Странице

петак, 8. јун 2018.

Kako pojačati bezbednost kod francuskih vrata

Francuska vrata su veoma lepo rešenje u svakom domu, zato što su u velikoj meri pod staklom, a to omogućuje ulazak sunčeve svetlosti u prostorije, ako i odličan pogled prema van i u unutrašnjosti prostorija. Ali ova najlepša osobina ujedno je i njihova ahilova peta, a to je bezbednost.
Razlozi za povećan rizik kod francuskih vrata.

francuska-vrata


Postoje nekoliko razloga zašto francuska vrata imaju niži stepen bezbednosti i sigurnosti:
  • Kada se vrata otvore, šarke su izložene, tako da mogu vrlo lako da se otvore, oštete ili obiju.
  • Franscuska vrata su sastavljene od više staklenih panela koje nisu previše jako fikisrani za drveni, metalni ili PVC ram. Ovo daje atraktivnost u izgledu, ali ne doprinosi sigurnosti, pošto manjim štrafcigerom ili nožem ovi paneli mogu vrlo lako da se izvade.
  • Zbog velike površine pod staklom, vešete lopovske ruke mogu veoma lako da se domognu ključeva i brave. Dovoljno je samo razbiti staklo i otključati vrata.
  • Veoma osetljive na provable su francuska vrata od dva krila, posebno ukoliko se otvaraju prema unutra. Mali udrac nogom i ona lako popuste i nezvani gosti vrlo lako mogu da uđu u vaš dom.


francuska vrata

Kako poboljšati sigurnost?


Iz ovih razloga vlasnici kuća i stanova na donjim spratovima izbegavaju francuska vrata i tako žrtvuju izgled i lepotu zbog sigurnosti. Ali, postoji nekoliko načina da se bezbednost poveća:


francuska vrata
Dvokrilna francuska vrata

  • Postavljanje ojačanog stakla koje je otporano na lomljenje i provale. Osim zaštite od provala ovo staklo pruža veću sigurnost prilikom loših klimatskih uslova, oluja, padavina i snažnih vetrova.
  • Ugradnja sigurnosnih brava koje imaju barem 3 mesta zaključavanja i gde se koristi metalna šipka koja ulazi u tavan i pod i tako snažno fiksira vrata. Ovo je posebno važno kod duplih francuskih vratiju.

francuska vrata
Brava sa duplim zaključavanjem
  • Na francuska vrata je potrebno instalirati takozvanu bravu visoke sigurnosti (mortise brava) koja ima metalno kućište koje se stavlja u poseban otvor na vratima. Mehanizam ove brave je zaštićen metalnim kućištem, tako da ih je veoma teško oštetiti i razbiti.
francuska vrata
Brava mortise
  • Još jedan tip sigurnosne brave je brava koja zahteva dupli ključ, koja se zaključava  i
    otključava ne samo izvana nego i unutra, tako da provalnik ne može da razbije staklo i da otključa vrata zato  što mu je potreban ključ i sa vanjske i sa unutrašnje strane. Kod ovih brava je potrebna malo veća pažnja u svakodnevnom korišćenju, baš  zato što zahtevaju dva ključa, tako da ukoliko izgubite jedan, nećete moći otklučati ili zaključati vrata (što je važno u vanrednim okolnostima – požar, zemljotres, poplava, itd, tako da ukoliko morate brzo da napustite kuću, biće vam potrebno malo više vremena da otvorite ovu bravu).

  • Upotreba šarki koje imaju bolju bazbednostnu zaštitu - kao što su skrivene, prekrivene ili klinaste šarke koje se fiskiraju šrafovima ili ekserima.
francuska vrata
klinaste šarke

Završna reč


Francuska vrata jesu rizičnija i pružaju manju sigurnost od drugih vrsta vrata, ali to nadopunjuju neprevaziđenim šarmom, elegancijom ilepotom svog dizajna. Ukoliko se primene ovih nekoliko navedenih mera,onda ne morate žrtvovati vašu bezbednost i možete uživati u svojim francuskim vratima. 

2 коментара: