Странице

четвртак, 4. јул 2019.

Česti kvarovi kod prozora


Prozori se relativno često kvare i oštećuju, i zahtevaju da sa vremena na vreme neko obratiti pažnju na njih, da ih barem pogleda, izvrši kontrolu i popravi manje (ili veće) kvarove. Naravno ukoliko hoćete da se oni pravilno otvaraju i zatvaraju, da budu energetski efikasni, da pružaju neophodni komoditet i bezbednost i da duže traju. 

Male kvarove treba na vreme sanirati kako bi se sprečilo da postanu veliki. 

Kada primetite trulenje, ljuštenje boje, mrlje od vlage, iskrivljene i ispucale  ramove, već je kasno, ti prozori su zreli za zamenu. 

Pre nego što dođe do ovih problema, treba da se preduzmu koraci da se oni spreče i da se na vreme otklone uzroci kasnijih problema. Samo tako će prozori da izgledaju i obavljaju svoje funkcije kao da su (skoro) novi.

Koji su najčešći problemi kod prozora?



Kondenzacija i vlaga


Vlaga i kondenzacija izazivaju probleme kao što je ljuštenje boje i krivljenje ramova, pojavu buđi i smanjivanju toplotne izolacije prozora. 

Kapljice vode formiraju sloj koji zamagljuje stakla i smanjuju energetsku efikasnost grejanja. 
prozori kondenzacija
Kondenzacija

Kondenzacija najviše pogađa drvene prozore. Ramovi od drveta ukoliko nisu dobro zaštićeni brzo trule, deformišu se i skupljaju. Taj prozor posle nekoliko godina propada, ne stoji čvrsto u svom otvoru i mora da se zameni novim. 

Ono što vi možete da učinite je da smanjite količinu vodene pare u prostorijama, kako bi ste zaštitili vaše prozore. Na raspolaganju su vam sledeće mere i postupci:

  • redovno provetravanje 
  • smanjejivanje količine vodene pare upotrebom aspiratora i sličnih tehnologija (posebno kod kupatila i kuhinje) 
  • redovno brisanje kondenza sa površine stakla i ramova. Posebnu pažnju obratiti i na metalne delove, oni treba da se zaštite od korozije


Ukoliko se kondenzacija pojavi između dva stakla, kod dvostruko ili trostruko ostakljenih prozora, onda se radi o narušavanju zaptivanja. 
Prostor između stakala mora da bude besprekorno zapećačen, ukoliko se on naruši, onda ne postoji drugo rešenje osim zamene prozora. 





Slomjeno ili napuklo staklo 


Staklo može da pukne ili da se slomi usled najrazličitijih razloga: pogodak dečjom loptom, udar vetra, previše snažno zatvaranje, pokušaj provale, itd. 

Slomljeno ili napuklo staklo ne samo da izgleda ružno nego nosi sa sobom potencijalnu opasnost da padne i da nekog povredi. Osim toga, kroz otvor na staklu duva hladan vetar koji hladi prostoriju.

Kada primetite napuklo ili slomljeno staklo morate odmah da ga zamenite.


broken glass
Ponekad ljudi zalepe pukotinu na staklu salojtepom ili stave karton, kao privremeno rešenje, i potpuno zaborave na to da im je prozor polomljen. Sve dok ne bude kasno i ono se odlomi.

Najbolje je da pozovete majstore koji će da vam zamene napuklo ili polomljeno staklo, pošto to nije lak posao, potreban je specifičan alat i nosi sa sobom rizik od povreda. 



Otežano otvaranje i zatvaranje


Ovaj problem može da bude vrlo čest kod kliznih prozora i balkonskih vrata, ali javlja se i kod klasičnih prozora.  

Uzrok je veoma poznat - nakupljena nečistoća, a rešenje je isto tako jednostavno, prozori moraju redovno da se čiste. 


  • Redovno morate da kontrolištete i da podmazujete šarke i ostale pokretne delove prozora
  • Kod kliznih prozora potrebno je često i redovno čišćenje šine i lagera pošto je šina pravi magnet za prljavštinu 
  • Ukoliko imate zaptivne trake na prozorima, onda ih očistite sodom bikarbonom i mešavinom sirćetne kiseline i vode 
  • Drveni prozori se najbrže prljaju, tako da je kod njih potrebno i najviše čišćenja, dok PVC prozori zahtevaju najmanje održavanje. 




Propuštanje vlage i vode oko prozora 



Ukoliko vam voda procuri oko prozora to je znak za alarm.

Voda je najveći neprijatelj prozora. Ukoliko su prozori izloženi svakodnevnim uticajima vode, oni će brže propadati i stariti. 

kvarovi kod prozora
Uticaj vlage na prozore
Curenje vode oko prozora najčešće nastaje zbog loše montaže, i vi ovaj problem morate srediti u najhitnijem roku. 

Dok ne dođu majstori možete privremeno da zatvorite pukotine silikonom ili kitom, ali svakako kada dodje leto i toplije vreme bez padavina morate ih zvati.

Najbolja preporuka je kompletno izvaditi prozore i ponovo ih montirati, ali ovaj put kako treba. 




Umesto zaključka



Dobro održavanje omogućuje produžavanje životnog veka prozora i njihovo dobro funkcionisanje. svi veliki kvarovi počinju od malih oštećenja i manjih kvarova. Zato nije na odmet povremeno pogledati svoje prozore i na vreme sanirati te kvarove. Za to vam ne trebaju majstori, samo izdvojite malo vremena. Nećete zažaliti, prozori će vas nagraditi dužim životnim vekom i boljem funkcionisanju. 

Нема коментара:

Постави коментар