Странице

петак, 18. септембар 2020.

Sređivanje ulaza po Feng Shui-u


Ulaz po Feng Shui-u


Ukoliko želite da vaš ulaz generiše pozitivnu energiju, pročitajte ove savete: 




Svi žele da se u svom domu osećaju zdravo, srećno i puni pozitivne energije. Dobra energija u kući ili stanu izuzetno je važna, a po Feng Šhui-u, ulaz određuje atmosferu za celu kuću ili stan.

Ulazi gde vlada nered i nečistoća, bez reda nabacane stvari, gomile cipela, papuča, odeće, itd., mogu dramatično uticati na loše raspoloženje ukućana, a da oni i ne shvate zašto se tako osećaju.

Zato je važno osmisliti prostor koji donosi dobru energiju i osećaj smirenosti, a ne frustracije.



Kako srediti glavni ulaz po Feng Šhui-u 


Osvetljenje je ključno

Osvetljenje ima veliki uticaj na raspoloženje ljudi.

Pravilo je da izvore svetlosti rasporedite u različitim visinama, ali pobrinite se da imate i što više prirodnog svetla, jer ono čisti prostor, poboljšava karakteristike soba i daje iluziju većeg prostora.

Veštačko osvetlenje rasporedite na nekoliko mesta, izbegavajte centralni luster, najbolje je da postavite jedno plafonjerku i jednu ili više svetiljki na uglovima i po zidovima. Koristite isključivo LED sijalice koje zrače neutralnu i mirnu svetlost.



Ulazna vrata


Obavezno vodite računa o ulaznim vratima, jer prema rečima holističkih terapeuta – pretrpana, nečista i lepljiva ulazna vrata ne privlaći nego odbija nove prilike.

Ulazna vrata moraju da budu u savršenom stanju, bez pukotina i ogrebotina, i samo tako imaćete pozitivnu energiju od trenutka kada okrenete kluč u bravi.



Nered


Ništa ne kvari raspoloženje poput nereda i prenatrpanog prostora na ulazu u kuću ili stan.

Zato sredite to!

Organizujte stvari na način da svaki predmet bude na svom mestu.

Odaberite nameštaj koji neće zauzimati previše prostora i koji se lako održava čistim.

Dolazak u pretrpanu kuću znači da ćete odmah preuzeti onu negativnu energiju koji emituje svaki nered.

Dolazak u urednu, čistu i organizovanu kuću pružiće savršeno i pozitivno okruženje za opuštanje i odmor.


Ulaz po Feng Shui-u



Biljke okruglog lista



Postulati Feng Shuija kažu da se u ulazima i u unutrašnjim prostorijama postave biljke koje imaju okrugle listove.

Za razliku od biljaka sa šiljatim listovima koji donose negativnu energiju, okrugli listovi su pozitivni i ne traže veliko održavanje.

Biljke moraju da budu sveže, zato brinite se o njima, redovno ih zalivajte i uklonite sve mrtve grančice, listove i biljke jer one slabe pozitivnu energiju koju pokušavate da dobijete.


Ne bojte se boja


Kada renoviraju ili kada kreče svoje domove, ljudi se obično ustežu od primene  smelijih kombinacija boja plašeći se da neće uspeti da dobiju potrebnu ravnotežu ili da će stvoriti pogrešan efekat.

Međutim, boje unose specifične dobre vibracije u vaš dom.

Svaka boja ima drugačiju konotaciju: za crvenu se kaže da donosi bogatstvo i obilje; plava donosi opuštanje; zelena je boja napretka, itd.

Važno je koristiti sve boje kako biste u svoj dom pozvali željenu energiju.


Ulaz po Feng Shui-u

Važan je i spoljni izgled


Izgled unutrašnjosti ulaza je važan, ali važan je i spoljni izgled.

Spoljašnost vaše kuće ili stana je ono što će posetioci prvo videti, to je ono što stvara prvi utisak.

Zato treba se truditi da ulaz bude čist, uredan, oplemenjen cvećem ili dekorativnim biljkama. 


Umesto zaključka


Feng Šui nije samo filozofija, to je način života. Njegovi postulati postaju sve popularniji i sve više prihvaćeniji i od tz. konvencionalnih naučnih disciplina. 

Savremeni čovek koji je pretrpan obavezama, stresom i negativnim emocijama kada uđe u svoj dom očekuje da on bude njegova oaza gde će "napuniti" baterije pozitivnom energijom i gde će moći da se relaksira i odmori. A psotulati Feng Šuija uporavo tome i služe. 



1 коментар:

  1. Zanimljiv tekst. Da, to su neki opšti saveti, nevezani za same ukućane i njihove energije, elemente i sve na šta treba obratiti pažnju kada se radi uređenje po Feng shui principima.
    Dodala bih još nešto. Skoro svako predsoblje ima veliko ogledalo u kome proveravamo svoj izgled pre nego što izađemo iz kuće. Veoma je bitan njegov položaj i ono što se u njemu ogleda. U svakom slučaju, ako nema prirodnog svetla, dobro osvetljenje je veoma bitno i trebalo bi da je uključeno uvek. Ako su u blizini još neka vrata, kako to obično biva u stanovima, ona treba da budu zatvorena, naročito ako su u pitanju vrata kupatila. No dobro, neću da širim temu, Chi treba neometano da teče, da bi ukućani bili zdravi i uspešni, a za to svakako treba ispoštovati sve što je u tekstu rečeno. :)

    ОдговориИзбриши