Странице

субота, 16. март 2019.

Kako zameniti vrata u 11 koraka?


Kao i sve stvari u životu, i vrata imaju svoj rok upotrebe. Kada on istekne,morate da ih zamenite.  Ranije su firme koje su prodavale vrata vršile i njihovu montažu, ali to je davno prošlo vreme, danas takve firme su prava retkost. Tako ostaje  Vam da sami zamenite vrata ili da angažujete majstore koji imaju potrebno znanje i iskustvo.e. Ako ih sami menjate, osim veštih ruku, potrebno vam je da  posedujete barem osnovni alat, i da pažljivo pratite sledeće korake:

Koraci u zameni vrata
1. Kupovina novih vrata

Prvi korak je kupovina, i tu morate biti pažljivi. Ima raznih vrata, kvalitet i cene variraju od slučaja do slučaja, nemojte se odmah hvatati za najeftiniju varijantu. Osnovno je da dobro premerite dimenzije (ovde važi ona narodna tri put meri, jednom seci). Otvori za vrata se prave po standardnim dimenzijama, ali vrlo često se dešava da one odstupaju za koji milimetar ili santimetar. Najbezbednije je da kupite nova vrata koja ima dimenzije koje su za malo veće od starih vratiju. Lako se izreže višak, ali teško se može dodati ukoliko fali.


2. Uklonite iglu od šarki

Pomoću čekića, klješta, šrafcigera ili nekog improvizovanog alata, uklonite metalnu iglu koja povezuje dve strane šarki. Budite oprezni, jer će to osloboditi vrata i ona može da padne, da se ošteti, da slomi nešto, ili da povredi nekog.


Kako zameniti vrata?

3. Skinite stara vrata

Odložite stara vrata na stranu i uklonite sa nje sve šarke, brave i ostali okov. Za to vam je potreban šrafciger sa kojim ćete odšrafiti šrafove, čekić i klješta.


4. Označite mesta na novim vratima gde treba da napravite otvore za okov

U većini slučajeva nova vrata se prodaju bez otvora za šarke, ručice i brave. Moraćete sami da ih napravite. Najbolji način je da postavite stara vrata ispod novih i da na neki način “prekopirate” mesta gde će biti otvori. Ovo važi samo ako je novi okov identičan kao stari. Ukoliko nije, morate sami da izmerite i označite mesta gde ćete potom ubodnom testerom izrezati otvore.


Kako zameniti vrata?


5. Odsecite višak na vratima (ukoliko je potrebno)

Ukoliko ste kupili malo veća vrata (što je i bio naš savet,) onda morate da odrežete višak. U praksi se javljaju male razlike u visini i širini, tako da je ponekad potrebna korekcija. Za ovu operaciju možete da koristite cirkularnu testeru, turpiju ili šmirglu u zavisnosti od veličine viška.


Kako zameniti vrata?


6. Uklonite stare šarke


Kako zameniti vrata?
7. Označite i probušite rupe za šrafove

Postavite šarku i označite položaj za (obično) tri šrafa koje drže šarke, zatim ih probušite


Kako zameniti vrata?


8. Izrežite rupu za bravu

Za ovu operaciju možete koristiti šablone. Stavite šablon na rupu koju ste označili i izbušite rupu ubodnom testerom ili bor mašinom.


Kako zameniti vrata?


9. Ofarbajte vrata

Ukoliko želite da ofarbate vrata, najbolje je to uraditi u ovoj fazi.


Kako zameniti vrata?


10. Pričvrstite šarke i bravu

Zašrafite nove šarke i stavite novu bravu. Ukoliko nova šarka nije dobro poravnata sa žlebom pomoću dleta izvršite finu korekciju. Radi se o tehnički zahtevnoj operaciji, tako da pratite uputstva proizvođača.


Kako zameniti vrata?


11. Postavite vrata


Postavite nova vrata na improvizovane podmetače (drvene ili plastične kajle) i gurnite ih na svoje mesto. Postavite igle na šarkama i proverite kako se otvaraju i zatvaraju.Kako zameniti vrata?


Ukoliko ste tačno merili i dobro sekli, vrata će se bez problema namestiti i funkcionisaće besprekorno. Ukoliko ste negde pogrešili, moraćete sve ispočetka, ili da na kraju ipak pozovete majstore.Нема коментара:

Постави коментар