Странице

недеља, 23. јун 2019.

5 najčešćih pitanja pri kupovini prozora




Postoji mnogo vrsta prozora, tako da vlasnici koji planiraju gradnju novih stambenih objekata ili hoće da zamene stare dotrajale prozore imaju širok, ali istovremeno i težak izbor.

Na izbor prozora utiče mnogo faktora: tip, veličina i namena stambenog ili poslovnog  prostora, budžet kupaca,  kao i njihove lične preference, želje i stilove, i još puno toga.


Na početku svaki kupac ima barem 5 pitanja:


Koji ram da odaberem?


Prozorski ramovi mogu da budu od drveta, aluminijuma ili PVC-a. Svaki od ovih materijala ima svoje prednosti i mane:

  • Drveni prozori imaju lep izgled, deluju otmeno i imaju solidnu izolaciju, ali zahtevaju veliko održavanje i brže propadaju tekom vremena 
  • PVC ramovi su jeftini, vrlo trajni, traže veoma malo održavanje, i imaju odličnu termo izolaciju
  • Aluminijumski prozori su još trajniji, jači i izdržljiviji, lepo izgledaju, ali imaju slabiju izolaciju i dosta su skupi

windows



Koliko prozori treba da budu veliki?



Struka navodi da prozorski otvori treba da budu jednaki jednoj dvadesetini (1/20) površini poda.

Ovo naravno važi ukoliko ne postoji centralni sistem za zagrevanje i ventilaciju.

Prozorski otvori mogu da budu “pokriveni” sa jednim većim ili više manjih prozora.

Ukoliko kupujete prozore koji imaju fiksni deo koji se ne otvara (čest slučaj kod balkonskih vrata), treba da izračunate površinu dela koji se otvara.



Koju boju da izaberem?


Ne tako davno prozori su dolazili u prodaju manje-više uniformni, jedna boja za sve prozore, i za unutrašnjost i prema vani. Ali srećom ta vremena su prošla.

Danas su usvojene savremene tehnike završne obrade koje omogućavaju da prozori mogu da se izrađuju u svim bojama, i ne samo to, nego boje mogu i da se odvoje, da imate prema sobi jednu boju, a prema dvorištu drugu.

Boje možete i sami birati i da naručite direktno od proizvođača nijansu koja vam treba. Na ovaj način imate veću slobodu i mogućnost veće kreacije.


Ako kupujete drvene prozore ili drvo-aluminijum prozore imate na raspolaganju više od 230 RAL boja.

Drveni ramovi su specifični zato što oni moraju  prvo da sei mpregniraju zaštitnim sredstvom. Na ovaj sloj se nanosi osnovni sloj boje, a iznad ide lak koji stvara sjajnu površinu i omogućava lakše čišćenje rama. 

Postoji i opcija bez boje, samo lak na drvo, čime se omogućuje da do izražaja dođe tekstura drveta.

Kod PVC prozora je daleko lakše, ramovi dolaze već ofarbani, a u pogonima se seku i montiraju. Kupac samo treba iz prospekta da odabere boje i nijanse svojih prozora. Mogu se naručiti i roletne u raznim bojama. 

Aluminijumski prozori  se tretiraju na drugačiji način - boja se nanosi tehnikama praškastog prevlačenja (eloksiranje). Ovaj sloj istovremeno je i zaštitni sloj od korozije, dejstva sunca, vode i drugih vremenskih uslova.

windows


Dvostruko ili trostruko ostakljenje?


Danas je izolacija veoma važna. Kroz prozorska stakla odlazi najveći deo toplote, tako da su oni veoma važna za energetsku efikasnost jednog doma.

Na tržištu postoje dvoslojni i troslojni stakleni paneli koji se montiraju na prozore. Jednostruka stakla su skoro izbačena iz upotrebe. 

Trostruka stakla svakako imaju bolje izolacione karakteristike od dvostrukih, ali su dosta i skuplji (i do 30%).

Postavlja se pitanje da li je racionalno investirati u skupa trostruka stakla i da li će povrat investicije (ROI) kroz manje račune bidi adekvatan?

Naše podneblje nema toliko oštre zime kao severna Evropa, a nemamo ni paklena leta kao zemlje u tropskom pojasu, tako da smatramo da su dvostruka prozorska stakla sasvim dovoljna.

Naravno, ko hoće trostruka neće se pokajati, dobiće izuzetno energetski efikasne prozore i daleko manje račune, samo će morati na početku da odvoji za njih veća sredstva.  



Kako da se prozori otvaraju?


Kada je u pitanju otvaranje prozora, postoje tri glavne opcije:

  • Klasično otvaranje sa jednim ili dva krila prema unutra ili spolja,
  • Okretno nagibno otvaranje,
  • Vertikalno ili horiznontalno klizno otvaranje


Pri donošenju odluke koje otvaranje odabrati, treba uzeti u obzir nekoliko faktora. Jedan od njih je svakako lični stil i ukus.

Na primer, ukoliko više volite tradicinalni izgled prozora, onda su klizni vertikalni prozori pravi izbor.

Ukoliko hoćete češće i bolje provetravanje, potrebni su vam klasični prozori koji se otvaraju prema vani ili prema unutra.

Ukoliko imate problem sa prostorom, onda je bolje nabaviti klizne prozore.

Okretno nagibni prozori dopuštaju provetravanje a da se oni ne otvore u potpunosti. Kod ovog otvaranja bitna je i bezbednosna komponenta.


windows

Završna reč


Jasno je da pri kupovini prozora najveći uticaj imaju budžet, potrebe i želje kupca, ali pored toliko opcija na tržištu vredi malo razmisliti i pre negošto se uđe u radnju imati spremne odgovore na ova osnovna  pitanja.

Tako ćete moći lakše i brže odlučiti šta je za vas najbolje.

2 коментара:

  1. Mislim da je najisplatljivije kupovati PVC stolariju, trajni, jeftini, lako se odrzavaju, i dobra termoizolacija. Sad sve zavisi koje su potrebe i koliko je neko spreman da da para.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Samo što se PVC stolarijom bavi i kurta i murta, ima kvalitetnih ali bogami ima i veoma loših prozora a cena ista ili tu negde, treba znati odabrati pravi.

      Избриши