Странице

субота, 15. децембар 2018.

Prozori dobijeni lepljenem staklenih elemenata



Strukturno ostakljivanje ili spajanje stakla i nosećih elemenata visokokvalitenim lepkovima je metod koji se već više decenija koristi pri izradi staklenih fasada

Fasade nekih od najvećih zgrada na svetu (Bujr el Arab u Dubaiju, Petronas towers u Kuala Lumpuru, Shard Skyscraper u Londonu i mnogi drugi) su napravljene tako da su teški stakleni paneli specijalnim lepkovima spojeni između sebe i za metalnu noseću konstrukciju.



Sada se ova tehnologija primenjuje u savremenoj arhitekturi pri izradi prozora.


Tehnologija lepljenja staklenih spojeva


Sve do današnjih dana tehnologija lepljenja nije se koristila u prozvodnji i montaži prozora, iako već duže vreme ima primenu u automobilskoj industriji. Ali pojava novih savremenih (i jeftinijih) lepkova omogućila je izradu prozora koji imaju zalepljene spojeve koje su daleko bolje od spojeva na konvencincijalnim prozorima.

Za ovu namenu  se koriste veoma kvalitetni silikonski lepkovi  (u manjoj meri i poliuretani i epoksidi), koji ostvaruju vrlo jak i stabilan spoj između stakla i rama. Ovakav spoj je izuzetno elastičan i ima veliku nosivost. Lepak prenosi (deo) sila opterećenja sa rama prozorskog krila na staklo, tako da nema potrebe za ubacivanjem čeličnog ojačanja u ram, kao što je slučaj u većini savremenih rešenja.

Sam proces lepljenja staklenih delova zahteva da kontaktne površine staklenih elemenata budu idealno suve i čiste kada se lepak nanosi, i da se ceo proces obavlja u klimatizovanim prostorijama bez prisustva vlage i vodene pare i sa što manje temperaturnih kolebanja.

Kod prozora koji imaju ovakve spojeve, izbacuje se lajsna za zastakljivanje, što daje prozorima izgled kao da je zastakljeno u jednom komadu pošto se krilo prozora ne vidi sa spoljne strane.



Prednosti zastakljivanja tehnologijom lepljenih staklenih elemenata

  • Lepši izgled prozora – krilo deluje jedinstveno i kompaktno
  • Profili mogu da budu tanji i bez lajsne za zastakljivanje
  • Više svetlosti u prostorijama - mogućnost korišćenja prozora sa većim dimenzijama
  • Bolji panoramski pogled
  • Bolja termoizolacija na spojevima
  • Bolja nosivost prozora
  • Bolja protiv-provalna zaštita


Umesto zaključka


Prozori proizvedeni tehnologijom lepljenih spojeva su prošli veoma rigorozna ispitivanja (krilo prozora je otvarano uz dopunsko opterećenje od 100 kp), i nisu zabeleženi nikakvi problemi u funkcionisanju prozora ni u promeni geometrije. To je i više nego dovoljan dokaz o njihovoj pouzdanosti i sigurnosti.

Arhitektima je data sloboda i mogućnost hrabrih kreacija i rešenja, zato što prozori mogu da budu izuzetno veliki, čak i u visini sprata, kao i izrada specifičnih elemenata kao što su okrugli i lučni prozori. 

Očekuje se da će tokom vremena prozori proizvedeni ovom tehnologijom sve više i više da se koriste ne samo u velikim objektima (tržni centri, velike zgrade, bolnice, poslovni objekti, i sl.), nego i za manje kuće i individualne objekte.



Нема коментара:

Постави коментар