Странице

петак, 14. јун 2019.

Energetski efikasni prozori


Svako želi da njegov dom bude topao, udoban i energetski efikasan. Kod nas postoji veoma veliki broj starih zgrada (i kuća) koje nemaju dobru izolaciju, i zato se smatra da je Srbija, uostalom kao i širi region Balkana, energetski neefikasna zemlja i da se toplota neracionalno razbacuje.
energetski efikasni prozori

Jedan od razloga za ovakvo stanje je što se ranije smatralo da smo mi energetski bogata država, energija je bila veoma  jeftina, tako da se nije previše vodilo računa o njenoj potrošnji i načininima da se ona sačuva.

Ali došla su druga vremena gde je cena energije skupa, ai postaje sve skuplja i skuplja, tako da je potrebno razmišljati o njenoj racionalnoj potrošnji.


Energetski efikasni prozori


Toplota može da se izgubi kroz:

  • prozore
  • vrata,
  • zidove,
  • plafone,
  • podove 



Kroz prozore se može izgubiti i više od polovine energije koja se koristi za grejanje/hlađenje prostorija, i zato se unapređivanju njihove izolacione sposobnosti posvećuje veoma velika pažnja.


Industrija prozora ne sedi skrštenih ruku i već je izbacila  nekoliko rešenja koja u velikoj meri povećavaju energetsku efikasnost prozora.



energetski efikasni prozori



Načini kako da prozori budu energetski efikasniji


Energetska efikasnost prozora se u velikoj meri povećala upotrebom sledeća tri rešenja:


Dvostruko staklo


Dvostruko staklo (koje se još naziva i duplo ostakljuvanje) se sastoji od dva staklena panela koja zatvaraju prostor između njih (postoji i trostruko ostakljivanje koje ima tri stakla). Ovaj prostor između dva stakla  je u stvari izolacioni sloj. 

Zatvoreni prostor između stakala može biti vakum ili ispunjen slojem vazduha ili nekim plemenitim gasom kao što je argon, kripton, ksenon ili neki drugi.

Dvostruka i trostruka stakla omogućavaju ulazak iste količine sunčeve svetlosti u unutrašnjost domova kao prozori sa jednim staklom, ali od njih su nekoliko puta efikasniji.


Dvostruko staklo može prepoloviti gubitak toplote, a uz to:
  • smanjuje i kondenzaciju 
  • utiče na smanjivanje spoljašne buke (akustična izolacija), 
  • smanjuje negativno dejstvo sunčevih zraka na nameštaj i zidove u sobi, 
  • utiče na povećanje bezbednosti objekta




Energetski efikasni aluminijumski ramovi


Aluminijum je često korišćen materijal za izradu prozorskih ramova jer je lagan, čvrst, izdržljiv, lako se obrađuje i ima lep izgled.

Ali njegova upotreba je bila ograničena njegovom slabom izolacijom (metali po svojoj prirodi i hemijskoj građi lako provode energiju).

Rešenje je nađeno u izradu aluminijumskih ramova koje imaju više komora koje su ispunjeni (slično kao dvostruka stakla) vazduhom ili nekim plemenitim gasom, kao i postavljanje termo prekida.

Termo prekidi su izrađeni od materijala koji imaju dobru termo-izolaciju. Oni su postavljeni između unutrašnjeg i spoljašnjeg dela prozorskog rama. Na ovaj način aluminijumski ramovi imaju za 73% bolju energetsku efikasnost.



Nisko emisiona stakla (Low-E stakla)


Ova stakla imaju veoma tanak, skoro nevidljivi sloj nekog metalnog oksida na unutrašnjoj ili spoljašnjoj površini dvostrukog stakla (gde će se ovaj sloj postaviti zavisi od vrste i namene prozora, kao i od meteoroloških uslova okoline - da li će prozori biti više za sprečavanje hlađenja ili zagrevanja prostorija).

Ovaj sloj ima ulogu da propušta sunčevu svetlost u unutrašnjost, ali i da odbija (reflektira) toplotne talase nazad u prostoriji. 

Na ovaj način se unutrašnja toplota zadržava, tako da se troši manje energije za zagrevanje.

U toplim podnebljima ugrađuju se prozori koji imaju mogućnost (delimičnog) odbijanja sunčeve svetlosti i odvođenja toplote napolju, što je bitno za bolje i efikasnije hlaženje prostorija.

Low-E stakla smanjuju gubitak toplote za oko 20-30% u poređenju sa standardnim staklima.

energetski efikasni prozori

Završna reč


Efikasnost prozora se najviše može unaprediti kombinacijom svih gore navedenih rešenja – dvostruka ili trostruka Low-E stakla koje su postavljena na energetski efikasne aluminijumske ramove sa više komora i pravilno termo prekidima.

Samo ovakvi prozori garantuju potpunu energetsku efikasnost vašeg doma, i sačuvače vaše račune od prekomernog gubljenja energije. 






Slike su pozajmljenje sa sajta https://www.alumil.com

Нема коментара:

Постави коментар