Странице

недеља, 9. август 2015.

PVC i ALU stolarija za potkrovlje

Poslednjih godina jedan od trendova u gradnji je da se na već postojeće zgrade dogradi još neki sprat, ili bar da se doda ili preuredi potkrovlje. Veliki gradovi su sve naseljeniji, pa i ne čudi što se teži tome da se svaki kutak i svaki kvadrat maksimalno iskoristi.
Potkrovlje je ipak specifično po tome što je prvo na udaru kiše i snega zimi, a sunca leti. Zato se za njegovu izgradnju ili adaptaciju moraju koristiti provereni i kvalitetni materijali, posebno kada se radi o samom krovu, izolaciji i stolariji - prozorima i vratima.
Na potkrovlje obično vode unutrašnje stepenice, pa vrata ne bi trebalo da predstavljaju poseban problem. Dovoljno je da se izaberu kvalitetna ulazna vrata, po mogućstvu sigurnosna, jer u današnje vreme, pored vizuelnog efekta mora se misliti i na bezbednost.

Prozori za potkrovlje mogu da se svrstaju u dve osnovne kategorije:

  • kosi
  • vertikalni



Kosi krovni prozori


Kosi krovni prozori su fabrički tako podešeni da garantuju i osiguravanju zaptivanje od prokišnjavanja i udara vetra. Mogu se ugrađivati na krovove čiji je nagib od 15o do 70 o. Za ovu vrstu prozora preporučuje se alu stolarija, ili kombinacija drvo-aluminijum, mada ni sa odabirom PVC prozora nećete pogrešiti. Prednost ALU profila je u tome što su otporniji na promene usled vremenskih uslova (ekstremno visoke ili niske temperature), pa neće doći do deformisanja profila, što je bitno za zaptivanje i funkcionalnost prozora.
Staklo koje se koristi je najčešće dvoslojno izo staklo, a izbor PVC profila i stakla zavisi od debljine prozora koji se može ugraditi, kao i od budžeta koji možete da izdvojite za ovaj projekat.



Okov kosih krovnih prozora radi se tako da omogućava otvaranje do 180o, što omogućava laku dostupnost i spoljnoj površini prozora, što je važno njihovo pranje i održavanje. Jedna od njihovih prednosti je što omogućavaju dobru osvetljenost prostora.
Sa unutrašnje strane na njih možete da montirate roletne, žaluzine, pa čak i neku vrstu zavesa. Roletne su svakako preporučljive, kako zbog dodatnog sloja izolacije, tako i zbog zaštite od jake sunčeve svetlosti.

Vertikalni krovni prozori


Vertikalni krovni prozori imaju svoje prednosti, ali i nedostatke, u odnosu na kose prozore. Oni najčešće nisu standarnih dimenzija, što je s jedne strane prednost jer možete da napravite prozore po meri prostora u kome ćete živeti. S druge strane, izrada prozora nestandarnih dimenzija je skuplja u odnosu na standardne, pa ćete za prozor manje površine morati da izdvojite više novca. 



Drugi nedostatak je upravo ta manja površina, što automatski znači i manje prirodne, dnevne svetlosti u potrkovlju. Mada, to najpre zavsi od visine zidova, pa ako su oni bliži standardnoj visini, tj. ne radi se baš o niskom potrkovlju, i prozori će biti bliži standardnim dimenzijama.
Prednost vertiklanih prozora je u njihovoj pristupačnosti. U vreme padavina (kiše i snega) oni su i dalje prozračni, i ne morate da brinete da će se na njima zadržati sloj snega ili leda. Za ovu varijantu prozora uglavnom se bira klasična PVC stolarija, s tim što se možete odlučiti za niskoemisiono staklo (Low-E glass) i višekomorne profile.

Estetika i praktičnost krovnih prozora


Za potkrovlje je važno i da bude dobro provetreno, da postoji cirkulacija vazduha, kako ne bi dolazilo do stvaranja kondenzacije, vlage i buđi. Zato bi trebalo uzeti u obzir i stolariju sa ugrađenom provetravanjem, posebno kada su u pitanju kosi prozori. Njih ne možete otvoriti u vreme kada pada kiša ili sneg, a često je tada i najveća vlažnost vazduha, kao i potreba za provetravanjem.



Kada je u pitanju estetski momenat, na tržištu ALU i PVC stolarije stalno se pojavljuju novi trendovi. PVC stolarija se, osim u beloj, radi i u još ponekim bojama. Jedan od najpoznatijih proizvođača profila za pvc stolariju - VEKA, sada nudi i još jednu mogućnost: dekor folije u boji. Na ovaj način možete boju svojih prozora u potkrovlju da uklopite sa fasadom kuće ili zgrade, ili čak i sa bojom krova, u zavsnoti od toga kako je krov urađen. Prozori čak i ne moraju biti u istoj boji sa spoljašnje i unutrašnje strane, jer možete koristiti različite dezene folija.

Ono oko čega se svi stručnjaci slažu kada su u pitanju krovni prozori, jeste da je kvalitet ugradnje od presudnog značaja. Kod njih nema mesta greškama i propustima. Veza između prozora i zida mora da bude savršeno izolovana, da u potpunosti onemogući prolaženje vetra ili vode. 

5 коментара:

  1. Krovni prozori veoma lepo izgledaju ali moraju biti dobro ugradjeni kako bi se sprecila voda da prodre u unutrasnjost prostorija.

    ОдговориИзбриши
  2. obozvam potkrovja. Posebno ako su ostaklena na velikim staklenim povrsinama kroz koje se vide zvezde, slicno kao nekoj opservatoriji, kao na ovim slikama stakleni krovovi

    ОдговориИзбриши
  3. Mnogo mi se dopadaju ovi krovni prozori, ali stvarno moraju da budu vrhunski kvalitet da bi se covek odlucio za tako nesto. Mislim da je dobar profil najvazniji, i da je staklo pametno odabrano, zbog izolacija.

    ОдговориИзбриши