Странице

петак, 30. септембар 2022.

Značaj zvučne izolacije kod prozora

zvunčno izolacija prozora
Jedna od vrsta zagađenja, koje je priznato i od Svetske zdravstvene organizacije je buka. Preglasan saobraćaj, lavež pasa, žurka koja nikako da se završi, galama sa gradilišta, mogu da izlude svakoga.

Možete da zovete komunalnu miliciju, možete da se bunite gradskim ocima, nećete puno postići.

Ostaje vam da sami pokušate da se odbranite od preterane buke, a jedan od načina je nabavka prozora koji imaju visok stepen akustične izolacije – akustično izolovane prozore.

 

Kako se zaštititi od buke


Za smanjivanje i potpuno eleminisanje buke mogu da se koriste razne metode, kao što je zaptivanje prozora trakama, akustičnim tkaninama i zavesama, izolacija zidova i tavana pomoću akustične pene, šablona za jaja, postavljanje akustičnih panela od staklene ili kamene vune, ali najefikasniji način je montaža prozora koji imaju veoma visoku zvučnu izolaciju.

Iz fizike je poznato da zvučni talasi mogu da prođu preko zidova, ali u najvećoj meri prolaze kroz otvore na njima. Zato je bitno dobro zaštititi prozore i vrata.

 

Osim odlične zvučne izolacije ovi prozori imaju:

 

Građa prozora koji imaju visoku zvučnu izolociju


Kao i klasični prozori, i ovi prozori mogu da se proizvode u svim mogućim veličinama, oblicima, bojama i stilovima. Od ostalih prozora, akustično izolovani prozori se razlikuju po svojoj građi.

 

Staklo

U njima se ugrađuju višeslojni, debeli stakleni paneli. Stakleni paneli, koji su zajedno sa ramovima nosioci odbrane od buke, mogu da budu jednoslojni, dvoslojni ili troslojni. Što više slojeva to je i zaštita bolja. Logično, najveći nivo zaštite pružaju troslojna stakla. Praznine između stakala su ispunjene vazduhom, argonom ili drugim plemenitim gasom. Još veću zaštutu pružaju laminirana stakla.

 

Ramovi

Veći stepen skustične izolacije se postiže specifičnom konstrukcijom ramova koji se sastoje od više komora. Materijal koji se najviše koristi za prozorske ramove sa visokom akustičnom izolacijom je polivinil hlorid (najveću efikasnost ima PVC i drvo, za razliku od metala) a u komorama se ubacuje neki od plemenitih gasova. Ovi ramovi su na uglovima posebno tehnologijom zavareni kako ne bi imali pukotine preko kojih bi zvučni talasi ulazili u prostorije.

 

Dihtunzi i okov

Za dobru akustičnu izolaciju je veoma važan i kvalitet okova i dihtung guma. Oni moraju dobro da zaptivaju prozore kada su zatvoreni.

 

Izdržljivost i trajnost

Zbog većih dimenzija i težine staklenih panela i ramova, ovi prozori imaju jaču konstrukciju, veći  broj metalnih ojačanja, masivniji okov, što utiče da budu nekoliko puta izdržljiviji i trajniji od klasičnih prozora.

Još veću izdržljivost i trajnost imaju laminirani prozori, jer postoji dodatni premaz koji ih čini da su manje skloni pucanju i lomljenju.

 

Cena

Prozori sa pojačanom akustičnom izolacijom su skuplji od prozora koji nemaju tako visok stepen izolacije. Ali veća nabavna cena će se vrlo brzo isplatiti preko nižih računa, a nikako ne treba da se zaboravi na spokoj i tišinu koju oni pružaju.

 

Umesto zaključka

Ako živite pored autoputa, aerodroma, blizu stanice gradskog prevoza, pored parka u kojemu se noću okupljaju glasni tinejdžeri, imate bučne susede, postoji velika šansa da budete izloženi buci.

Kao i svako zagađenje i buka negativno utiče na zdravlje. Zato je nabavka prozora sa pojačanom akustičnom izolacijom na neki način imperativ. Iako je nemoguće u potpunosti da se zaštitite od buke, neki zvuci će se ipak probiti, dobro izolovani prozori omogućavaju stanarima miran i tih dom, kao i miran san, što je neprocenjivo. 

 

1 коментар:

  1. Mislim da većina nas nije svesna koliko buka utiče na zdravlje. Dobro je znati da postoje i načini da se njeno dejstvo svede na minumum. Hvala :)

    ОдговориИзбриши