Странице

понедељак, 1. април 2019.

6 saveta kako povoljnije prodati nekretninu

Trgovina nekretninama je proces koji zadire i u psihologiju ljudi. U tom procesu učestvuju prodavci, kupci, a ponekad i posrednici - agencije koje se bave posredovanjem u prodaji nekretnina. Svako od ovih subjekata ima i sledi svoje interese - kupac da prođe što jeftinije, a prodavac da što skuplje proda svoj stan ili kuću. Radi se o većim sumama novca tako da svako od učesnika dobro vaga šta prodaje i šta kupuje. 
U ovom tekstu ukazujemo na nekoliko stvari koje prodavac može da uradi, stvari koje neće puno da ga koštaju, a koje u velikoj meri utiču na kupca da se odluči za kupovinu. Krenimo redom:

1. Popravite sve krupne i sitne kvarove


Ovo je jedan od najvažnijih aspekata prodaje bilo koje nekretnine. Pre nego što oglasite stan, napravite jednu turu po njemu i sve proverite: slavine, ventile, cevi, zidove, elektroinstalacije, štekove, itd. Proverite i radijatore da li su možda procurili, da li je WC šolja napukla, da li je farba na stolariji ispucala,  da li se prozori dobro otvaraju i zatvaraju. Ukoliko primetite i najmanji kvar, pozovite majstore ili ih sami popravite. Većina kupaca pažljivo  provere sve, ako primete i najmanji kvar, misliće da veće kvarove krijete i otkažaće kupovinu.


2. Temeljito očistite kuću

Potrebno je temeljito čišćenje svakog kutka. Kupac koji ulazi u kuću i koji treba da vam da svoj novac ne želi da uđe u prljav i nesređen stan, to razvija osećaj odbojnosti iako su svi svesni da će se svakako taj stan ili kuća posle preuzimanja morati očistiti. Prvi utisak je veoma važan, da bi ste ga pojačali, nije na odmet odraditi i moleraj. Ukoliko nemate vremena da sami obavite generalno čišćenje, možete unajmiti spacijalizovane agencije koje će to brže i detaljnije da urade. Malo će da vas košta, ali vratićete sve kroz cenu stana.

3. Uklonitee lične stvari


Stavite se u ulogu kupca i zapitajte se da li je pametno ostaviti lične stvari, kao što su fotografije, slike po zidovima, ukrasi, umetnička i “umetnička” dela, gobleni, knjige, spomenari, rukotvorine, sveće, ikone, itd, itd. Kupac kada uđe u stan koji se nudi na prodaju vizualizuje prostorije, i zamišlja kako će one da izgledaju posle prodaje. A vaše stvari, koje su njemu uglavnom nepotrebne, samo ga ometaju u tome. Osim toga, ne mora kupac da zaviruje u vaš privatni život. Problem se javlja i kod stanova koje se prodaju, ali istovremeno se i izdaju. U njima stanuju podstanari koji uredno plaćaju svoju stanarinu, i nije lako ubediti ih da očiste stan i da sklone svoje stvari.

4. Napravite više prostora

Prostrane kuće i stanovi privlače kupce. Zato skolonite (naravno ukoliko je izvodljivo) sve stare ormare, vitrine, kabasti nameštaj, razne kutije i sline stvari. Tako ćete dobiti prostor koji izgleda veći nego što jeste, a to ima pozitivan utisak na kupce. Ukoliko imate ogledala na zidovima, nemojte ih sklanjati.

5. Ispraznite sve ormare


Ugradne ormare i kuhinjski elemente ne možete poneti sa sobom. Kupac će svakako da ih otvori kako bi procenio prostor, da prebroji police, da vidi u kkvom su stanju. Zato nije na odmet pre nego što dođu potencijalni kupci da proverite sve ormare i elemente i da ih ispraznite. 

6. Uklonite stvari koje želite zadržati pre nego što dođu kupci


Ukoliko vlasnik hoće da zadrži neke predmete za koje je emocionalno vezan (nasleđeni komad nameštaja, slika, umetničko delo, prozori, vrata, lusteri, belu tehniku, itd), najbolje je da ih ukloni pre dolaska kupaca. Ukoliko želite da ponesete ugradne ormare za koje ste dali dosta novca i koji su vam legli na srce, treba da znate da je njihova demontaža komlikovanija i skuplja nego montaža. Zato je možda najbolje da se dogovorite sa kupcem da kupi stan sa sve ormarima, i da njihova cena uđe u ponudu. Isto važi i za klima uređaje. 


Zaključak


Ukoliko želite da prodate vašu nekretninu po najboljoj ceni, sve mora da izgleda besprekorno. Ukoliko ne želite da gubite vreme i novac, i ne želite da postupite po ovim savetima, onda ne samo što nećete postići dobru cenu, nego postoji mogućnost da uopšte ne prodate taj stan. Zato, nemojte da budete lenji, odvojite malo vremena, možete da privućite pažnju nekoga ko ne samo da želi da bude u vašem domu, već je spreman da plati punu cenu bez cenkanja.
Нема коментара:

Постави коментар