Странице

среда, 27. мај 2015.

Efikasnost PVC i ALU stolarije

Energetska efikasnost kao potreba savremenog društva


Arhitektura i tehnologija 21. veka svakako imaju mnogo toga novog da ponude, i napredak se ostvaruje iz dana u dan. Ipak, ako i trebalo izdvojiti jedan trend koji je zajednički na svim prostorima, to bi svakako bila energetska efikasnost. Teži se tome da se sagradi udoban i funkcionalan dom, i da se za komforan život u njemu utroši što manje energije, bez obzira da li se radi o struji, gasu, ili solarnim ćelijama.

U razvijenom svetu postavljaju se novi standardi gradnje, propisuju nivoi toplotne propustljivosti koje svaka građevina mora da zadovolji, i u skladu sa propisima se dobijaju dozvole za gradnju. Nešto slično u začetku je i u našoj zemlji, ali u praksi još uvek stvari ne funkcionišu baš kako bi trebalo.

Kako dolazi do gubitka energije?


U novogradnji u Srbiji se ipak dosta računa vodi o izolaciji, pa tako nema novoizgrađene zgrade bez nekog vida termoizolacije i fasade. Međutim, još bitnija stavka kada je energija u pitanju svakako su prozori i vrata. Gubitak energije kroz prozore odvija se na dva načina:
  • provetravanjem
  • transmisijom

Kroz prozore se ostvari više od 50% od ukupnog toplotnog gubitka zgrade, a po nekim studijama čak i do 10 puta više nego kroz zidove.



Kada je provetravanje u pitanju, jasno je kako dolazi do razmene toplote. Prozori sa ugrađenim provetravanjem mogu ovaj gubitak da svedu na minimum. Više o takvim prozorima i načinu provetravanja naći ćete u ovom tekstu.
Pod transmisijom podrazumevamo razmenu energije preko prozorskog stakla i profila, kada je prozor zatvoren. Dobar i kvalitetan prozor, odnosno prozorski profil, mora da obezbedi nekoliko stvari:
  • dobro zaptivanje
  • da spreči stvaranje toplotnog mosta
  • jednostavno otvaranje i zatvaranje prozora
  • nizak nivo toplotne provodljivosti
kako izbeći toplotni most



Profili za stolariju se prave od raznih materijaja: drvo, čelik, aluminijum, PVC, ili kombinacija nekih od njih (najpopularniji su drvo-aliminijum profili). Za dodatni kvalitet, šupljine se mogu ispuniti nekim izolacionim materijalom, što možda malo utiče na cenu, ali mnogo više na kvalitet gotovog proizvoda.




izgled profila


Staklo kao važan element pvc prozora


Staklo čini najveći deo površine prozora, pa njega stoga treba najpažljivije birati. Kod stakla je važno da znamo koji elementi utiču na toplotnu provodljivost.

  • Debljina samog stakla utiče jako malo ili nimalo. Mnogo je bitnije iz koliko se komora sastoji prozor, nego koliko je debelo staklo koje je upotrebljeno za njegovu izradu. Komora je prostor između dve staklene površine, i zapravo ona je glavni izolator na prozoru. Što je veći broj komora, i veća njihova zapremina (odnosno razmak izmedju dva stakla), bolja će biti i izolaciona moć prozora.
  • Komore su ispunjene vazduhom, ali se još bolji efekat dobija ako se za njihovu ispunu koriste inertni gasovi poput argona, kriptona i sl.
  • Rekli smo već da debljina stakla nije važan faktor, ali vrsta stakla može da ima veliku ulogu. Najbolju izolacionu moć imaju prozori kod kojih je ugrađeno niskoemisiono staklo. To je staklo čija je jedna strana premazana tankim metalnim filmom, koji propušta krtakotalasno zračenje kao što je sunčeva svetlost, a reflektuje (odbija) duge talase.
visekomorni profili



Temperatura na untrašnjoj površini prozora može da varira i do 20oC stepeni, u zavisnosti od odabranog modela. 
Pri spoljnoj temperaturi od -10 oC i unutrašnjoj od +20 oC, ako je na prozor ugrađeno jednostruko staklo debljine 4 mm, temperatura će biti -2oC. 
Ako se prozor sastoji iz bar 2 stakla debljine 4 mm, i prostor između njih je 8 mm, temperatura unutrašnjosti prozora skače na 8.3oC. 
Dalja poboljšanja dobijaju se korišćenjem izo (niskoemisionog) stakla i većeg broja komora, pa tako prozori sa trostrukim izo staklom i komorama ispunjenim inertnim gasom, na unutrašnjoj površini, pod istim uslovima, imaju temperaturu od 18.1oC.

niskoemisiono staklo



Kvalitet ugradnje



Za dobru izolaciju prozora važno je i da budu kvalitetno ugrađeni. Povezivanje prozora i zida je najvažnije u tom segmentu, i mora da bude urađeno tako da ne dopušta nikakav protok vazduha. Na taj način, sprečava se prodiranje vlage i hladnoće, ali i gubitak toplote. Pored toga, važno je da topao unutrašnji vazduh ne dođe u dodir sa hladnim slojem zida, jer onda dolazi do kondenzacije, i do pojave buđi i gljivica.



Nemojte zaboraviti na prateće elemente, koji imaju uticaja na tolotne gubitke:
  • proverite da li vrata dobro zaptivaju, posebno ulazna
  • izolujte i kutije za roletne
  • koristite roletne spolja i zavese iznutra, kao dodatni sloj izolacije
  • ako već niste, zamenite staru stolariju energetski efikasnom

1 коментар:

  1. energetska efikasnost je stvarno veoma vazna i drzave kao sto je nasa koje nemaju velike energetske resurse treba da poklone vecu paznju. Kvalitetna stolarija je svakako vazan deo u ukupnoj stednji energije

    ОдговориИзбриши