Странице

среда, 23. октобар 2019.

Dvoslojno ili troslojno staklo?


Kada se kupuje stolarija, svaki kupac mora da poseduje izvesno znanje o njoj, i treba da razmotri i uzme u obzir dosta ključnih faktora pre nego što donese odluku. 


Mala greška na početku procesa kupovine kasnije može da dovede do nepopravljive greške. 

Jedno od važnijih pitanja je: kakvim paketom stakala da budu opremljeni prozori: dvoslojnim ili troslojnim (koriste se još izrazi dvostruki i trostruki prozori)?

U ovom tekstu osvrnućemo se na neke prednosti i nedostatke dvoslojnog i troslojnog ostakljivanja.


Dvoslojni prozori

dvoslojni aluminijumski prozori
Dvoslojni aluminijumski prozori
Dvoslojni prozori su najrasporstranjenija i najpopularnija opcija za kuće i stanove kod nas, ali i u većini zemalja u svim klimatskim područjima. 

Sastoje se od dva staklena panela između kojih se nalazi vazduh, vakum ili neki plemeniti gas (najčešće argon, a može i kripton, radon, itd). Prostor između dva stakla treba da bude dobro zapečećen kako gas ne bi "iscureo" napolje. 

Kvalitetni prozori se razlikuju od nekvalitetnih (i) po načinu i kvalitetu ovog zatvaranja. 
  • Dvostruki prozori pružaju solidnu toplotnu i akustičnu izolaciju
  • Zadržavaju u prostorijama više toplote zimi, dok preko leta reflektuju sunčevo zračenje
  • Blokiraju deo UV zračenja koje je štetno po ljude, po unutrašnjost prostorija i oštećuje delove nameštaja


Troslojni prozori


Prozori sa troslojnim paketom stakla, kako i samo ime kaže, sastoje se od tri stakla. Između staklenih ploča može da se nalazi vazduh, vakum ili plemeniti gas, koji imaju zadatak da povećaju izolacionu sposobnost prozora. 

troslojni drveni prozori
Troslojni drveni prozori


Prednosti troslojnih prozorskih stakala  

  • Imaju odličnu toplotnu izolaciju. Preporučuju se za klimatska područja sa ekstremnim vremenskim uslovima sa veoma niskim ili visokim temepraturama. Energetski su veoma efikasni - radi se o najefikasnijim prozorima na tržištu
  • Zbog dodatnog stakla i sloja izolacije, troslojni prozori u poređenju sa dvoslojnim imaju bolju akustičnu izolaciju (idealno su rešenje za sobe koje gledaju na prometne ulice, bučne fabričke pogone, kafane, diskoteke, i slično)
  • Dodatnog staklo im omogućuje veliku strukturnu jačinu i otpornost na snažne vetrove, oluje, uragane i druge  meteorološke (ne)prilike
  • Trostruki prozori su otporniji na kondenzaciju od dvostrukih prozora. 
  • Bolje sprečavaju ulazak štetnog sunčevog UV zračenja, zato što između stakala imaju dva mikroskopski tanka niskoemisiona (Low-E) sloja koji sadrži neki metalni oksid (dvostruki prozori imaju jedan sloj),  Ova dva sloja efikasno sprečavaju protok toplote i sunčevih zraka (i do 90 posto više od običnog stakla).


Prednosti dvoslojnih prozora


    dvoslojni aluminijumski prozori
  • Troslojni prozori su teži od dvoslojnih prozora. Dodatno staklo ima svoju težinu, kako bi se ono pričvrstilo i statički osiguralo potrebno je pojačati prozorske profile, a sve to utiče na  ukupnu težinu prozora
  • Sa tim u vezi, njihova montaža je komplikovanija i zahtevnija
  • Koštaju 25-30 posto više od dvoslojnih – ukoliko vam je budžet ograničen, onda je izbor jasan
  • U odnosu na dvostruke prozore, trostruki propuštaju manju količinu sunčeve svetlosti u unutrašnjost


Umesto završnih reči


Bez obzira da li se odlučite za dvoslojno ili troslojno staklo, nećete puno pogrešiti. Savremena stakla su izuzetno efikasna u pogledu termo i akustine izolacije, imaju lep i moderan izgled i smanjiće vaše račune za grejanje. 

Ali ipak, između njih postoje razlike koje treba da poznajete kako bi mogli da naparvite pravi izbor. Generalno rečeno, ukoliko živite u područjima gde su zime oštre,a leta mnogo topla, ako je vaš stan blizu nekog bučnog mesta, ako su  energetni potrebni za grejanje skupi,  investirajte u trostruke staklene prozore. 


Sa druge strane, ukoliko ne volite teške prozore, želite maksimalnu osvetljenost prostorija, nisu vam bitni računi za grejanje i imate mali budžet, onda će vam dvoslojni prozori biti dovoljni. 

U svakom slučaju, treba da znate i to da se energetska efikasnost i performanse prozora oslanjaju na pravukombinaciju prozorskih ramova, stakla i montaže

Ukoliko montaža nije dobro izvedena, onda džabe i najbolji i najskuplji trostruki prozori


5 коментара:

  1. Mi smo se pri gradnji odlucili za dvoslojne jer su nam bili velika usteda, ali su se sasvim ok pokazali posle nekog vremena.

    ОдговориИзбриши
  2. Apsolutno dvoslojni prozori imaju istu termoizolaciju, samo su troslojni skuplji i bolji u akustici u ostalom nishta drugo.

    ОдговориИзбриши
  3. Dvoslojna jer nema potrebe za 3. Mi smo Mediteran

    ОдговориИзбриши
  4. Da li moze da se izvadi dvoslojno staklo a ugradi troslojno ili da se menja ceo prozor ?

    ОдговориИзбриши