Странице

четвртак, 25. април 2019.

5 grešaka pri kupovini prozora


Kada prozori posle nekog vremena ne funksionišu dobro, često se kvare i oštećuju, ili jednostavno ostare, vreme je za njihovu zamenu. Prozori traju dugo, kupuju se jednom u više decenija (barem je tako kod nas), tako da greške pri nabavci mogu kasnije skupo da koštaju.

Ukoliko se investira u pogrešne prozore, može se smanjiti energetsku efikasnost nekretnine, što će naravno da se oseti preko računa za grejanje, a pojavljuju se i neplanirani troškovi zbog kasnijih popravki. Zato je važno odvojiti malo vremena kako bi se istražile prave opcije.

greške pri zameni prozora

Kupovina stolarije nije lak zadatak i većina vlasnika kuća i stanova pravi neke uobičajene greške.
Treba shvatiti da je kupovina prozora proces. Kada se razmišlja o njoj potrebno je postaviti neka pitanja:

  • Kakve prozore kupiti?
  • Kako  smanjiti račune za grejanje?
  • Da li vršiti njihovu montažu na svoju ruku ili da se angažuju majstori?


Pronalaženje pravog odgovora je ključno za donošenje ispravne odluke. Kako bi smo vam malo pomogli, navodimo nekoliko uobičajenih grešaka koje se dešavaju prilikom kupovine prozora.

 1.Kupiti prozore starije generacije


greške pri zameni prozoraTehnologija stalno napreduje, današnji prozori nisu kao oni od pre nekoliko decenija. Sada postoje dvostruki, trostruki prozori, prozori sa niskoemisionim staklima, PVC ili aluminijumske ramove sa 5, 6 i 7 komora, koriste se plemeniti gasovi kao što je argon ili kripton, itd. Osim toga, prozori se izrađuju u raznim bojama, stilovima, dizajnu i završnim obradama.
Moderni prozori ne samo da će poboljšati estetsku privlačnost i vrednost nekretnine, već će poboljšati i njenu energetsku efikasnost.
Zato najveća greška koju možete da napravite je da kupite iste takve prozore koje već imate, samo zato što ste navikli na njih ili zato što su jeftiniji.


2. Odluka samo na bazi cene


Svako planira svoj budžet, i ukoliko je on ograničen tu se ne može puno uraditi. Ali, treba imati u vidu da se prozori kupuju jednom u 30, 40, pa i više godina. To znači da mora da se uzme u obzir kvalitet proizvoda koji se kupuje. A kvalitet košta.
Tržište je preplavljeno jeftinim prozorima koji su proizvedeni od materijala niskog kvaliteta i sumnjivog porekla. Ovi prozori imaju kraći životni vek, ne zaptivaju dovoljno dobro  i imaju manju energetsku efikasnost. Za sada je kod nas toplotna energija još uvek relativno jeftina, ali ne zna se šta će biti kroz nekoliko decenija. Energetski efikasni i izdržljivi prozori nisu jeftini, ali njihove dobre strane će se videti tek posle nekoliko godina.
U ovom slučaju važi poslovica “nisam dovoljno bogat da kupujem jeftino”. U početku nabavkom jeftine “robe” možda može da se uštedi, ali na kraju se više potroši na održavanje i popravke.

 3. Lokacija  življenja je važna




greške pri zameni prozoraMnogi vlasnici kuća i stanova donose odluku o kupovinu prozora na osnovu njihove cene, kvaliteta i izgleda, a zanemaruju klimatse uslove područja gde žive. Mora da se razume da se materijali od kojih se izrađuje stolarija ne ponašaju isto u raznim vremenskim uslovima. Ukoliko se kuća nalazi na području gde vlada izuzetno velika vlaga sa čestim padavinama, drveni prozori sigurno nisu dobra opcija. Ili, za kuće na velikim nadmorskim visinama, gde je hladno i gde su zime dugačke, treba razmisliti o nabavci prozora koji imaju dobru izolaciju, sa dvostrukim i trostrukim ostakljenjem, sa PVC ramovima koji imaju više komora. Na područjima gde su česti jaki vetrovi i oluje, najefikasniji su metalni (aluminijumski) prozori koji su strukturno jaki i otporni.


4. Ne vodi se računa o troškovima održavanja


Česta greška je uzimanje u obzir samo cene proizvoda i cenu njegove montaže. Međutim, podjednako je važno uzeti u obzir i troškove održavanja koji se javljaju kasnije. Održavanje će se razlikovati u zavisnosti od materijala i stilova prozora koje se odaberu. Ukoliko se radi o drvenim prozorima, treba da se ukalkuliše njihovo redovno farbanje (svakih 4-5 godina). Kod PVC prozora održavanje je najmanje, ali je isto tako potrebno redovno čišćenje i popravljanje sitnijih kvarova i oštećenja nastalih usled vremenskih neprilika.

5. Vlasnik sam vrši montažu


greške pri zameni prozoraJedna od najvećih grešaka je kada vlasnici sami vrše montažu prozora, a posebno ukoliko nemaju iskustva i znanja da je pravilno urade. Montaža prozora nije laka i jednostavna. Internet je prepun “uradi sam” saveta, ali budite oprezni. Iako će vas to koštati, bolje je da angažujete profesionalce koji tačno znaju kako da izvedu montažu bez grešaka. Vrlo često se dešava da ljudi krenu sami da montiraju, pa zaglave, i na kraju ipak moraju da zovu nekog. I na kraju ispadne “veća dara nego mera”. Pored toga, ukoliko sami izvedete montažu, dobavljač vam neće priznati garanciju.


Umesto zaključka


Ovo su neke osnovne greške koje mogu da se jave prilikom kupovine prozora ukoliko se u nju uđe nepripremljen. Važno je da se ne “srlja”, da se dobro razmisli, i da se planira unapred. Potrebno je znati i infrimisati se, a ovakvi blogovi baš tome i služe.




Нема коментара:

Постави коментар