Странице

петак, 25. септембар 2015.

Vrste prozorskih stakala


Staklo na prozorima zauzima oko 80 %  površine, zato nije nevažno odabrati kvalitetan paket koji će doprineti udobnosti prestoja u stanu  a istovremeno smanjiti račune za grejanje/hlađenje. Kolika je važnost stakla govori primer da ukoliko se postavi savremen višekomorni PVC profil, a ostavi staro staklo od 24 mm, izolacije će se poboljšati za samo jednu petinu od mogućeg potencijala. U ovom tekstu uporedili smo performanse tri vrste stakala koji se danas najviše koriste u PVC stolariji.



Obično duplo termopan staklo  

        Kojeficijent provodljivosti toplote 2.7 W/m2K
        Propuštanje UV zraka 59%
        Solarni faktor 79,5%

Kada se pogledaju ovikojeficijenti koji determinišu energetsku efikasnost knstatuje se da se ovi prozori ne razlikuju prevše od drvenih prozora starijih generacija, tako da termopan de doprinosi energetskoj efikasnosti.


Ka - staklo (Poznatije još i kao LOW-E staklo)

Low E glass
Low -E staklo (Ka staklo)

        Kojeficijent provodljivosti toplote 1.7 W/m2K
        Propuštanje UV zraka 35%
        Solarni faktor 62,9%

Ovaj tip stakla je dizajniran tako da sprečava gubitak toplote u spoljašnu sredinu, ugradjnom nevidljivi sloj koji redujuje transfer toplote. Ovaj sloj se montira na unutrašnju stranu prozora i dozvoljava sunčevim zracima da bez ikakvih problema uđu u prostoriju, dok sa druge strane ne dozvoljava toplotnoj energiji koja je u prostoriji da izađe u spoljašnu sredinu. Ovim se smanjuje u velikoj meti gubitak toplotne energije zimi i unapređuje energetska efikasnot doma tj. troškova za grejanje. Ne preporučuje se postavljanje ovih prozora na južnu ili jugozapadnu stranu objekta pošto mogu da dovedu do efekta staklene bašte i pregravanja prostorija leti kada su temperature visoke. Preporučuje se na severnoj strani gde se dešava najveći gubitak toplote

Kako funkcioniše ovo staklo?

Toplota se stalno kreće prema hladnijoj sredini. To znači da toplota u prostoriji kroz prozore “beži” u hladniju spoljašnu sredinu gde se gubi. Sloj koji je nanesen na staklu ne dozvoljava da se ova energija reflektuje nazad u prostoriji.

Sunčeva energija koja je nosilac toplotne energije, se sastoji od zraka koji imaju različita talasnu dužinu. Kratke talase ovaj zaštitini sloj propušta u unutrašnjost, deo energije se apsorbuje od strane samog stakla i ono se i samo zagreva, deo te energije ono emituje u atmosferu a deo u unutrašnjost. Drugi deo sunčeve energije se apsorbuje od strane zidova, nameštaja, zavesa, teptha  i predmeta u prostoriji koji se isto tako zagrevaju. Zagrejani objekti re-emituju ovu toplotnu energiju, koja sada nije sa kratkim talasima nego sa dugim. Ka staklo ne dozvoljava dugim talasima da pređu preko njega, nego ih vraća nazad u prostoriju. Ako su stakla dupla što se i preporučuje spoljašne staklo se ne zagreva, dok je unutrašnje za neki stepen toplije, što doprinosi  smanjivanju pojave kondenzacije.

 

4 sezonsko staklo (PLANITHERM 4S)

4 season glas
4S staklo

        Kojeficijent provodljivosti toplote 1.0 W/m2K
        Propuštanje UV zraka 28%
        Solarni faktor 43 %

Ovo staklo je novi proizvod, najvažnija karakteristika je što omogućava da zimi u prostorijama bude toplo, a leti bude hladnije nego napolju. Kombinuje tehnike kontrole sunčevih zraka i poboljšavanja termalne izolacije. Posebno se preporučuju za potkrovlja i krovne konstrukcije. 

Prepoznaje se po mikroskopski tankom magnetronskom sloju koji reflektuje svetlost pa liči na ogledalo, koji se stavlja na spoljašnoj strani prozoraskog paketa. Proizvođači tvrde da ova stakla mogu da smanje letnje temperature za 13 stepeni. Osim toga, propuštanje UV zraka je vrlo malo (28%) čime se produžava vek nameštaja, zavesa tepiha i sl., koji ne gube boju i integritet pod uticajem UV zraka.

Prednosti

        Zimi: uštede u energiji, smanjivanje kondenzacije na unutrašnjem panelu, smanjivanje hladnih tačaka oko prozora
        Leti: smanjivanje pregrevanja prostorija, smanjivanje troškova hlađenja klima uređajima
        Preko cele godine: smanjivanje emisije CO2, zaštita životne okoline, maksimalan prolazak prirodne svetlosti što je psoebno važno zimi



Umesto zaključka

Danas su energenti skupi i svakim danom sve više rastu. Srbija je uvoznik energije, naša klima je umereno kontinentalna, zime mogu da budu i te kako hladne, a leta su sve više i više vrelija. To se sve odražava na budžet građana koji moraju da odvajaju sve više sredstava za zagrevanje i hlađenje svojih stanova, tako da se kao imperativ postavlja pitanje povećavanja energetske efikanosti i investiranja u bolju izolaciju. Kupovina kvalitetnih prozora koji poseduju visoke izolacione karakteristike je vrlo važno (kroz prozore i vrata beži i do 2/3 energije), a važno je i kakvo staklo je ugrađeno u njima. Ne treba gledati njihovu cenu nego uzeti kalkulator i preračunati koliko će se uštedeti u godinama koji dolaze.






4 коментара:

  1. Ja bih najvise volela da mogu da priustim pametno staklo, pa da klikom na dugme prozori mogu da se zatamne ili preko leta da odbiju toplotu a propuste svetlost. No, dok to ne postane nas standard, vazno mi je da daje dobri toplotnu i zvucnu izolaciju.

    ОдговориИзбриши
  2. Posto prozor cini 80% staklo meni je veoma bitno da staklo bude dobrog kvaliteta kako bi me zastitilo od UV zracenja i gubitka toplotne energije.

    ОдговориИзбриши
  3. Posto prozor cini 80% staklo meni je veoma bitno da staklo bude dobrog kvaliteta kako bi me zastitilo od UV zracenja i gubitka toplotne energije.

    ОдговориИзбриши
  4. Da mi je neko prilao da će i proozir biti nauka, teško bi mu poverovao. Ali ovo sada sa plementim gasovima, pa slojevima, ipak se pomera ta nauka i u korist nas potrošača...

    ОдговориИзбриши