Странице

субота, 28. јул 2018.

7 saveta kako da montaža prozora lakše prođe


montaza prozoraKupili ste nove prozore, i sada je na redu njihova montaža. Treba odmah podvući da je osim kvaliteta stolarije, njihova instalacija možda jednako važna. Možete kupiti najkvalitenije trostruke nisko emisione prozore, prozore koji imaju odličnu izolaciju, ali ukoliko su loše montirani, sve pada u vodu. Loše će zaptivati, kraće će trajati, a u ekstremnim slučajevima mogu čak i da vam padnu na glavu.

Možete ih i sami montirati ukoliko posedujete potrebno znanje i veštine,  ali najbolje je da pozovete iskusne majstore koji će to odraditi maksimalno kvalitetno, ali još bolje je ukoliko sama firma koja vam je prodala stolariju sama to uradi. Tako će sva odgovornost biti njihova, i ukoliko nešto ne štima možete reklamirati, a ako su prozori još u garantnom roku, onda su oni dužni da vam besplatno reše problem.

Ali pre nego što ekipa majstora dođe, možete da učinite nekoliko stvari kako bi im olakšali posao, a time na neki način i pomogli i ubrzali sam proces montaže prozora:



1. Očistite okolinu ispred prozora


Ukoliko na prozorima imate saksije sa cvećem, kutije, stolove i stolice u dvorištu ili na terasi, itd, najbolje je da ih sklonite kako majstori ne bi gubili vreme i koncentraciju praskakajući ih, a može se deseiti da slome nešto. Ukoliko postoji drvo ili grana koja bi mogla da smeta montaži, otsecite je.

2. Očistite okolinu iza prozora


montaza prozora
Ukoliko je vaš nameštaj, televizor, slika ili umetnički predmet preblizu prozora, pomerite ga malo, najbolje u suprotan ugao ili još bolje u susednu sobu. Montaža prozora traži neki minimalni prostor za manipulaciju i nesmetano kretanje majstora. Uostalom, ne biste želeli da zadubljeni u svoj rad nehotice slome neku skupocenu svetiljku, vazu, sliku ili sl.

3. Sklonite zavese sa prozora


Zavese, draperije, roletne, kapci, itd., treba skinuti kako ne bi smetali. Najbolje je to da učinite vi sami, kako majstori ne bi gubili vreme, a mogli bi i da vam naplate ovaj svoj dopunski rad.



4. Zaštitite pod


montaza prozora
Pod koji je blizu prozora može da nastrada, posebno ako se radi o kvalitetnom i skupom parketu. Prilikom montaže ima dosta prašine, maltera i delova cigle i drveta, zato ne budite lenji nego sklonite tepih i postavite plastičnu foliju ili najlon. Biće dovoljno.
Treba da budete spremni na to da će i posle odlaska majstora u stanu biti mnogo prašine i nečistoće. Ukoliko nemate vremena, ni želje da čistite za njima, možete da angažujete neku agenciju za održavanje higijene. 

5. Pokrijte nepomične stvari koje se nalaze u sobi


Montaža prozora je kao renoviranje, već smo rekli da je sve puno prašine i prljavštine, zato ukoliko ne možete da izbacite vaše stvari van sobe (što je najbolja solucija) zog velike težine i njihovih dimenzija, pokrijte ih nečim – folijom, čaršavom ili nečim što ne propušta prašinu.

6. Posvetite pažnju deci i kućnim ljubimcima


Deca su vrlo radoznala, i svakako će hteti da prisustvuju i “pomognu” majstorima prilikom montaže prozora. To nosi rizik povreda, radi o teškim stvarima i majstori moraju da budu koncentrisani na svoj rad i ne mogu da isprate dete ili kućnog ljubimca koji im je uleteo u zonu radova. Najbolje je da ih izvedete iz kuće dok traju radovi, ali ukoliko je to nemoguće, najbolje ih je odvesti u drugu sobu i posvetiti se njihovom zabavljanju i skretanju pažnje.


7. Proverite da niste zaključali kuću


Iskusni majstori su puni priča kako su nekada bili zaključani u stanu, ili je rasejani gazda zaboravio da im otključa stan kako bi oni ušli. Da ne bi ste i vi bili predmet ovih šaljivih priča, budite koncentrisani i dobro proverite da ekipa montažera ima pristup u stan. 
Ukoliko imate alarm (posebno senzore na prozorima) isključite ga. 

Rezime


Planiranje unapred i priprema vašeg stana za dolazak majstora koja će instalirati prozore može da uštedi dosta vremena kako vama tako i majstorima, a imaće veliki uticaj i na kvalitet montaže prozora. Ukoliko imaju ove uslove koje smo naveli, majstori mogu da rade brže, kvalitetnije i sigurnije.



Нема коментара:

Постави коментар