Странице

субота, 22. октобар 2016.

Savet majstora: kako pravilno skinuti krilo prozora

Skidanje krila prozora

Skinuti krilo prozora izgleda vrlo jednostavno, ali zna biti ponekad frustrirajuće i dosta komplikovano. Krilo je ponekad potrebno skinuti kako bi se očistila prašina ili nečistoća, da se nešto na prozoru popravi, zategne i slično. Kako bi se izbegle greške koje mogu da vode ka oštećenju prozora potrebno je malo iskustva i poštovanje vrlo jednostavne procedure:

  1. skinuti pokrivke sa gornje i donje šarke
  2. postaviti ručku prozora u položaj kipovanja (prema gore)
  3. izbiti osu gornje šarke
  4. vratiti ručku prozora u položaj otvoreno (horizontalan položaj)
  5. povući krilo na gore i izvući ga sa ležišta



skidanje krila prozora


Nameštanje krila prozora

Kada se krilo vraća procedura je obratna:

  1. krilo se stavlja u ležište gornje šarke
  2. krilo se postavlja u ram prozora
  3. ručku prozora treba postaviti prema gore
  4. nabija se osa šarke
  5. ručica prozora se postavlja prema dole u položaj zatvoreno
  6. postavljaju se pokrivke gornje i donje šarke. 

skidanje krila prozora
Pored iskustva, za ove operacije potrebna je izvesna snaga i snalažljivost, preporuka je da ukoliko vlasnik nije siguran u svoje znanje i umeće, angažovati proverenog majstora, a najbolje firmu koja je proizvela i prodala stolariju. Firme koje drže do sebe imaju kompletnu ponudu sa montiranjem i održavanjem stolarije, njihovi majstori su vrl o vešti, ikusni i profesionalni. Većina misli da će uštedeti ako samo skinu krilo, ali ukoliko se ta operacija izvede nestručno i pri tome dođe do oštećenja, troškovi mogu da budu daleko veći.

3 коментара:

  1. Ukoliko niste sigurni da mozete sami skinuti prozor a nemate snage i znanja da to uradite bolje je zatraziti pomoc u protivnom moze doci do povredjivanja i stete.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Odilcno uputstvo. Uspeo sam stici do tacke 5, ali se plasim izvuci ga na gore, jer deluje dosta tezak, pa nisam siguran da cu ga moci sam pogoditi sarku i ponovo vratiti nazad. Kolika je tezina standardnog prozorskog krila?

      Избриши