Странице

четвртак, 14. фебруар 2019.

Uticaj zimskih uslova na stolariju


Neko voli zimu neko ne, ali hladno vreme, sneg i led uglavnom imaju negativni uticaj na naše prozore i vrata. Ukoliko želimo da oni pravilno obavljaju svoju funkciju i da što duže traju, moramo im posvećivati dužnu pažnju i preduzimati određene mere kako bismo ih zaštitili.

Najčešći problemi zbog hladnog vremena i zimskih uslova su sledeći:


zima i stolarija

Skupljanje i savijanje prozora i vrata


Hladnoća i vlažnost mogu da poremete strukturu i čvrstoću prozora. Najosetljivija je drvena stolarija, dok se smatra da je PVC skoro rezistentan na ove uticaje. Drveni ramovi, dovratnici, štokovi i krila se po prirodi materijala pod uticajem velikih hladnoća i povećane vlažnosti se skupljaju, krive i savijaju. Zbog toga drvena stolarija mora često da se tretira bojom i zaštitnim lakovima što poskupljuje proizvode, i znatno skraćuje vek trajanja.

Strujanje hladnog vazduha (promaja)

Prozori i vrata koja su stara, loše postavljena ili slabo izolovana, glavni su uzrok promaje u većini domova. A promaja vam je poslednja stvar koju biste želeli da vam se dogodi zimi. Stavljanje izolacionih traka može ublažiti ili sprečiti ovu pojavu neko vreme, ali u većini slučajeva, biće potrebno nabaviti nove prozore. Kroz ove otvore će stalno ulaziti hladan vazduh i povećavati vam račune za grejanje.



Formiranje leda


led na prozoruLed se stvara u prostoru između zida i rama prozora ili vrata, posebno ako nije dobro izvedena montaža. Pukotine ne moraju da budu vidljive golim okom, vlasnici misle da je sa njihovom stolariom sve u redu, ali naprotiv. Topli i vlažni vazduh iz prostorija izlazi kroz ove mikro pukotine i kada dođe u dodir sa niskim spoljašnjim temperaturama vodena para koji se nalazi u njemu se zamrzava. Na prvi sloj leda se taloži još slojeva i pukotine se proširuju. Led otežava otvaranje i zatvaranje prozora (može da dođe i do pucanja), a u krajnjem slučaju i mehanička oštećenja. Zbog izolacije na vrata i prozore se lepe izolacione trake, od gume ili silikona. One neko vreme uspavaju da spreče“curenje” vazduha”, ali zimski uslovi ih lako i brzo oštete, tako da je potrebna redovna provera i pravovremena zamena ukoliko se primeti i najmanja nagriženost.
Neke velike poslovne zgrade imaju staklenu fasadu i prozore na velikim visinama koje ne mogu iznutra da se očiste. U takvim slučajevima, ukoliko se na njima pojavi led, najbolje je angažovati specijalizovane firme koji rade na velikim visinama.



Oštećenja na okovu


Kvake, ručke, brave, šarke i ostali pokretni i nepokretni mehanizmi na vratima i prozorima, koji omogućuju njihov pravilan rad, usled leda i velikih i dugotrajnih hladnoća se mogu oštetiti ili zaglaviti. Posebno su ranjivi okovi na podrumskim i tavanskim prrozorima, kao i mehanizmi na kliznim (balkonskim) vratima. Ukoliko pokretni mehanizmi usled naslaga leda zamrznu, vrata i prozori mogu da se blokiraju, a može da dođe i do lomljenja i drugih mehaničkih oštećenja.

Preporučuje se redovna kontrola i kada se primeti i najmanji trag leda na metalnim delovima, on mora odmah da se skine i obriše.



Kondenzacija


Kondenzacija ne mora uvek da znači da imate problem. Kapljice vode na prozorima zimi, često je znak da porozori imaju dobru izolaciju, koja ne dopušta toplom i vlažnom vazduhu iz prostorija da pobegne napolje. A to se od dobrih prozora i traži. Ali prevelika kondenzacija i vlažnost u sobi se smatra nezdravom sredinom, tako da se preporučuje povremena ventilacija. Treba se čuvati zamzravanja ovog kondenza, što može da dovede do većih problema.

kondenzacija na prozorima
Kondenzacija na prozoru
Isto tako, opasna je kondenzacija u prostoru između dva stakla na dvo i troslojnim prozorima. To znači da prozori propuštaju i da vazduh, ili argon (ili drugi plemeniti gas, u zavisnosti od tipa prozora), koji se nalazi između staklenih panela curi napolje. To kao rezulatat ima smanjivanje izolacionih karakteristika prozora, a na duži rok i smanjeni vek trajanja.



Umesto zaključka



Stolariju treba stalno proveravati i redovno održavati, ali posebno je važno to raditi zimi kada je hladno i vlažno. PVC stolarija od svih vrsta je najotpornija na ove uticaje, ali ipak i ona mora povremeno da se pogelda i pregleda. Ukoliko se primate i najmanja oštećenja ona mora odmah da se saniraju i uzorci da se otklone. Samo to je garancija da će vaši prozori i vrata dugo da traju.

Нема коментара:

Постави коментар