Странице

петак, 5. јул 2024.

Kako zameniti mrežu na kliznim (plise) ​​komarnicima

Plise komarnik. Izvor slike Inženjering Bau

Plise komarnik je vrsta kliznog komarnika koji se najaviše koristi kod balkonskih vrata, ali imaju primenu i kod prozora. Glavna njihova karakteristika je što mogu lako da se rastežu i skupljaju omogućavajući lako otvaranje i zatvaranje prozora i vrata bez potrebe za stalnim skidanjem i postavljanjem komarnika. Kada su razvučeni, pružaju veoma efikasnu zaštitu od insekata i ostalih uljeza, a kada su skupljeni, zauzimaju vrlo malo prostora.


Održavanje plise komarnika


Da bi ostvarili svoju glavnu ulogu, plise komarnici, uostalom kao i ostala stolarija, zahtevaju pravovremeno i redovno održavanje. Tu spadaju sledeće aktivnosti:

Čišćenje prašine, paučine i ostale prljavištine koristeći meku četku ili usisivač sa mekim nastavkom u obliku četke;

Brisanje okvira komarnika vlažnom krpom i rastvorom deterdženta. Treba izbegavati jake i abrazivne hemikalije i sredstva za čišćenje, jer mogu da oštete završni sloj. Posle toga mekom i suvom krpom treba ukloniti vlagu;

Odstranjivanje nataložene prljavštine sa šina na komarniku. Kako bi mreža mogla neometano da klizi, treba povremeno očistiti nakupljenu prljavštinu sa donjeg i gornjeg klizača (šine);

Provera i zamena mreže komarnika. Ukoliko je mreža oštećena, pocepana ili labava, neće moći pravilno da obavlja svoju funkciju. Ukoliko je oštećenje malo, može se zatvoriti lepljivom trakom, ali ako je veće, mreža mora da se zameni.Zamena mreže na plise komarnicima


Mreža na plise komarniku tokom vremena može da se ošteti, pocepa, olabavi ili iskrivi zbog stalnog izlaganja suncu, kiši, jakim vetrovima, gradu i nevremenu. Ukoliko se radi o većem oštećenju, ona mora da se zameni. Oštećena mreža na plise komarniku znači otvoren poziv komarcima, muvama, paucima, termitima i ostalim uljezima da slobodno uđu u unutrašnjost prostorija.

Za saniranje oštećenog plise komarnicka može da se pozove firma gde su oni nabavljeni (posebno ako su još uvek pod garancijom), ali veoma često su majstori zauzeti i neće odmah doći. Za to vreme, insekti imaju otvorena vrata za ulazak. Ako hoćete da izbegnete takvu situaciju, treba da zasučete rukave i sami da zameniti mrežu.

Mreža komarnika. Izvor slike Inženjering Bau


Potrebni materijali i alati


Za zamenu oštećene mreže na plise komarniku je potrebno:
  • Nova mreža (može da se nabavi u specijalizovanim radnjama ili u firmi gde je plise komarnik kupljen);
  • Valjak – služi za utiskivanje mreže u žleb rama;
  • Odvijač (šrafciger) – služi za vađenje stare i pričvršćivanje nove mreže na svoje mesto;
  • Nož, skalpel ili makaze – za sečenje mreže;
  • Metar –za merenje materijala;


Kako zameniti mrežu na plise komarniku u 4 koraka


Postupak zamene mreže je isti kako za prozore tako i za balkonska  vrata.


1. Uklanjanje stare mreže


Da biste izvadili mrežu, prvo morate da izvadite ram koji je drži. Ram je za vrata ili prozor prićvršćen šarkama, šrafovima ili ekserima. Kada izvadite ram, stavite ga na ravan pod i pomoću šrafcigera pažljivo izvadite staru mrežu. Vodite računa da ne oštetite žleb.


2. Stavljanje nove mreže


Postavite novu mrežu ​​na ram i zategnite je. Mrežu pažljivo ugurajte u žleb rama. Pri tome koristite valjak kako biste je ravnomerno pritisli. Mreža mora ostati zategnuta i bez nabora.


3. Isecite višak mreže


Pažljivo makazama ili nožem isecite višak mreže. Vodite računa da se ne posečete dok to radite.


4. Montaža rama sa novom mrežom


Pažljivo namestite ram sa novom mrežom na svom mestu i pričvrstite ga pomoću šrafova ili eksera. Kada je ram postavljen, nekoliko puta ga otvorite i zatvorite kako biste ga proverili da li radi ispravno.

Komarnik na prozoru. Izvor slike Inženjering Bau

Završne reči


Plise komarnici su praktični, ne narušavaju izgled i estetiku stolarije i fasade, ne ometaju normalnu cirkulaciju vazduha i štite unutrašnjost prostorija od “neovlašćenih upada” štetočina. Ispravni plise komarnici sa neoštećenom mrežom predstavljaju pouzdanu barijeru protiv štetnih, dosadnih ali i opasnih insekata, koja ne sprečava normalan prolazak vazduha i ventilaciju prostorija.

Možda vam zamena oštećene mreže na plise komarniku izgleda laka i jednostavna, ali dosta često vlasnici nemaju potrebno znanje, alat i iskustvo da to sami učine. Iz tih razloga je daleko bolje angažovati profesionalce - majstore kojima je to svakodnevni posao.


Нема коментара:

Постави коментар