Странице

петак, 1. април 2022.

Zašto staklena ulazna vrata?

staklena ulazna vrata


Staklena ulazna vrata nekome će izgledati prehrabra i pomalo egzibicionistička odluka, ali evropski i svetski trendovi jasno pokazuju njihovu sve veću popularnost.

Na širu primenu staklenih ulaznih vrata utiču nekoliko faktora, a najviše poboljšanja materijala tj. stakla od kojeg se proizvode, i pojava novih inovativnih stilova i dizajnerskih rešenja.

U nastavku teksta analiziramo prednosti i razloge zašto se vlasnici nekretnina, arhitekte i dizajneri unutrašnjeg prostora okreću ulaznim vratima od stakla.


Pitanje sigurnosti i bezbednosti kod staklenih ulaznih vrata


Najvažnija nedoumica kod kupaca: je da li su ulazna vrata od stakla dovoljno snažna i bezbedna? Drugim rečima da li provalnici, snažni vetrovi, oluje, grad, namerno ili nenamerno bačeni kamen, mogu lako da ih slome?

Ovi strahovi kreću od percepcije da je staklo krhak materijal koji se lako lomi. Ali treba znati da se staklena ulazna vrata ne izrađuje od običnog materijala, nego od specijalno ojačanog kaljenog stakla koje je mnogo jače i izdržljivije. Za posebno bezbednosno osetljive slučajeve koristi se ojačano staklo koje sadrži metalnu armaturu i koje je skoro neprobojno i nesalomivo.

Još jedna nedoumica je gubitak privatnosti i intimnosti. Taj problem je još lakše rešiti. Staklo uopšte ne mora da bude providno, može da bude delimično ili potpuno matirano, više ili manje zatamnjeno, tako da niko ne može da vidi šta se unutra dešava. Uostalom, roletne ili zavesa mogu efikasno da reše ovaj “problem”.

Izolacija


Izolacione performanse staklenih ulaznih vratiju mogu da budu i veće od drvenih ili metalnih. To se postiže upotrebom nisko emisionog (Low-E) izo stakla. Ovo staklo ima dva ili tri sloja, između njih je ubrizgan plemeniti gas, a na jednom od staklenih slojeva je nanesen tanki sloj nekog metalnog oksida (najčešće titanijum oksid), koji odbija sunčeve zrake. Na taj način se postiže bolja zaštita od ekstremnih temperatura i jakog sunčevog UV zračenja.


Prednosti staklenih ulaznih vrata


Pogled


Jedna od najvećih prednosti staklenih ulaznih vrata je pogled prema vani. Ako vam je kuća, vikendica ili stan na nekom predivnom lokalitetu, pored mora, jezera, reke, na planini pored šume, livade i sl. i imate predivan pogled prema vani, nema razloga da ga ograničavate. Staklena ulazna vrata omogućavaju nesmetano uživanje u pejzažima.


staklena ulazna vrata

Unos prirodnog svetla


Ko mnogo voli sunce i obilje sunčeve svetlosti, voli i velike prozore i staklena ulazna vrata. Osvetljena prostorija deluje vedro, zdravo i čisto. Potreba za suncem je posebno izražena u nekim severnim zemljama (Holandija, Danska, itd) gde su sunčevi dani retki.



Vizuelna privlačnost doma


staklena ulazna vrata
Staklena ulazna vrata izgledaju lepo, moderno, sofisticirano i naprosto mame posetioce da posete vaš dom.

Ako želite da povećate vizuelnu privlačnost svog doma, onda su staklena ulazna vrata pravi izbor.



Lako održavanje


Staklena ulazna vrata ima tu prednost u odnosu na ostale vrste ulaznih vrata da je mnogo lakša za održavanje.

Na staklu se ne skuplja rđa ili buđ, staklena vrata ne mora da se lakira i farba kao što je slučaj kod drvenih i metalnih, dovoljno je ponekad vlažnom krpom obrisati prašinu i otiske prstiju sa stakla.



Umesto završne reči


Kod staklenih ulaznih vrata je najvažnije da se dobro uklope u stil i vanjski izgled kuće.

Postoji više vrsta, tako da vlasnik može da odabere koja mu najviše odgovara. Ako voli sunce i prirodno svetlo, hoće da vidi ko mu je na ulaznim vratima, može da odabere potpuno prozorno staklo. Ako voli intimnost i privatnost, onda može da naruči vrata od matiranog ili zatamnjenog stakla. Ako hoće da unese stil i malo razrađenog i sofisticiranog dizajna u svoj dom, onda su najbolja dekorativna staklena vrata koja može da se adaptira na postojeću okolinu ulaza.

Ako je izbor možda pretežak, mi toplo preporučujemo angažovanje dizajnera enterijera koji će znati šta je najbolje.


Slike: https://www.pexels.com/


2 коментара:

  1. Staklena ulazna vrata prelepo izgledaju, ali i mnogo otkrivaju. Tako da ne znam da li bih se odlučila za njih. U nekim zemljama to i nije tako bitno jer nisu kao mi, ne zaviruju drugima kroz prozor ili vrata, ali kod nas,hm...

    ОдговориИзбриши