Странице

петак, 1. мај 2020.

Kako očistiti ulazna vrata?

ciscenje ulaznih vrata



Ulazna vrata moraju da ispunjavaju najviše standarde vezane za izdržljivost, dugotrajnost, sigurnost, energetsku efikasnost, ali i estetski izgled (lepa ulazna vrata utiču na onaj neponovljivi prvi utisak i daju eleganciju svakom domu).

A lep utisak će da pružaju samo ako su čista i dobro održavana.



Čišćenje ulaznih vrata


Kao i sve drugo u jednom stanu, i ulazna vrata se tokom vremena zamažu i isprljaju, možda i više, zato što su direktno izložena prašini, nečistoći i zagađenom vazduhu.

Ukoliko želimo da ulazna vrata što duže traje i što duže zadrži svoj lep izgled i svežinu, moramo često da ih čistimo. 


Razlikujemo čišćenje površine vrata i okova.



čišćenje ulaznih vratČišćenje površine ulaznih vrata


Ulazna vrata mogu da budu od različitog materijala, drveta, PVC-a ili metala. Svaki od ovih materijala ima neke posebnosti, ali što se tiče načina čišćenja i sredstava koja se upotrebljavaju, imaju dosta i zajedničkog.



Koraci pri čićenju ulaznih vrata:

  • Na vrata nanesite rastvor sapunice (upotrebljavajte blagi sapun), isperite čistom vodom i obrišite suvom platnenom krpom
  • Posvetite posebnu pažnju zaštitnim trakama (ako ih imate) kako bi oni nastavili da dobro dihtuju
  • Ukoliko su vam vrata drvena, nanesite tanak sloj voska za drvo. Pažljivo obrišite višak voska
  • Za čišćenje tragova na obojenim površinama koristiti tečno neabrazivno sredstvo za čišćenje. Posle ga isperite vodom i obrišite suvom platnenom krpom
  • Ako je boja na vratima izgrebana, očistite površinu kao što je gore preporučeno i retuširajte površinu kreonom i bojom. Treba paziti da nijansa bude ista ili barem da što više odgovara. Pre kupovine ulaznih vrata tražite od proizvođača specifikaciju boja
  • Ne zaboravite da očistite staklene delove sirćetom ili nekim sredstvom za čišćenje prozora



Čišćenje okova



  • Najbolji način za održavanje okova na vratima, je poliranje neabrazivnim mazivom i voskom. Ukoliko se okov dobro održava, čisti i podmazuje, trajaće duže, duže će zadržati svoj izgled, sjaj, boju i nećete imati problema sa funkcionisanjem ulaznih vrata
  • Povremeno pritegnite šrafove na šarkama, bravi, kvakama i ostalim delovima
  • Podmazujte pokretne delove često ili po potrebi (najbolje je da ne čekate da se nešto desi, nego da ih preventivno podmazujete barem jednom godišnje).
  • Višak ulja koji se razmaže pažljivo obrišite platnenom krpom
  • Ukoliko vrata imaju problem sa zaključavanjem, na primer da se ključevi “lepe” za brave, da se teško okreću, ili da se ne zaključavaju, uzmite WD-40 ili neko drugo sredstvo za podmazivanje i poprskajte bravu
  • Zatim uzmite ključ i krpu i testirajte bravu. Okrenite ključ nekoliko puta a krpom prikupite suvišno mazivo
  • Za podmazivanje ne mora da čekate kvar, nego preporučljivo je da to radite redovno.
  • Ukoliko je kvar veći i ne može da se reši podmazivanjem, zovite majstora. Problem treba rešiti na vreme, pre nego što vrata blokira i sama se zaključa.

čišćenje ulaznih vrat


Umesto zaključka


Pri održavanju i čišćenju ulaznih vrata odvojite dovoljno vremena da završite posao. Čišćenje nije fizički previše zahtevan posao, nije to ništa komplikovano, ali zna da oduzme dosta vremena i stanari se jednostavno ne sete da očiste svoja ulazna vrata. 

Sve dok ne bude prekasno i ne pojavi se problem.

3 коментара:

  1. Ulazna vrata su prvi susret sa nekom kućom ili stanom. Koliko puta zastanemo ispred lepih vrata i otirača ili okićenih za neki praznik. Čista, ofarbana ulazna vrata mnogo govore o onima iza njih. Vodite računa o svom domu.

    ОдговориИзбриши
  2. Hvala na korisnim savetima i podsetniku da bi trebalo da ofarbam svoja drvena vrata :)

    ОдговориИзбриши
  3. Koristan članak. Vrata čine veliki deo prvog utiska o porodici kod koje dolazimo, zato im treba posvetiti više pažnje.
    A naročito sada, u vreme koronavirusa, kad sve čistimo više nego inače.

    ОдговориИзбриши