Странице

понедељак, 1. јун 2015.

Niskoemisiono staklo

Nije svejedno kakvo staklo je ugrađeno u vaš pvc prozor ili alu prozor, ulazna vrata ili balkonska vrata, pa stoga bi trebalo znati šta je to niskoemisiono staklo, jer imati kvalitetnu stolariju znači, pored estetike, funkcionalnosti, lakog rukovanja takođe i posedovanje termoenergetske efikasnosti.

Često je niskoemisiono staklo označeno kao Low-E, a presvučeno je tankim metalik filmom u cilju poboljšanja termičkih svojstava. Nanešeni film smanjuje prohodnost toplotnih zraka kroz staklo dok istovremeno propušta svetlost, pa se stoga može reći da metalik film reflektuje toplotu natrag u pravcu njenog izvora što praktično znači da leti toplotni zraci sunca ne prodiru u prostoriju, a zimi toplota grejnih tela ostaje u prostoriji. Na ovaj način ostvaruju se velike uštede energije, a i boravak u prostorijama je mnogo ugodniji.


Treba pomenuti da je štetno ultravioletno zračenje primenom ovih stakala znatno redukovano i da na pravi način utiče na vašu kožu kao i na vaše zavese koje više neće bledeti od sunca.

U-faktor (U-value) je mera termičkog učinka, tj. termoprovodljivosti prozora bazirana na otporu prema protoku energije, pa ako je U-faktor manji to je i termički učinak prozora veći.

Šta je bitno za poboljšanje termičkih performansi prozora?

Za poboljšanje termičkih performansi prozora bitna su tri elementa:
  • Unutrašnji razmak između slojeva termoizolacionih stakala
  • Primena niskoemisionih stakala
  • Primena gasa argona i kriptona za punjenje prostora između stakala.


Prostora između dva stakla najčešće se puni argonom. Argon je gas bez boje, mirisa i ukusa, nezapaljiv, neutralan u odnosu na druge materijale, inertan gas i neškodljiv je za zdravlje ljudi.

Termička provodljivost argona je neznatno lošija od vazduha što donekle utiče na ukupni termički bilans, a važno je znati da argon nema dobra termoizolaciona svojstva tj. ima loš solarni fakor, pa je s toga punjenje argonom efikasno samo ako se primenjuju niskoemisiona stakla.

Argon ima 34% manju termalnu provodljivost od vazduha. Iako jedinice ispunjene argonom koštaju malo više, one mogu povećati energetsku vrednost za preko 30%.

Kripton ima provodljivost od 0,0051, što je za 63% manje od vazduha, a to je gas bolji od argona u smislu energetske efikasnosti, ali se on znatno manje upotrebljava zato što je dosta skuplji.
Oba ova gasa su komponente vazduha, argon čini nešto manje od 1% naše atmosfere i proizvodi se prilično jeftino kao sporedni proizvod vađenja kiseonika iz vazduha dok kripton je prisutan u vazduhu pri koncentraciji cca 1 depo milionu, te su usled ovoga ovi egzotični gasovi daleko skuplji.


Trostruko staklo

S obzirom da prostor ispunjen vazduhom povećava izolaciju, jedna od takođe dobrih termoizolacionih sistema je ugradnja trostrukog stakla. To je zastakljenje napravljeno od tri sloja stakla koja su međusobno odvojena sa dva međuprostora. Ovo rešenje ima i mane zbog debljine i težine stakla, koji ne mogu uvek na zadovoljavajući način da se prilagode standardnim tehnikama spajanja.

Zaključak:

Novo vreme i novi zahtevi kao i saveremni način života donosi nove materijale, a i načine korišćenja istog radi poboljšanja različitih aspekata života savremenog čoveka, pa je i tako PVC i ALU stolarija ušla u naše živote između ostalog, i sa ciljem da smanji račune, a kvalitetno niskoenergetsko staklo je takođe jedna od važnih komponenti za kvalitet savremene stolarije.

4 коментара:

  1. Staklo ima vise funkcija glavne su da nas zastiti od sunca i hladnoce a koje cemo ugraditi sve zavisi koji kvalitet i proizvodjaca izaberemo.

    ОдговориИзбриши
  2. proslo je vreme kad si mogao sam ili kpod majstora u komsiluku da napravis prozor. Ram, i stavish staklo koje ucvrstis kitom ili nekim drugim lepkom. Ovo je preslo u nauku, treba znati sve te plemenite gasove

    ОдговориИзбриши
  3. Staklo cini najveci deo prozora, pa je zato i vazno da se pametno odabere. Svaka dodatna opcija povecava cenu, naravno, ali topla soba zimi, a sveza leti, vredi svaku paru.

    ОдговориИзбриши
  4. Dobio sam nove prozore, navodno su svi nisko emisionio - climaguard. Međutim test upaljačem pokazuje tamno narandzast odsjaj trećeg plamena na nekim prozorima a na drugim prozorima nema promene u odsjaju plamena. Da li je takav test verodostojan da se zaključi da na polovini prozora nemam niskoemisiona stakla već da su stavljena obična? Tj da sam prevaren.

    ОдговориИзбриши