Странице

петак, 7. август 2020.

Prozori i energetska efikasnost


Prozori su važni za energetsku efikasnost naših domova.

Koliko su važni govori podatak, dokazan u brojnim istraživanjima, da kroz kroz njih “prolazi” i do 40% od toplotne energije. A stambeni objekti učestvuju sa iznad 20% ukupne potrošnje energije i emisije ugljen-dioksida.

Pa sada vam je jasno kolika je to količina energije, koliko uglja mora da se iskopa, i koliko nafte i gasa mora da se uveze kako bi se ona obezbedila.

Ako vam je to jasno, onda vam je jasno i kolika ja važnost energetske efikanosti naših domova, kako leti tako i zimi.

Prozori koji nemaju dobru energetsku efikasnost omogućavaju vazduhu da izađe iz prostorija a sa njim izlazi i dragocena toplotna energija.

energetski efikasni prozori
Energetska efikanost prozora leti i zimi


Toplotna energija kroz prozore izlazi na sledeće načine: 

  • kroz male pukotine na ramovima 
  • između prozorsdkog rama i zida usled loše instalacije prozora 
  • kroz nepravilno postavljene zaptivače 
  • kroz energetski neefikasno staklo 

Kada se toplotna energija konstantno gubi, onda sistemi za grejanje ili hladjenje moraju da rade jače i duže kako bi se održala željena temperatura. A to znači veće troškove i veći negativni uticaj na životnu sredinu kroz veću emisiju CO2. 

Tehnologije izrade prozora se stalno poboljšava, tako da danas na tržištu postoje mnogo različitih proizvoda koji su energetski efikasni, i koju su dostupni u različitim materijalima, stilovima i paketima.



U faktor i R faktor


Brzinu gubitka topline se prikazuje takozvanim U-faktorom (ili U-vrednost).

Vrednost U-faktora za prozore uglavnom se kreće između 0,20 i 1,20. Što je ova vrednost niža, veći je otpor prozora na “beg” toplote, tj. bolja je njegova izolaciona vrednost.

Izolaciona vrednost prozora se označava R-faktorom, koja je obratno proporcionalna od vrednosti U-faktora.

U vrednosti za različite prozore
U vrednosti za različite prozore

Energetska efikasnost u zavisnosti od materijala ramova


Prozorski ramovi mogu biti izrađeni od različitih materijala koji imaju različite nivoe izolacije i imaju različit uticaj na energetsku efikasnost.

Ramovi od PVC-a imaju najbolja izolaciona svojstva, drveni okviri su odmah iza nih, dok metalni ramovi imaju najmanju energetsku efikanost i njima moraju da se dodaju termo prekidi od nekog materijala koji ima veći izo potencijal kako bi se ona poboljšala.



Energetska efikasnost i vrsta prozora



Ima mnogo vrsta prozora u zavisnosti od njihovih funkcija i od vrsta objekta gde su montirani. Ovde je važno napomenuti da nemaju svi jednaki stepen energetske efikasnosti.


Jedno ili dvokrilni viseći klizni prozori (Double or single-hung windows)

Kod ovih prozora prozorsko krilo je pokretno i klizi gore dole po ramu. Kada je krilo zatvoreno ovi prozori imaju izuzetno veliku izolacionu sposobnost.


Prozori koji se otvaraju na stranu i na kip

Ovi prozori se otvaraju sa strane. Kada su zatvoreni mogu napraviti vrlo efikasno zaptivanje koje poboljšava energetske performanse.


Klizni prozori

Ovi prozorese otvaraju klizanjem horizontalno. Klizni prozori omogućavaju lep pogled napolje, veliki priliv svetlosti i unošenje svežeg vazduha (prozračivanje), ali nemaju dobru energetsku efikasnost zato što ne zaptivaju tako čvrsto kao ostale vrste prozora.


Otklopni prozori koji se otvaraju prema gore

Njihove šarke omogućavaju otvaranje odozdo nagore.


Prozori koji se otvaraju na kip

Prozori sa šarkama koji se otvaraju odozgo nadole.


Ova poslednja dva prozora ne nude dovoljno veliku energetsku efikasnost zbog lošeg zaptivanja između krila i rama.


energetski efikasni prozori


Energetski efikasni stakleni paketi


Staklo je od izuzetno velike važnosti za energetsku efikasnost prozora. industrija stakla je razvila pakete koji imaju izuzetno veliku izolacioni moć.

Kod stakla važi generalno načelo da što je više prepreka koje odvajaju unutrašnjost kuće od spoljašnjosti, to je jača zaštita od termo gubitaka.


Da pomenemo neke koji su i kod nas zastupljeni:

  • Niskoemisiona (Low-E) stakla
  • Stakla sa premazima (bistrim ili zatamljenjim)
  • Dvostruka ili trostruka stakla sa plemenitim gasom između stakala

Montaža i energetska efikasnost


Dobra i profesionalna instalacija je veoma važna, zato što inajbolji ali loše montirani prozor je loš prozor.

Kada se planira motanža potrebno je uzeti u obzir debljinu zida i fasadu zgrade, pošto oni određuju koja vrsta prozora odgovara i kako će se montaža izvršiti.

Zato za montažu treba angažovati iskusne profesionalce a ne priučene majstore.



Završna reč


Pri kupovini prozora njihova cena ima veliku ulogu u krajnoj odluci, a treba znati da su energetski efikasni prozori dosta skuplji od ostalih. Ali treba razmišljati unapred i izračunati kolike će uštede ovi prozori kroz smanjene troškove doneti jednom domaćinstvu.



2 коментара:

  1. Odličan članak. Sasvim ste u pravu, na duže staze, isplati se ali je u startu potrebno dosta novca, tako da malo ko može da ispoštuje sve što bi trebalo. Ali, vredi razmisliti...

    ОдговориИзбриши
  2. Skupo deluje uloziti, ali se energetska efikasnost brzo isplati.

    ОдговориИзбриши