Странице

понедељак, 1. јун 2020.

Jednostavni zimski kvarovi na vratima


Zima je “neprijatelj” stolarije. 


Hladno vreme, mraz, sneg i led mogu da uzrokuju ozbiljne probleme kako na starijim prozorima i vratima, tako i na relativno novim.

Posebno su izloženi na “prvoj liniji fronta” ulazna vrata.

Zimski uslovi mogu da budu uzrok raznim mehaničkim oštećenjima - pucanje, lomljenje, krivljenje vrata; ali i manjih, skoro neprimetnih kvarova i promena koje na kraju utiču na pravilno funkcionisanje 
ulaznih vrata.

Nekad je za njihovo rešavanje potreban stručnjak, ali vrlo često može i sam vlasnik da ih otkloni.

U produžetku vam donosimo tri (relativno) mala kvara koja se dešavaju tokom zimskog perioda, a koja mogu jednostavno da se reše.



1. Ispod vrata ulazi hladan vaduh


I najmanji prostor ispod vrata je dovoljan da kroz njega u prostoriju prodre neprijatan hladan vazduh. A veoma je teško podesiti vrata toliko precizno da se u potpunosti zatvori razmak između vrata i poda.

a. Jedno od rešenja je da se na dnu vrata postave 
zaptivne trake koje spečavaju prolazak vazduha. 

Mana ovih traka je što se vuku po zemlji, mogu lako se nagaze i pokidaju, a može neko i da se saplete na njih.

b. Drugo rešenje je podešavanje praga (naravno ukoliko može da se podesi). Jednostavnim zavrtanjem i odvratanjem šrafova on se podiže ili spušta kako bi mogao dobro da zaptiva prostor. Treba paziti da vrata ne udare u njega. 


Pravilo je da razmak bude toliki da kroz njega može da prođe novčanica.

Prolazak vazduha ispod vrata može ukazivati i na teže probleme - trulež ili strukturne kvarove za čije rešavanje je potrebno pozvati iskusne majstore ili zameniti cela vrata.



2. Mraz ili kondenzacija na unutrašnjem okovu



Led na okovu ulaznih vrata
Led na okovu ulaznih vrata
Ukoliko su kvake, brave, drške, šarke i ostali delova okova na vratima sa unutrašnje strane neobično hladne, mokre i lako se lede, nešto nije u redu.

Najčešći razlog za ovo je loš kvalitet okova.

Ali može da bude i nepažljivo rukovanje, “vesela” deca ili loša instalacija.

Problem sa takvim okovom je što se on tokom vremena razlabavi, ne zaptiva dobro i propušta hladan vazduh.

Koliko god bio tanak sloj hladnog vazduha koji ulazi u prostorije (veoma često vlasnici i ne primete da postoji problem sve dok ne bude prekasno), on şe u dodiru sa zagrejanim i vlažnim vazduhom iz kuće kondenzuje, zamrzne i formira se led na samom okovu.

Rešenje za ovaj problem je vršiti redovne provere - da li je okov dobro centriran, da li ručica kvake dobro zatvara otvor, itd.

Kada se primeti labavost i oštećenje, jednostavno treba uzeti alat u ruke i zategnuti šrafove. Ukoliko se to redovno radi pre početka zime, neće biti potrebe od većih zahvata, koji su i komplikovaniji a mogu i da koštaju. 




3. Led na unutrašnjoj strani dvostrukih francuskih vrata



Ostećenje od leda na dvostrukim francuskim vratima
Ostećenje od leda na francuskim vratima
Francuska dvostruka vrata obično imaju aktivna vrata (na kojoj se nalazi brava i kvake) i pasivna vrata (koja se zatvara pomoću gornjih i donjih kliznih reza).

Ako ove reze ne zatvaraju dobro, može se pojaviti otvor koji omogućava ulazak hladnog vazduha u kuću. Osim propuštanja hladnog i vlažnog zimskog vazduha, nepravilno funkcionisanje reza dovodi do bezbednosnog rizika i lakšeg obivanja vrata.

Radi se o veoma čestom problemu kod balkonskih francuskih vrata - usled prevelike i nepravilne upotrebe reze veoma lako kliznu iz svojih ležišta.

Rešenje je jednostavno - ne treba čekati da se vrata rasklimaju i problem postane evidentan i teško rešiv, nego povremeno prekontrolisati i zategnuti šrafove na rezama.




Umesto zaključka


Možda će nekom ovi problemi izgledati trivijalni, ali u praksi se majstori veoma često susreću sa teškim kvarovima ulaznih i balkonskih vrata koji oduzimaju vreme, koštaju dosta a ponekad moraju i da se zamene.

A sve je moglo da se reši na početku problema jednostavnom proverom i upotrebom šrafcigera.

Svako zna da radi sa šrafcigerom, potrebna je samo odvojiti malo vremena.



3 коментара:

  1. Анониман1. јун 2020. 04:15

    Da, zimi se svasta zakomplikuje, a obicno o nekim sitnicama ne razmisljamo dok se ne dese...

    ОдговориИзбриши
  2. Desilo mi se da se brava pokvarila nisam mogao da udjem u kucu i da otkljucam vrata, srecom imam drugara koji se bavi tim poslom i resio mi je problem.Mogu da zamislim kako je drugima a majstor je daleko ili je zauzet.

    ОдговориИзбриши
  3. Nemam PVC vrata i prozore, još uvek imam drvene, pa nisam znala za sve ove probleme. Mislila sam da su takvi problemi svedeni na minimum, tačnije, da ih uopšte nema.
    Zanimljiv članak, mnogo se toga može da nučiti.
    Hvala :)

    ОдговориИзбриши