Странице

четвртак, 9. јул 2020.

6 saveta kako da uštedite energiju

Troškovi energije svuda u svetu pa i kod nas, i dalje rastu i postaju sve veće opterećenje za kućne budžete. Kako bi budžeti ostali u "zelenom" na kraju meseca potrebno je preduzeti mere kako bi se smanjila potrošnja sve skuplje energije.
Najviše električne energije se troši zimi za grejanje i sve više leti za hlađenje.

Donosimo vam sledećih 6 saveta koji će vam pomoći da u velikoj meri smanjite potrošnju i povećate energetsku efikasnost vašeg doma.



energetski efikasan objekat




1. Izolacija kuće 


Loša izolacija znači visoke račune za električnu energiju, to dobro znate i nisu vam potrebna naučna istraživanja. Zidovi su uz prozore  najranjiviji deo stambenih objekata, preko njih toplota lako prodire i "beži" (ili ulazi) iz prostorija. 

Osim zidova, potrebno je izolovati i podove, poktrovlja, podrume. Za izolaciju zidova najviše se koriste demit fasade, stiropor, stirodur, staklena il kamena vuna, itd. Dobra izolacija je ključni element takozvane "pasivne kuće", koncept koji se sve više probija i na našem tržištu.


2. Zamena prozora


Kroz prozore odlazi velik deo toplotne energije, tako da je njihova zamena odlična investicija.

Možete odabrati razne vrste prozora, novi prozori imaju odličnu izolaciju.

Na primer, prozori sa dvostrukim staklenim panelom su ne duplo, nego mnogostruko bolji u izolaciji od jednog stakla. Toploti je mnogo teže da “savlada” dve staklene ploče, a tu je i prostor između njih koji je ispunjen vakumom ili plemenintim gasom (najčešće se koristi argon).

Osim energetske efikasnosti oni imaju bolju akustičnu izolaciju, a i teže se razbijaju što je važno za bezbednost stana. Ramovi od PVC-a su jeftini, ne traže veliko održavanje i veoma su trajni i dugovečni.

Kod novih prozora se vodi računa da zaptivanje bude maksimalno što ima veliku važnost pri zaštiti od vetrova, kiša i ostalih vremenskih nepogoda.



3. Ugradnja solarnih panela


Solarnima panelima možete i sami da proizvedete deo potrebne toplotne i električne energije. Mnoge države, pa i naša daju subvencije i podsticaje za razvoj solarne energije, tako da možete nabaviti panele dosta jeftinije. 


A barem u Srbiji ima dosta sunčanih dana.




4. Ugradite vetrogeneratore


Prvo što ljudima obično padne na pamet kada čuju za vetro generatore su ogromne vetrenjače sa velikim elisama. Ali to su komercijalne vetro-turbine koje proizvode 3, 4, 6 i više MW električne energije.

Postoje manje vetroturbine koje su dimenzionirane za individalne stambene objekte.

Ukoliko imate vikendicu ili kuću u Banatu ili drugim vetrovitim područjima ovo je odlično rešenje koje omogućuje da sami proizvedete deo potrebne energije (i do 15%) za vreme vetrovitih dana. 




5. Instalacija sistema za sakupljanje vode



Radi se o jednostavnom sistemu koji je povezan sa olucima i skuplja kišnicu sa krova i sprovodi je u veći sud.

Ova voda se može koristiti za navodnjavanje biljaka i bašte kao i za upotrebu u toaletu.



6, Zamena neefikasnog klima uređaja


Ugradnja savremenog invertera može mnogo da pomogne u uštedi energije.

Većina starih klima-uređaja koje se koriste za hlađenje i zagrevanje obično troše do 43 odsto od ukupno potrošene energije godišnje.

Kupovinom savremenog invertora koji je energetski efikasan možete prepoloviti tu količinu.

Još bolje je ugraditi centralni ventilacioni klima sistem, ali to je prevelik trošak za jedno domaćinstvo, više je pogodan za veće zgrade.


Završna reč


Sve ove metode koje se koriste za po
većavanje energetske efikasnosti traže malo veća ulaganja. Ali gledajte na to kao na investiciju, i to na dobru investiciju koja će vam se veoma brzo vratiti kroz smanjene račune. 

Osim toga, objekat koji je energetski efikasan je daleko lakše prodati po većoj ceni.









3 коментара:

  1. Odlicni saveti, mi smo uradili izolaciju i sve sijalice zamenili sa stedljivim, mnogo znaci sto zbog nizih racuna, sto zbog energetske efikasnosti i ocuvanja zivotne sredine.

    ОдговориИзбриши
  2. Sve je to lepo i sve je to tačno. Štedi energiju kasnije, ali su potrebna velika ulaganja u startu, pa je to i razlog što se mnogi ne pridržavaju ovakvih saveta.
    A što se solarnih panela i vetrogenertora tiče, ja sam apsolutno za, ali bilo je primera da su ljudi odradili sve i hteli da se otkače sa elektromreže, pa im je zabranjeno, jer državi mora da se plati "njen deo". Mada, dobri su i kao dodatak, da greju vodu ili prave dovoljno struje za sijalice, pa je velika ušteda. Nažalost, za nas što imamo stanove, ovo je nemoguća misija.
    Odličan članak!

    ОдговориИзбриши
  3. Može se uštedeti tako što će se na prozore montirati tenda. Tenda će sprečiti sunce da uđe u prostoriju, ne mora da se uključuje klima uređaj. Neko će reći to nije mnogo, ali računa se svaki vat

    ОдговориИзбриши