Странице

четвртак, 28. мај 2015.

Estetska komponenta pri nabavci građevinske stolarijeVrata i prozore shvatamo zdravo za gotovo, iako imamo svakodnevni dodir, prolazimo ili gledamo kroz njih, ali vrlo malo razmišljamo o njima. Oni imaju vitalnu ulogu u našim životima, omogućuju fizičku i vizuelnu povezanost kuća  i vanjske sredine, obezbeđuju domu gde živimo sigurnost, provetravanje, sunčevu svetlost, itd.  Oni imaju više važnih funkcija - energetsku, sigurnosnu, izolacionu, ali ne manje važna je i estetska i dekorativna funkcija. Prednji deo kuće je lice iste, to lice predstavlja vlasnika svetu, ona pokazuje njegov karakter i stil, tako da je odabir vrata i prozora pri izgradnji ili renoviranju veoma važan i treba mu posvetiti malo pažnje.  

Vrata

Vrata i prozori pokazuju i maštovitost vlasnika u dekoraciji. Čak i male promene, kao što su zamena zavesa ili kvaka mogu u značajnoj meri da ulepšaju utisak koji odaje dom.


VRATA

O čemu treba razmišljati kada se kupuju vrata? Najpre o ulozi koja ta vrata treba obavljati, da li se radi o unutrašnjim ili ulaznim vratima, koliko ljudi prolazi kroz njih, tj koliko puta se otvaraju i zatvaraju, koje meteorološke i spoljašne uticaje trpe ta vrata. U zavisnosti od položaja postoje:

 • Ulazna
 • Balkonska
 • Sobna vrata

Ulazna vrata

front door
Ulazna vrataUlazna vrata je prva stvar koja se vidi kada neko dođe u goste. Ona mora da bude praktična i mora da poseduje velike estetske vrednosti. Svako primeti neku kuću po izgledu ulaznih vratiju, da li zbog boje ili zanimljivog dizajna, nekog ukusnog naoko sitnog unikatnog detalja, materijala, veličine. Vrlo je važno ne zaboravljati na sigurnosnu ulogu ulaznih vrata, ne sme se dozbvolii da se zbog nekog ukrasnog detalja ne ugrozi konstrukcija, jačina i sigurnost.


Balkonska vrata /vrata koja vode u dvorište ili baštu
Ako vrata vodi do lepo sređenog dvorišta, do bašte ili terase, najbolja je odabrati staklena vrata koja stvara osećaj otvorenosti i povezanosti između unutrašnjih prostorija i spoljašnje sredine.Unutrašnja vrata

interior door
unutrašnja vrata


Unutrašnja vrata povezuju prostorija u kući, obično su to generički modeli i materijali, ona su jednostavna i slična. Da bi se izbeglo da izgledaju dosadno mogu se uneti sitne promene. Za dečje sobe može se igrati sa veselim bojama, vrata koja vode do kuhinje ili do dnevne sobe mogu biti staklena ili sa dodatkom staklenog panela, kako bi dodatno osvetlile i vizuelno povezale te sobe. Ali kao pravilo se nameće da unutrašnja vrata ne budu previše različita iako i taj dizajn ima svojih pristalica.

PROZORI


Prozori imaju ogroman uticaj na svakodnevni život. Od njihovog položaja i veličine zavisi koliko će svetlosti da ulazi u prostorije, mogu da poboljšaju ili unazade pogled prema vanjskoj panorami, oni kontrolišu temepraturu i gubitak energije iz kuće. Poželjno je imati velike prozore na dnevnoj ili radnoj sobi na južnoj strani da bi sobe dobile prirodnu svetlost, dok spavaće sobe treba orijentirati prema severu. Interesantni su i krovni prozori ili ogromni prozori koji omogućavaju ulazak svetlosti.


Zavese, roletne i venecijaneri


Zavese i roletne predstavljaju mnogo više od njihove osnovne funkcije - pružanja privatnost i sprečavanje ulaska prekomerne količine svetlosti. Oni takođe dodaju (ili oduzimaju) estetsku vrednost i stil prostorija. Kada se biraju zavese, ne treba štedeti na materijalu. Zavese treba da budu dvostruko šire od prozora i najmanje pola metra duže.


VenecijaneriStaklo

Ako je potrebna vaća privatnost ili ako vam se ne sviđa pogled kroz prozore, treba da se odaberu mat, zatamnjena ili refleksiona stakla. Tako će unutrašnjost biti zaštićena od radoznalih pogleda i previše svetlosti.

Umesto zaključka


U zavisnosti od veličine, materijala od kojih su napravljeni (PVC stolarija, aluminijumska, drvena), načinu otvaranja, položaja u kući i sl., postoje mnoštvo različitih vrsta građevinske stolarije. Sve ove vrste vrata i prozora imaju svoje prednosti i mane, potrebno je dobro razmisliti i protresti sve opcije. Ne treba razmisljati isključivo estetski, treba voditi računa  i o njihovoj ulozi i funkcijma. Na primer, možda želite lepa klizna staklena vrata, zbog njihove praktičnosti i elegancije, ali imajte na umu da se one lako prljaju, pružaju manju sigurnost (ako kuća ima povišen rizik od provala), i mogu biti opasna po zdravlje zbog lomljave stakla ako na primer deca pogode staklena balkonska vrata loptom. U svakom slučaju potrebno je odvojiti malo vremena i energije da bi se odabrala takva vrata ili prozor koji će najbolje da “legne” na dati otvor.

2 коментара:

 1. Po meni, funkcionalnost treba da bude na prvom mestu. A stolarije danas ima svakakve, moze se za svaki prostor napraviti po meri, i da bude i dizajnom uklopljena sa ostatkom prostora.

  ОдговориИзбриши
 2. Анониман3. јун 2015. 14:02

  Kada su u pitanju ulazna vrata tu mi je pretezno vazna bezbednost i sigurnost, kao i dugotrajnost, a kod sobnih vrata mi je vaznija estetika. Balkonska vrata i prozori su mi vazni pretezno zbog funkcionalnosti, a detalji sa zavesama, zaluzinama, roletnama ili saksijama sa cvecem su tu da mi ih ulepsaju.

  ОдговориИзбриши