Странице

субота, 4. јануар 2020.

Gde kupiti stolariju?


Kako da odaberete firmu od koje će da kupite stolariju




Na našem tržištu stolarije postoji mnogo firmi koje se bave proizvodnjom i trgovinom prozora i vrata. 

Postavlja se pitanje kako odabrati pouzdanu kompaniju koja će vam prodati kvalitetne prozore koje će vas godinama dobro služiti. 

Osim kvalitetnog proizvoda potrebno je istaći da je isto tako važna i montaža. I najbolji prozori ukoliko su loše montirani neće dugo trajati i obavljati svoje funkcije u ponoj meri i potencijalu.

Najbolje je da montažu prozora vrši ista firma koja i proizvodi prozore, ali ponekad oni unajme podizvođače ili uopšte ne rade montažu. 


Zato pre nego što kupite prozore i vrata, postavite ovih 8 pitanja firmi koja vam prodaje stolariju:



1 Koliko dugo su u ovom poslu?


Iako i nove firme mogu da budu pouzdane, ipak postoji neki rizik. Za stolariju je potrebno izdvojiti dosta para, i niko ne želi da se na njemu uče i vežbaju početnici. 

Iskusne firme imaju tehnologiju, mašine i majstore koje su akumulirali iskustvo i znanje tokom decenija postojanja i rada. 

Ukoliko je kompanija dugo na tržištu, to je jasan znak da je uspela da zadovolji zahteve brojnih kupaca. Firme čiji su kupci nezadovoljni, brzo propadaju i nestaju sa tržišta.  



2 Da li je firma licencirana a radnici osigurani?


radnik u proizvodnji prozoraFirme koje se bave proizvodnjom stolarije treba da imaju licence, ateste, a radnici moraju da budu prijavljeni i osigurani. 

Mi smo država kakva jesmo i ne marimo previše za ove zakonske odredbe, tako da oni koji ih poštuju treba posebno da se cene i vrednuju. 

Radnici koji nisu osigurani (a to povlači i da nisu dobro plaćeni) nisu motivisani da rade odgovorno i kvalitetno, tako da neće previše da se trude oko vaših prozora. 

Osim toga, osiguranje uklanja svaku vašu odgovornost ukoliko se radnik povredi tokom montaže prozora ili vrata. 


Zato, nikada nemojte da angažujete firmu čiji radnici nisu osigurani.



3 Kakve su kvalifikacije i postignuća?


Ne dobija svaka firma priznanja i nagrade. Ukoliko ih vaša poseduje, to je dobar indikator da se radi o ozbiljnoj i kvalitetnoj kompaniji. 



4 Sa kojim brendovima rade?

brend schuco
Jedan od vodećih brendova i PVC stolariji

Postoji mnogo brendova na tržištu. Ali dobro se zna koji su kvalitetni a koji nisu. I sama cena to pokazuje. 

Ukoliko kupujete PVC stolariju, onda tražite ramove Rehau, Inautic,  Schuco, Salamander, itd. Raspitajte se malo na Internetu. 
Okov treba da je Siegenija, Hetich, Wink Haus, itd. 

Nemojte nasedati niskim cenama i kupovati loše ramove, stakla ili okove. 

Najbolje je ako firma radi sa više vrsta proizvođača prozorskih delova, tako da možete lakše da pronađete kombinaciju koja vam najviše odgovara. 



5. Da li ima svoj izložbeni salon?


Naravno da ćete prvo da “pročešljate” Internet, ali ništa ne može da se uporedi sa ličnim utiskom i kontaktom. 

Uzmite u obzir samo firme koje imaju svoje salone, gde vi možete bliže da se upoznate sa stolarijom koju nameravate da kupite, da je dodirnete, da je uporedite sa drugim proizvodima, da postavite detaljna pitanja prodavcima. 

Ukoliko se sve radi telefonom, onda postoji rizik da ne budete dobro informisani i da ne dobijete to što ste tražili. 


Izlobeni salon
Izlobeni salon 



6 Da li daju garanciju na svoje usluge? 


Zakonska obaveza prodavca je da vam obezbedi garanciju za svoje proizvode. Ali dužina garancije nije ista kod svih firmi. 

A dužina garancije je vama veoma bitna za vas. 

Što je garantni rok duži, imate veću sigurnost da ste kupili dobre i kvalitetne prozore i vrata. 

Tražite garancije i za montažu. 



7 Recenzije i komentare (ne)zadovoljinih kupaca


Pitajte firmu gde možete da pročitate recenzije njihovih kupaca. 
Obično su oni na njihovim sajtovima ili njihovim profilima na društvenim mrežama, ali veoma često firme ne dozvoljavaju komentare (posebno ukoliko su negativni). 

Firme koje su samouverene i sigurne u svoj kvalitet i rad nemaju potrebu od sakrivanja recenzija i komentara. Svakako da neće svi biti zadovoljni, ali ukoliko su oni manjina, onda se može verovati većini. 



8 Portfolio i reference


Kada birate firmu od koje ćete kupiti stolariju, zatražite da vam daju svoje reference i listu svojih klijenata. Možete čak i da kontaktirate i da ih pitate da li su zadovoljni. 

Važno je pronaći kompaniju koja je sposobna da dovrši svoje projekte, bilo da je reč o novogradnji, renoviranju i zameni stolarije,  itd. 

Spisak reference je dobar indikator da ste na pravom putu. 



Završna reč


Nije lako odabrati dobru i kvalitetnu firmu od koje ćete nabaviti stolariju. 

Ova pitanja ne mogu u potpunosti da vam garantuju uspeh u potrazi, ali ipak mogu da vam pomognu da izdvojite dobre od manje dobrih. 

Нема коментара:

Постави коментар