Странице

понедељак, 23. септембар 2019.

5 mitova u vezi PVC stolarije


PVC stolarija je možda najraširenija vrsta stolarije na našem tržištu, svedoci smo njene velike ekspanzije, ali i pored toga, postoje dosta netačnih informacija koje zbunjuju kupce i unose sumnju u prozore i vrata koja su izrađeni od Polivinil Hlorida.

U ovom tekstu razbijamo 5 najčešćih (netačnih) mitova u vezi PVC stolarije: 



1. Pod dejstvom sunčevog zračenja PVC gubi boju i postaje žućkast


Ovo je možda bilo tačno pre više decenija, kada se PVC stolarija tek pojavljivala na tržištu. Naime, ona se najpre počela koristiti u Nemačkoj Skandinaviji i ostalim severnim zemljama gde sunčeva radijacija nije tako jaka kako na našoj geografskoj širini. 

Da bi doskočili neželjenom dejstvu sunca, proizvođači si počeli sa tretiranjem površine PVC prozora i vratiju sa titanijum dioksidom koji odbija UV zrake. Titanijum dioksid se inače koristi i u kremama za sunčanje i zaštitnim bojama. 



2. Pospešuje kondenzaciju u prostorijama


Ovo je donekle tačno. Kondenzacija vodene pare se stvara na ramovima, staklima i okolnim zidovima zbog velikih izolacionih karakteristika koja ima  PVC stolarija. Prozori i vrata skoro da ne propuštaju vazduh, tako da se vodena para zadržava u unutrašnjosti i kondenzuje se. 

Ali na kondenzaciju nisu imuni ni aluminijumski pa ni drveni prozori. 

Rešenje je redovno provetravanje, a savremeni prozori imaju ugrađen posebni sistem koji omogućuje da prozor bude stalno malo odškrinut. Ne gubi se previše toplote, ali zato se ne stvara ni kondenzacija. 



3. PVC prozori i vrata se ne uklapaju sa nekim arhitektonskim stilovima


novi pvc prozori na starijoj zgradi
Novi PVC prozori na starijoj zgradi
U javnosti je rasporostranjeno mišljenje da se vrata i prozori od PVC-a ne uklapaju na starijim i istorijskim zgradama i kućama (poznat je slučaj kada je naše diplomatsko predstavništvo u Parizu zamenilo stare prozore PVC-om. Odmah je reagovala tamošnja inspekcija koja je naredila sklanjanje istih). 

Ali to su pojedinačni slučajevi. PVC stolarija može da se izrađuje po narudžbini, u svim mogućim bojama, nijansama, strukturama, oblicima i izgledu, tako da može da bude potpuno u skladu sa vanjskim i unutrašnjem izgledu kuće ili zgrade. Mogu da izgledaju kao da su od drveta i da su stari mnogo vekova. 

Sve zavisi od arhitekata i dizajnera za ekestrijere i enterijere (više os dizajnu i stilovima PVC stolarije možete pročitati u ovom tekstu "Dizajn PVC stolarije". 

  . 



4. Problemi sa otpadom

Pogon za reciklažu pvc stolarije
Pogon za reciklažu PVC stolarije u Belgiji

Dosta bure se diže u vezi odlaganja proizvoda od plastike. Poznato je da se ona ne razlaže lako, ukoliko se skladišti na deponijama tamo može da leži decenijama, a ukoliko se spaljuje oslobađaju se toksični gasovi. 

Rešenje je nađeno u reciklaži. PVC prozori i vrata mogu da se recikliraju po nekoliko puta, a da ne gube od svog izgleda i kvaliteta. 

U Evropi postoji veća i dobro organizovana infrastruktura za skupljanje stare PVC stolarije i dalje njihove reciklaže, ali naše tržište još nije dovoljno veliko i organizovano, tako da je reciklaža zanemarljiva. Ali svakako da potencijal postoji, i da je pitanje vremena kada će se PVC stolarija i ovde reciklirati.  




5. Cena


Os svih vrsta stolarije,  od PVC-a je najeftinija, što kod nekih unosi dilemu da li je kvalitet na nivou aluminjumske, drvene ili drvo-aluminijumske. 

Odgovor je: kvalitet PVC stolarije je ako ne isti, u nekim karakteristikama i bolji (toplotna i akustična izolacija, lako i jeftino održavanje itd). 
Osim toga dugoročne uštede su veće kod PVC-a, jer su troškovi grejanja/hlađenja znatno smanjeni. 




Umesto zaključka


Ne može da se kaže da je PVC stolarija jontraverzna, njen udeo u novim i starim gradjevinskim objektima govori da je široko prihvaćena na našim prostorima. Ali ipak neka pitanja i lažni mitovi postoje i na njih treba odgovoriti pravim i tačnim informacijama. 

Nadamo se da smo vam pomogli. 

Нема коментара:

Постави коментар