Странице

недеља, 9. децембар 2012.

Kada zameniti stolariju

Kada zameniti stolariju?


Zime sve hladnije, grejanje sve skuplje, na sve strane se promovišu energetska efikasnost, štednja, ušteda energije, ušteda novčanih sredstava. A gde sam tu ja? Odnosno, kako da se ponašam i šta u toj situaciji da uradim kao običan gradjanin, a u smislu tih ušteda?

Nije ni tako komplikovan odgovor na to pitanje. Kriza i dugo vreme krize koje na sledi, a koju nam obećavaju nosioci čovečanstva, kapitalističke imperije,  nalaže da običan čovek treba da pronalazi načina da uštedi kako bi pre svega mogao da preživi.

Jedan od tih načina je da razmišlja o troškovima grejanja koji će u budućem vremenu biti sve veći i sve značajnija stavka u budžetu svakog pojedinca, svake male i velike firme. To znači da ako imate rasipanje energije zbog loše uradjene izolacije, zastarele stolarije, treba da razmišljate  o zameni iste, odnosno o investiciji u novu stolariju.PVC stolarija - jedna od najisplativijih investicija

Kao alternativa lošoj i energetski neefikasnoj stolariji nametnula se pvc stolarija, koja poslednjih decenija doživljava ekspanziju i veliku primenu kako u privatnim stambenim objektima tako i u poslovnim objektima.

Krajnje ekonomski logična logika nametnula je upravo ovaj vid materijala kao racionalnu investiciju i dobru kupovinu i ulaganje. Naravno, i finansijske institucije poput banaka su tu da olakšaju ovaj posao jer ta investicija nije ni mala niti jeftina. Kreditiranje zamene stolarije je danas sasvim uobičajena pojava. Kod izgradnje novih objekata uglavnom se i ugradjuje pvc ili aluminijumska stolarija ali, ogroman broj objekata faktički je energetski neefikasan i samim tim skuplji za gradjanina jer on troši više energije nego što bi trebao a samim tim povećava budžet za tu stavku.Najbolji trenutak za zamenu stolarije je upravo onaj kada uspete da zaokružite finansiranje, odnosno da nadjete dovoljno finansijskih sredstava, sopstvenih ili kreditnih, ali pod povoljnim uslovima. Dakle, što pre jer ušteda energije primenom ovih materijala se ne postiže trenutno, već na duže staze.
Najjači razlog je upravo od mnogih najavljivano povećanje cena energenata i naravno, lošiji uslovi za privredjivanje i zaradjivanje novca. Takodje, i mnogo drugih tehničkih karakteristika vezanih za eksploataciju i održavanje, idu u prilog tome da se odlučite za zamenu vaše stare stolarije novom.
2 коментара:

  1. Danas je svaki dinar bitan. U vreme krize svaka investicija u stan, kuću mora biti jako pažljiva i bilo bi naravno, nekako najbilje da na duži period donese pored ulaganja i neku korist.

    Svedoci smo da su se nekada i stanovi i kuće i razni objekti pravili bez vodjenja računa o energetskoj efikasnosti, tj. uštedi energije ugradnjom kvalitetne pvc stolarije ili naravno alu stolarije ili neke kombinaciji drvo aluminijum npr.

    Današnja stolarija je skupa investicija pa iako donosi bolji kvalitet življenja nije ni dostupna svima. Oni koji se odluče za nabavku pvc ili stolarije treba da imaju dovoljno informacija kako bi se pravilno opredelili jer nije svejedno kakav je kvalitet i ko je proizvodjač. Jednostavno, pre kupovine treba da pročitaju što više tekstova, informišu se kod onih koji već imaju ugradjenu pvc stolariju tako da njihova investicija bude racionalna i pametna. Iako je PVC jedna univerzalna reč ovog materijala ima najrazličiijeg kvaliteta na našem tržištu. Postoji razlika izmedju kvaliteta pvc prozora i ovaj tekst treba da sugeriše svakom ko želi da nabavlja stolariju da ako nema viška para uloži malo vremena i truda i sazna što više jer ugradnja i zamena nije jeftina.

    ОдговориИзбриши
  2. Cena pri ovakvim radovima ne treba da bude prioritet,tj to nije stvar koju cete zameniti za godinu-dve.Izuzetno oprezno treba birati profil .okov,staklo i samog izvodjaca radova pri zameni PVC stolarije.Preporucujem MR PVC SISTEM DOO web: www.alustolarijabeograd.rs jer su mi oni radili kompletnu zamenu stolarije u stanu i vikendici,a i dosta mojih prijatelja kojima sam ih preporucila je prezadovoljno njihovim uslugama.

    ОдговориИзбриши