Странице

понедељак, 30. мај 2022.

5 kratkih saveta oko održavanja ulaznih vrata

ulazna vrata


Ulazna vrata ima nekoliko veoma važnih funkcija:
  • štite unutrašnjost nekretnine od kiše, snega, vetra i ostalih vremenskih nepogoda,
  • pružaju akustičnu i termo izolaciju,
  • osiguravaju bezbednost i sigurnost ukućana,
  • estetska uloga
Ulazna vrata predstavljaju dom! Ona daju prvi utisak koji mnogo govori o vlasniku još pre nego što posetioci uopšte uđu unutra. Ispred ulaznih vrata se čeka dok domaćin otvori, i nema drugo šta da se radi nego da se pregleda okolina.

Ako vam je prvi utisak važan, treba da obratite pažnju na izgled i čistoću svojih ulaznih vrata. Redovno čišćenje i održavanje utiče ne samo na njen izgled, nego i na pravilno funkcionisanje i na vek trajanja.


1. Čišćenje ulaznih vrata


Ulazna vrata se brzo isprlja. Čak i zaštićena vrata ispod trema ili tende bude pokrivana prljavštinom i paučinom.

Ne treba veliko znanje da bi se ulazna vrata očistila, dovoljno je prebrisati je blagim rastvorom deterdženta i vode. Potrebno je samo da se to radi redovno i što češće. Jednom nedeljno je sasvim dovoljno.


2. Održavanje okova


Sa vremena na vreme vlasnik treba da odvoji malo vremena kako bi pregledao šarke, brave i kvake na ulaznim vratima. Tu se prašina i prljavština zavuče i smeta kod pravilnog otvaranja i zatvaranja, vrata počne da škripi, ispada iz ravnoteže, krivi se i zaglavljuje, može i da se pokvari.

Dosta često se šarke olabave pa je potrebno da se malo zategnu.

Jednom ili dvaput godišnje šarke, brave i ostali okov treba podmazati uljem.

Kada se na okovu primeti i najmanje oštećenje ili habanje, taj deo treba odmah da se zameni a ne čekati da se kvar pogorša.

Ako brava pokazuje znake zaglavljivanja, a vlasnik je ne popravi ili zameni na vreme, može da dođe do njenog blokiranja i spontanog zaključavanja. Zamislite da se to desi dok su mala deca u kući!



brisanje ulaznih vrata krpom i deterdžentom

3. Čišćenje stakla na ulaznim vratima


Ako ulazna vrata ima staklene panele, treba redovno da se čiste, baš kao i prozori. Recept za čišćenje stakla je veoma jednostavan: napraviti rastvor sirćeta i vode, staviti rastvor u bocu sa raspršivačem, isprskati staklo, malo sačekati i obrisati vrata pomoću krpe koja ne ostavlja dlačice. Na kraju je papirnatim ubrusom osušiti.


4. Farbanje vrata


Posle nekog vremena ulazna vrata usled delovanje sunca i vremenskih faktora promeni boju i “ostari”. U težim slučajevima boja može da ispuca i oljušti se.

Kada se to desi, potrebno je ulazna vrata osvežititi i prefarbati. Ako vam je dosadila dosadašnja boja, odstranite staru i nanesite novu boju. Ulazna vrata od polvinil hlorida (PVC) ne traži tako često farbanje kao drvena ili metalna.



5. Održavanje i zamena dihtung traka


Dihtung (zaptivne) trake na stolariji imaju ulogu termo izolacije i sprečavanje promaje. Lako se oštećuju i propadaju, tako da je potrebno da se redovno proveravaju i menjaju. Provera je jednostavna, pređite rukom po obodu zatvorenih vrata kada napolju duva vetar. Ako osetite strujanje vazduha, vreme je za zamenu zaptivne trake.

Zamenu može svako sam da uradi, izmerite koliko vam treba i potražite je u specijalizovanim radnjama

Traka je sa jedna strane samolepljiva, jednostavno odlepite zaštitu i postavite je. Ne mora da se čeka da traka potpuno propadne kako bi se zamenila. Promenite trake posle nekoliko godina, nisu uopšte skupe.



Zaključak


Lepa i održavana ulazna vrata svakom prolazniku će privući pažnju. Za njeno održavanje uopšte nije potrebna velika investicija, potrebno je samo malo obratiti pažnju i odvojiti malo vremena i truda.

Vaša ulazna vrata će vam biti zahvalna na tome.


Slika https://www.pexels.com/photo/stairs-towards-closed-door-1661566/


1 коментар:

  1. Ulazna vrata - najvažniji deo svake nekretnine. Ona su granica između vas i okoline, zato ih treba dobro održavati. Veoma koristan tekst.

    ОдговориИзбриши