Странице

недеља, 27. мај 2018.

Kako da vaša ulazna vrata duže traje

Ulazna vrata su izložena stalnom delovanju vremenskih i klimatskih faktora (vetar, sunce, kiša, sneg, oluje, itd.) kao i mehaničkih sila koje se javljaju prilikom otvaranja i zatvaranja, tako da ona moraju da budu kvalitetna i dobro postavljena. Ali zub vremena je nemilosrdan, i ukoliko im se ne posveti dovoljno pažnje moguća su manja ili oštećenja i kvarovi koji skraćuju vek i najskupljim ulaznim vratima.

ulazna vrata


Kako da se ulaznim vratima produži vek?


U jednoj rečenici: Ne zapostavljajte ih prilikom održavanja kuće i drugih delova stolarije
Ulazna vrta deluju jako i izdržljivo, pa se dosta često ona preskoče kada se radi održavanje druge stolarije u kući. To je najveća greška koju možete da uradite.

Problemi mogu da se jave na svim vrstama ulaznih vrata: od PVC-a, metalna (aluminijska ili čelična), ali najranljivija su drvena vrata. Ona tokom leta, posebno ako su leta vlažna, mogu da nabubre i da loše zatvaraju. Neki vlasnici uzmu alat pa istružu taj deo koji se ne zatvara, ali tako prave drugi problem: zimi kada se vrata ponovo stegnu na tom mestu se javlja otvor kroz koji cirkuliše hladan vazduh.

ulazna vrata


Jedan od najvećih neprijatelja ulaznih vrata je sunčeva radijacija i UV zračenje, posebno na našem geografskom prostoru gde je sunce veoma jako. Zato su redovne provere koje treba vršiti barem jednom godišnje veoma važne. Posebno veliku negu traže drvena vrata gde se male ogrebotine na boji i laku postepeno mogu razviti u veće pukotine i oštećenja, tako da vrata mogu da budu izloženiji vlazi koja donosi brže propadanje i buđ.

Drvena ulazna vrata obično zahtevaju farbanje svake 5 godina.

ulazna vrata
Druga opasnost su insekti i mikroorganizmi. Ukoliko živite na mestima koja su izložena napadima insekata i ostalih štetočina, vrata možete zaštititi prskanjem vanjske površine bornom kiselinom. Posebno je osetljiva unutrašnja strana štoka (dovratka) koju treba prvu da tretirate sprejem. Ova operacija traje oko 5 minuta, tako da ne preskačite je.

Redovne popravke – mehanički delovi vrata (šarke, brave) usled prašine i ostale nečistoće vrlo često mogu da se zamaste, zapuše i da vaša vrata počne da škripi, i da se ne zatvara dobro. Ukoliko primetite i anjmanju škripu i teškoću pri otvaranju ili zatvaranju, preporučuje se da odmah očistite i podmažete pokretne delove. Ne dopustite da sitni kvarovi postanu još veći, imaćete još veće troškove.


Završna reč


Ulazna vrata su možda jedini element neke kuće koju posetilac ili slučajni prolaznik gleda sa većom pažnjom kada stane ispred njih. Dok čeka da mu otvorite, on provode neko vreme razgledajući vaš ulaz, trem, baštu i naravno, ulazna vrata. Zato posvetite dužnu pažnju svojim ulaznim vratima. Ako neka vrata treba da radi i da izgleda kako treba, onda su to ulazna vrata.

ulazna vrata



Ovo je važno posebno ukoliko prodajete svoju nekretninu. Prvi utisci su nezamenjivi, nemojte da vam pobegnu zbog nerada i nemara. 

Нема коментара:

Постави коментар