Странице

уторак, 4. децембар 2018.

Kako da vaši prozori stalno budu kako novi?


Kada ste poslednji put pogledali vaše prozore? Ne mislimo na to da pogledate kroz njih napolju, nego da ih stvarno pogledate. Da im obratite dužnu pažnju, da vidite da li je potrebno nešto da uradite kako bi produžili njihov vek trajanja i ostali lepi i kao novi.
Kao i za sve u životu, bez adekvatne brige i redovnog održavanja prozori će se vrlo brzo potrošiti i neće moći da obavljaju svoje osnovne funkcije. A njihove funkcije su veoma važne:
  • Oni propuštaju sunčevu svetlost u prostorije
  • Omogućuju lep pogled
  • Imaju termoizolacione karakteristike koje utiču na energetsku efikasnost vašeg doma
  • Preko njih se vrši ventilacija unutrašnjih prostorija
  • I na kraju ali ne i najmanje važno – svojim dizajnom utiču na izgled fasade i cele kuće/zgrade

održavanje prozora

Kakvo je održavanje potrebno zavisi od vrste prozora (jednokrilni, dvokrilni, tavanski, podrumski, veliki za zgrade, itd), od materijala od koga su proizvedeni (oni nije isto kod PVC, drvenih ili aluminijumskih prozora), od oblika i stila, od starosti, i tako dalje, ali neka osnovna načela važe za sve vrste prozora.


Redovno čišćenje


Prozori su prva linija odbrane od vremenskih i drugih prirodnih i ljudskih uticaja (zagađen bazduh, vetar, kiša, sneg, buka, i slično). Tokom njihovog veka, na površini prozora se stvaraju naslage prašine i prljavštine, koja može veoma lako da se primeti i koja sprečava prolazak sunčeve svetlosti, smeta pogledu i može da utiče na funkcionisanje prozora. Redovno čišćenje staklenih i drugih površina ne samo što će učiniti da vaši prozori sijaju, nego će im produžiti vek trajanja i smanjiti rizik od potencijalnih problema.


Redovne provere


Svake godine treba da proverite i procenite strukturni integritet prozora. Ukoliko
održavanje prozora
primetite tragove vlage između prozorskih panela to je znak da prozori  više ne dihtuju dobro. Proverite dihtung gume, ramove, posebno uglove ukoliko su delovi rama spojeni šrafovima ili ekserima, proverite šarke, brave i ostali okov, proverite da negde nije ram pukao, ukoliko retko otvarate prozore (kao na primer u podrumu) snažno ih otvorite i zatvorite nekoliko puta da vidite da li još uvek dobro funkcionišu.


Ponovo zapečatite prozore


Redovno proveravajte da li su se zaptivači otvorili ili oštetili. Ukoliko jeste, vazduh može slobodno da cirkulište između prozorskog rama i zida, tako da je narušena eneregetska efikasnost vašeg doma. Manje pukotine možete da zatvoriti silikonom, za veća oštećenja pozovite majstore.


Redovno farbanje


Ukoliko imate drvene ili metalne prozore morate redovno da ih farbate i lakirate.  Ukoliko to ne radite, prozori će imati kraći vek, ispucaće i propuštati vetar, izgledaće staro i otrcano. Preporučuje se farbanje na svakih tri do četiri godine. Kod PVC-a nije potrebno toliko često, ali ipak nemojte ih zanemarivati. Pre nego što nanesete boju, dobro ostružite i očistite ramove od stare farbe i nakupljenih nečistoća. Najbolji rezultati se postižu kada rastavite prozor, izvadite krilo, očistite i ofarbajte sve delove, a pre ponovnog sklapanja dobro ih osušite.


Popravka i zamena dotrajalih i oštećenih delova

male popravke prozora

Svaki prozor je podložan vremenskim (ne)prilikama i zubu vremena. Stalno otvaranje i zatvaranje isto tako može da dovede do zamora materijala i kvara i oštećenja. Posebno su podložni drveni prozori, oni mogu da se iskrive, ispucaju ili istrule. Oštećene delove (ili cele prozore) je najbolje zameniti kako se ne bi trulež i druga oštećenja širile na zdrave delove. Ukoliko staklo pukne, ono mora odmah da se zameni da ne bi nekog povredilo. Pokvarene šarke, kvake, brave i drugi okov što pre zamenite zbog bezbednsoti i produžavanja roka trajanja.


Održavanje komarnika


komarnik
Komarnik
Komarnici su odlični tokom letnjih meseci zato što ne dozvoljavaju komarcima, muvama, smrdljivim bubama, i drugim insektima da uđu u prostorije. I oni su izloženi meteorološkim uticajima i taloženju nečistoća i prašine. Zbog materijala od kojih su izradjeni oni su čak i osetljiviji od ostalih delova prozora, tako da je potrebno redovno održavanje i čišćenje. Ukoliko se pojave rupe one moraju što pre da se zakrpe. U toku zimskih meseci izvadite mrežu i dobro je operite. Vratite je na proleće, nema potrebe da je izlažete dejstvu niskih temepratura i jakih vetrova zimi.


Završna reč


Održavanje i popravka vaših prozora traži malo vremena i napora, ali ukoliko se obavlja na redovnoj bazi, vaši prozori će trajati dugo, pravilno će funkcionisati, i izgledati kao novi.


Нема коментара:

Постави коментар