVC prozore


Ugradnjom ovih brava i kvaka onemogućavamo deci da otvore prozore sami. To vam daje mogućnost da ostavite svog mališana da se igra u svojoj sobi dok vi obavljate kućne poslove. Vaše dete će biti bezbedno i onda kad niste sa njim u istoj prostoriji.

Postoji više vrsta zaštitnih brava i kvaka, različitog su dizajna i lako se upotrebljavaju i ugradjuju, te ih možete prilagoditi svojim potrebama. Sigurnosna vrata mogu da i na psihološkom i realnom planu učine život komfornijim.

Brava sa kodom-kodirana brava


Ove brave možete ugraditi na prozore i balkonska vrata. Za svaku bravu možete imati poseban kod ili možete staviti isti  kod za sve brave u vašem domu.

Prozorska brava za duple prozore


Posebno napravljena brava za dvostruke prozore prozorima omogućava nam da obe polovine prozora budu sigurno zaključane.


Sigurnosne kvake sa zaključavanjem


Ove kvake mozete ugraditi na prozore i balkonska vrata. Mogu se naći u različitim bojama za PVC stolariju.


Teleskop brave 


Ove brave se lako ugradjuju i koriste. Posebna čelična cev sa cilindrom za zaključavanje efikasna su zaštita, koja onemogućava otvaranje vaših prozora i  balkonskih vrata. Ova vrsta brave se uglavnom koristi za zaštitu od provalnika, medjutim, nije ih na odmet pomenuti, jer vam daju mogućnost da pored bezbednosti vašeg deteta brinete i o bezbednosti vašeg doma.

Sve više roditelja koji imaju decu sa posebnim potrebama, odlučuje se za ove vidove obezbedjivanja svojih kuća. Ali nisu samo roditelji ti koji koriste ovu vrstu zaštite.

Mnoge ustanove koje zbrinjavaju decu sa poremećajima iz autističnog spektra brinu i  na ovaj način o sigurnosti dece koja su im poverena na čuvanje, te na prozore obavezno ugradjuju neke od ovih brava, kvaka ili pak teleskop-bravu.

2 коментара:

  1. Bezbednost je vazna kada su deca u pitanju. Treba iskoristiti sve opcije koje nam pruza moderna tehnologija, naravno ono sto je dostupno na nasem trzistu. Sigurnosna vrata su standardna ponuda, ali ne znam kakva je situacija sa prozorima.

    ОдговориИзбриши
  2. Sigurnosne brave, kvake sa zaključavanjem i teleskop-brave za PVC prozore pruzaju sigurnost ne samo deci nego i nama odraslima i tesko je u danasnje vreme zamisliti stan ili kucu a da toga nema.Mnogo se sigurnije osecamo.

    ОдговориИзбриши