Странице

уторак, 21. јул 2015.

Kondenzacija posle ugradnje PVC stolarije

Znaci kondenzacije


Male kapljice koje se formiraju na unutrašnjoj strani prozora su često prvi znak da je došlo do kondenzacije. Staklo obično ima nižu temperature nego zid i na njemu će se prvo pojaviti kondenzacija. Prozori nisu uzrok ove pojave, oni su pokazatelj problema kondenzacije.


Prednosti drvenih prozora su u tome što je drvo prirodni ekološki materijal, ali postoji rašireno i prihvaćeno mišljenje da je PVC stolarija najbolja opcija za obnavljanje stare drvene stolarije.
PVC stolarija zadržava više toplote u prostorijama u odnosu na drvenu ili aluminijumsku pa je zbog tog razloga lakše izbeći vremenske nepogode i niske temperature, odnosno mraz. Ona se lakše ugradjuje i lako se održava. Ono što se može javiti kao problem posle zamene drvene stolarije PVC stolarijom je povećanje vlažnosti i pojava kondenzacije.
Pre nego što utvrdimo koliko pvc stolarija i dobro dihtovanje utiču na pojavu vlažnosti u našem domu morali bismo se pridržavati sledećih uputstava. Kao prvo moramo videti šta sami možemo uraditi da smanjimo vlažnost i pojavu kondenzacije.

  • Koristiti aspirator prilikom kuvanja. 
  • Koristiti ventilator kada se tuširamo.
  • Treba izbegavati sušenje veša u prostorijama gde boravimo.
  • Otvarati povremeno prozor i omogućavati cirkulaciju vazduha.

Ako održavamo visok nivo vlažnosti u kući to nam nije garancija da se kondenzacija neće javiti usled niske temperature napolju. Kondenzacija se u ovom slučaju javlja kada topao, vlažan vazduh dodje u kontakt sa površinom koja je previše hladna, pri čemu se tada vlaga kondenzuje. Ovu pojavu je najlakše uočiti na prozorima. Curenje iz krovova i vodovoda takodje dovode do pojave vlage u našim domovima.
Ukoliko razmena vazduha nije zadovoljavajuća prostorije mogu da akumuliraju vlagu i dovedu do pojave plesni koje oslobadjaju kalupa spore, toksine iz kalupa i ubudjali miris, što utiče na naše zdravlje. Održavanje odgovarajuće toplote u vašem domu je jedan od načina kako sprečiti probleme sa vlagom.


           
Vlaga na unutrašnjoj strani prozora je znak da je voda u vazduhu zarobljena u kući zbog slabe cirkulacije i razmene vazduha.

Jedno od rešenja može biti kap otvori na vrhovima prozorskih okvira i mogu da pomognu u stvaranju ventilacije i smanje kondenzaciju.

Kod prozora sa duplim staklom kap otvori takodje mogu da pomognu, kap otvori su savršeno rešenje za zadržavanje toplote i održavanje ventilacije. Spoljašnja kondezancija se može pojaviti na spoljašnjim prozorima i to se dešava prvih nekoliko nedelja jeseni ili proleća, ali ne na svim prozorima. Ne može se previše toga uraditi da bi se izbegla ova pojava spolja, roletne bi samo ublažile efekat. Spoljašnja kondenzacija ne traje dugo, malo sunčeve energije i zagrevanje stakla je dovoljno da vlaga ispari ili blagi vetar da očisti kondezaciju. Potrebno je izabrati  horizontalnu i vertikalnu kombinaciju otvaranja pvc prozora i to će olakšati ventilaciju prostorija i bolju cirkulaciju vazduha.



Važno je znati da su faktori koji utiču na formiranje kondenzacije relativna vlažnost vazduha i temperatura vazduha. Ova dva parametra odredjuju površinsku temperaturu potrebnu da bi se ona formirala. Prostorije koje imaju ugrađenu pvc stolariju, treba često provetravati i ne treba održavati visoku temperaturu u njima.

4 коментара: