Странице

недеља, 8. јул 2018.

Montaža roletni

Uloga roletni


Roletne imaju nekoliko zadataka:

 • filtriraju svetlost koja ulazi u prostoriju
 • kontrolišu privatnost stanara
 • imaju određeni uticaj i ulogu u energetskoj efikasnosti prozora
 • zajedno sa zavesama, prozorskim kapcima i prigodnim osvetljenjem upotpunjuju atmosferu jednog doma

 Vrste roletni i njihova montaža


 Montaža roletni je u uskoj zavisnosti od vrste stolarije i vrste roletni. One mogu da budu različite u zavisnosti od veličine, materijala, cene, itd. Obično su od plastike (PVC) ali mogu da budu i od aluminijuma ili od drveta.


roletne
Horizontalne roletnePrema postavljenosti dele se na horizontalne ili vertikalne.


 • Horizontalne roletne su najbolje na malim uskim prozorima  gde  je visina veća od širine (kod širih se izbegavaju zato što mogu da se skupe na sredini). Ove roletne se spuštaju i podižu, letvice su široke od 1,5 cm do 7 cm, tako da jednostavnom kretnjom mogu poptuno da zatvore prozore ili otvore.

 
roletne
Vertikalne roletne
 • Vertikalne roletne su pogodne su za velike prozore i vrata (posebno su dobre za klizna balkonska vrata) , a mogu se koristiti i za pregrađivanje prostorija. Povlače se i skupljaju na stranu. Vertikalne roletne mogu da se komanduju polugama ili platnenim konopcima. Ovi konopci mogu da predstavljaju rizik za malu decu i ljubimce pa su prozivođači izbacili na tržište vertialne roletne koje se otvaraju i zatvaraju pomoću  mehanizma koji nema ove trake.


Materijali od kojih se izrađuju roletne • Roletne od polivinil-hlorida  – najviše se upotrebljavaju, zato što su jeftini, lako se održavaju i čiste, i mogu da budu u svim bojama, veličinama i oblicima
 • Drvene roletne – unose toplinu, prirodni izgled i stil. Mogu da budu (skupe varijante) od hrasta, oraha, divlje trešnje, mahagonija itd, koje se usklađuju sa nameštajem.
 • Roletne od “lažnog drveta” – radi se o roletnama koje su od PVC-a ali koje liče kako da su od drveta. Upotrebljavaju se u kupatilima zato što su otporne na vlagu, a ipak izgledaju kao drvene.
 • Aluminijumske roletne – daju moderan izgled prostorijama. Najviše se koriste u poslovnim zgradama
 • Roletne za specifičnu namenu – koriste se u nekim objektima koji zahtevaju pojačanu bezbednosnu, zaštitnu, protivpožarnu i sl. ulogu. Izrađuju se od metala ili od kombinacije više materijala
roletne
Drvene roletne


Prema mestu na prozoru roletne mogu da budu:


 • Spoljašne (između staklenih panela, celokupni njihov mehanizam je u prozoru ili vratima)
 • Unutrašnje (obično sa spoljašne strane i kutija se montira na zidu)

 Kako montirati roletne?Roletne mogu da se nabave zajedno sa prozorima ili vratima, ali ponekada dolaze u odvojeno, i potrebno je naknadno montiranje. U ovim slučejevima roletne treba da stignu u kompletno sa svim potrebnim kukama, tiplama i šrafovima. Vama je potrebna samo bušilica, strpljivost i vešte ruke.
Svaka vrsta  ima svoj način montaže, ali postoje neke zajedničke stvari.

 Merite vrlo precizno


Pre nego što nabavite roletne dobro premerite vašu stolariju. Ukoliko želite da vaše roletne funkcionišu besprekorno, morate dobro da merite dužinu i širinu prozora ili vrata na kojima treba da montirate roletne.

  

 Montaža unutrašnjih roletni


Ukoliko želite da montirate unutrašnje roletne, prozor mora da je dovoljno širok da ih primi. Premerite širinu unutrašnjeg rama i proverite na fabričkoj deklaraciji kupljenih roletni koja je minimalna širina koja je potrebna. Ukoliko se ne podudaraju, moraćete ih vratiti.

Izmerite unutrašnju širinu rama  na tri mesta – na vrhu, na dnu i n sredini. Vrlo je važno da ove tri dimenzije budu barem približno iste. Ukoliko nisu iste (iako vam prozor na prvi pogled izgleda kao pravilan pravougao, retko je to slučaj) radite sa najkraćom širinom.

merenje prozora 
Premerite visinu unutrašnje ivice rama na isti način – na levoj, pa na desnoj strani, i u sredini prozora. Ovaj put uzmite najveću dimenziju da vam se ne bi desilo da roletna bude previše dugačka.
Na svim dimenzijama odbijte nekoliko milimetara (3-4mm) kako bi ste bili sigurni da možete lakše i bez oštećenja da uglavite roletne u untrašnjost stolarije.


Montaža spoljašnih roletni


Izmerite visinu prozora i dodajte još 7 cm. Onda izmerite širinu prozora na sredini i ponovo dodajte 7 cm. Ovi ekstra santimetri su zbog potpunog zatvaranja prozora i po visini i po širini kako svetlost ne bi ušla sa strane.


Montaža spoljašnih vertikalnih roletni za balkonska vrata


Izmerite visinu od vrha vrata do poda. Dodajte još oko 8 cm zbog šine (koja treba da bude na oko 10 cm iznad vrata), i da se osigurate da roletne neće da se vuku po podu.

Izmerite širinu vrata od jedne do druge ivice i dodajte još 7 cm kao garancija da svetlost ne bi ulazila sa strane.

roletne


Kada ste premerili roletne možete da odete do proizviđača ili prodavca i da naručite vaše roletne. Kada stignu ponovo proverite te dimenzije kako se ne bi potkrala neka greška.

Motnaža roletni


 • Prvo montirajte kuke koje drže roletne, da li u unutražnjosti prozora ukoliko se radi o unutrašnjim roletnama ili na zidu sa strane prozora ukoliko se radi o spoljašnim roletnama.
 • Kada su kuke postavljene uglavite ivicu roletni u njima. Svaka roletna ima posebno obrađenu ivicu koja ulazi u kuke.
 • Provučite trake ili poluge za otvaranje i zatvanje kroz proreze


Završna reč - održavanje

"Praško" za čišćenje prašine sa roletni

Roletne skupljaju dosta prašine, tako da je potrebno redovno čišćenje. Najbolje je to uraditi platnenom krpom sa deterdžentom ili “praškom” koji može da se zavuče između letvica.
Za temeljitije čišćenje potrebno je razmontirati roletne i temeljito ih isprati crevom.
Ukoliko imate drvene roletne ponekad je potrebno da ih ofarbate ili izlakirate
Нема коментара:

Постави коментар