Странице

петак, 24. јануар 2020.

Kako odabrati savršene prozore i vrata?


Mnogi kupci, kako vlasnici individualnih stanova i kuća, tako i tako i komercijalnih objekata, smatraju da je kupovina odgovarajućih prozora i vrata najteži deo. 

I u pravu su. 

Postoji mnogo proizvoda, mnogo opcija, mnoge kombinacije, tako da nije lako odabrati pravu. 

Zato smo vam pripremili nekoliko savata koji će vam pomoći u izboru. 



1. Pre svega funkcionalnost


Za prozore i vrata najvažnije je kako funkcionišu. Prioritet pri biranju treba da vam bude pronalaženje proizvoda koji će raditi efikasno, efektivno, pouzdano, stabilno i neprimetno. 

Na primer, postoje klizna i klasična (unutrašnja i spoljašna) vrata. 

Koju ćete odabrati?

Prvo treba imati na umu veličinu i svrhu prostorije, kao i veličinu prostora u blizini vrata. 

  • Ukoliko  imate malu kancelariju, onda kupite klizna vrata. 
  • Ukoliko raspolažete velikim prostorom, onda su bolja klasična vrata. 



2.Veličina prozora i vrata


Velike prostorije prirodno traže velike prozore i velika vrata, i obrnuto. Ukoliko stavite prevelika vrata na malu prostoriju, onda  ste izgubili u prostoru, a ništa niste dobili. 

Važi i obratno, mala ulazna vrata na velikoj kući će se izgubiri i ukupan estetski i vizelni dojam biće veoma slab. A to nije vaš cilj, zar ne?


3. Materijali 

unutrašnja vrata
Stilska vrata

Vrsta materijala zavisi od namene prostorije, kao i spoljašnih uticaja. 

Za prozore i vrata danas se najviše upotrebljavaju sledeći materijali:


  • Drvo
  • PVC ili druge plastične mase
  • Aluminijum, čelik ili drugi metali


Opcija ima za svaku situaciju i potrebu. Ako vam je kuća na izuzetno vetrovitom mestu, gde su oluje i vetrovi česti i jaki, onda vi morate imati jaku stolariju - metalna ili ojačana PVC. 

Ukoliko imate stan koji je ušuškan u zgradi onda možete birati jeftinije PVC opcije koji ne moraju da budu previše ojačane. 

Ukoliko živite u kraju gde su provale i razbojništva veoma česte, onda ulazna vrata moraju da imaju visoku sigurnost, da budu ojačana, sa kvalitetnim bezbednosnim bravama, da imaju alarm ili opremu za nadgledanje. 



4. Mislite i o arhitekturi okoline


Prozori i vrata imaju značajan uticaj na estetsku vrednost kuće ili stana. 

Pre nego što se odlučite za određene prozore i vrata, proverite da li je vaš izbor usklađen sa ostatkom vašeg doma. 

Najbolje je da se zadrži isti ili sličan stil stolarije kao okolina, kako biste održali doslednost estetike i funkcionalnosti. 

Ukoliko živite u zgradi sa nekim istorijskim i kulturnim značenjem, sa posebnim arhitektonskim izrazom i lepim starinskim izgledom, ne stoji da vaši prozori budu od PVC-a. 


pvc stolarija na staroj kući
Kuća u starom stilu sa PVC prozorima



Još više, ako želite da prodate svoju nekretninu, imajte na umu da vam je potrebna stolarija koja ističe njene najbolje karakteristike kako bi dobila veću cenu. 






5. Odaberite prave boje


Neki ljudi odmah znaju koju boju žele i odmah to i naruče. Ali možda je ipak bolje da se izbor boje ostavi za kraj procesa. 

Boja okvira prozora ima najmanji uticaj na ukupan uzgled stana, za razliku od boja zidova i nameštaja. Zato je najbolje prvo razmisliti o boji zidova, kuhinje, ormara i drugih većih komada nameštaja, pa uklopiti boju prozora i vrata sa njima. 


Ulazna vrata
Ulazna crna vrata

Ako kupujete ulazna vrata za stan, pogledajte kakve su boje vrata komšija na vašem spratu. Ukoliko svi imaju bela vrata, nemojte da rušite izgled, kupite i vi bela vrata. 



Završna reč


Na kraju možemo dodati samo savet, da ne žurite i da dobro razmislite kada krenete u kupovinu prozora i vrata. Stolarija se ne menja često, ona je tu da vas služi godinama i decenijama, Morate bili na čisto sami sa sobom šta želite i šta su vaše potrebe, zato odvojite malo vremena kako bi vaš izbor bio onaj pravi. 

1 коментар:

  1. Lepo rečeno..Treba obratiti pažnju pri izradi ovih stvari jer kao što je rečeno to se ne kupuje i ne menja svakog dana, nego treba da služi dugi niz godina..Imam iskustva u brzopletosti pri izboru i naravno posledica toga je posle 2god vetar kroz vrata duva.. Volim ovako korisne članke, samo je trebalo pre da ih čitam :)

    ОдговориИзбриши