Странице

субота, 19. новембар 2022.

Leva i desna vrata

smer otvaranja vrata

Vrata
se mogu otvarati na levu ili na desnu stranu, u zavisnosti kako su postavljene šarke. Prilikom kupovine stolarije, osim modela, izgleda, jačine i standarda u vezi izolacije, treba gledati i na koju se stranu vrata otvaraju.

Desna vrata se otvara levo-desno, šarke su na desnoj strani. Leva vrata se otvara s desno na levo, šarke su na levoj strani.

Iako deluje jednostavno, prodavcima u salonima stolarije je dobro poznato koliko se često desi da kupci pogreše, posebno ako naručuju preko telefona ili on-line preko interneta. A naručiti vrata koja se “pogrešno otvara”, sa šarkama na pogrešnoj strani, je veoma frustrirajuća i skupa greška. Naručili ste vrata koja treba da se otvara prema spolja, a ona se otvara prema unutra.

Posebno je greška velika kada se kupuje veći broj vrata sa različitim smerovima otvaranja (kada se gradi ili renovira zgrada, kuća ili stan).

Od pravca otvaranja zavisi i gde će se postaviti graničnik vrata koji štiti zid od udara krila vrata, kao i vrsta kvake. Ako se pogreši u određivanju strane otvaranja vrata, pogrši će se i kod brave i kvake.


Kako razlikovati levo i desno otvaranje kod vratiju?


Prvo da vidimo kako se tačno određuje na kojoj strani se vrata otvaraju.

Otvorite vrata i leđima se naslonite na stranu okvira vrata gde se nalaze šarke. Ako se vrata otvoraju sa vaše desne strane, radi se o “desnim” vratima. Ako se otvaraju sa vaše leve strane, to su “leva” vrata.

Ima još jedan trik: okrenite se prema onoj strani vrata koja se pri otvaranju odmiče od vas. Podignite ruke i zamislite da su vam zglobovi šarke, a ruke vrata. Ako se vaša desna ruka “otvara” na istoj strani kao i vrata, to su desna vrata. I obratno.


Važnost otvaranja vrata


Ponekad nije važno na koju se stranu vrata otvaraju. Ali u većini slučajeva je to veoma važno.

Može da se desi da se na jednoj strani nalazi zid, veliki ormar ili deo nameštaja koji će da smeta kod otvaranja i zatvaranja. Loše procenjena strana otvaranja može da blokira susednu prostoriju i ograničava prolazak i iznošenje stvari.

Strana otvaranje je važna i za bezbednost, posebno dece. Na primer, ako do vrata vode stepenice, logično je da šarke budu na suprotnoj strani kako bi se otvarale prema stepenicama.

Ulazna vrata, u najvećem broju slučajeva treba da se otvaraju prema napolju. Unutrašnja (mada ovo nije pravilo) treba da se otvaraju prema unutra. Ako imate klizna vrata, onda ste pošteđeni ovog problema.

Pravilo je da kada otvorate vrata, drugom slobodnom rukom možete da uključite prekidač za svetlo.

Strana na kojoj se vrata otvaraju je važna i zbog eventualne evakuacije stanara zbog požara, zemljotresa, poplave ili neke druge elementarne nepogode.


Umesto zaključka


Da bi se promenio pravac otvaranja vrata, potrebno je promeniti položaj šarki i brave. Veštiji vlasnici to mogu i sami, ali ako nemate iskustva bolje je da pozovete majstora ili da naručite nova vrata koja se otvaraju na željeni način.

Za nove nekretnine ili one koje se renoviraju, najvažnije je da se prethodno odredi na koju će se stranu vrata (ali i prozori) otvarati, napravi dobar i precizan plan, pa tek onda ih naručiti.

Нема коментара:

Постави коментар