Странице

субота, 23. новембар 2019.

Koja vrata kupiti?


Obično se misli da je kupovina vrata laka i jednostavna, ali često se desi da se izbor odgovarajućuh vrata za vaš dom iskomplikuje. 


Treba znati da na tržištu .postoji mnogo različitih vrsta vratiju: prema materijalu od kojeg su napravljeni, prema veličini, izgledu, prema njihovoj ulozi i lokaciji (ulazna, sobna, zadnja, baštenska vrata), itd.

Veliki broj opcija može ponekad da bude zbunjujući i ukoliko se ne zna šta se hoće može da vodi prema pogrešnom izboru.

Osim kvaliteta na koji svako mora da se pazi, potrebno je pogledati i neke druge kriterijume koji su odlučujući kod izbora vrata.


Lokacija vrata



ulazna vrata
Ulazna vrata
Lokacija vrata je osnovni faktor pri kupovini. Pre nego što uopšte krenete prema prodavnici potrebno je znati šta tražite:

  • Da li tražite ulazna vrata?
  • Sporedna ili zadnja vrata?
  • Vrata za dvorište?
  • Unutrašnja vrata?


Francuskavrata su pogodna za dvorišna vrata, holandska vrata su dobra za kuhinju, dečju sobu ili trpezariju, garažna vrata je funkcionalnija ukoliko su metalna, ulazna vrata može da bude od masivnog drveta, dok su za zadnja vrata odlična PVC vrata.



Stil vaše kuće ili stana je nešto što treba svakako još na početku kupovine da se uzme u obzir.

Da li vaša kuća u modernom stilu ili više u starinskom?

Moderne kuće i zgrade imaju čiste linije i ivice, stakleni delovi su minimalni a ukoliko je fasada aluminijumska, što je kod njih čest slučaj, moraće i ulazna vrata da bude takva.

stilska vrata
Stilska vrata
Starinski, srednjovekovni stilovi (rokoko, barok, renesansa, itd) su skloni lučnim vratima i prozorima sa upečatljivijim staklenim delovima.

Ukoliko volite klasičan izgled, dobar izbor su dvokrilna drvena vrata sa prozorima od stakla i prigušenim tonovima.

U svakom slučaju najvažnije je imati osećaj doma i adekvatno uklopiti vrata i prozore.
.


Privatnost



Nivo privatnosti je isto tako značajan faktor prilikom izbora vrata.

Koliko vam je prvatnost važna i poterbna?

Uzmite u obzor i svoju okolinu: da li živite u urbanom Ili seoskom okruženju?

Ukoliko vam tišina nije toliko važna ili živite na izdvojenoj lokaciji, možete da naručite vrata sa više stakla kako biste uživali u krajoliku.

Ali, ako tražite više privatnosti, za vas su masivna vrata, bez ili sa veoma malo staklenih delova. Možete i sami dodatno da izolujete vrata i još više se zaštititi od neželjene buke.  


garažna vrata
Moderna garažna vrata 

Izgled


Većina nas bi volela da svaka vrata lepo izgledaju i da privlače divljenje i pažnju.

Ali ipak najviše pažnje privlači ulazna vrata. Ona je  ulaz u dom i treba da pleni i odaje nešto od karaktera i stila ukućana. Ona daje onaj nezamenjivi prvi utisak.

Zato obratite pažnju na ulazna vrata. Odlično pravilo je da nabavku započnete sa ulaznima vratima, a da zatim krenete prema unutra.

Tako ćete potrošiti najviše tamo gde je najvažnije, a ostatak budžeta sačuvati za kasnije.

unutrašnja vrata
Savremena unutrašnja vrata



Umesto zaključka



Ima još puno stvari za razmišljanje u vezi sa nabavkom vrata, ali ukoliko se držite osnova i ovih nekoliko pravila bit ćete na pravom putu.

Ne zaboravite da biranje vrata treba da bude zabavno!

Nije toliko stresno kao menjanje vodovodnih instalacija u prastarom stanu; zato zabavljajte se planirajući, radeći i sanjajući.



Нема коментара:

Постави коментар