Странице

понедељак, 16. новембар 2020.

Kako kupovati stolariju?

stolarija



Kupovina stolarije uopšte nije jednostavna i laka.

Ima mnogo vrsta prozora i vrata, mnogo proizvođača, raznog kvaliteteta, a vešti trgovci vole da love u mutnom.

Svako od nas ima svoje potrebe i želje, radi se o skupoj investiciji i ako se pogreši, i kupi nešto što ne odgovara, ta greška se vrlo teško koriguje. 


Kupac mora da zna šta hoće


prozor
Pre nego što krenete sa obilaskom prodavnica morate iskreno da odgovorite na sledeća pitanja:

  • Koliko prozora i vrata mi treba?
  • Koje su tačne dimenzije?
  • Da li imam neke posebne zahteve? (kao na primer prozore koje treba da izdrže jake vetrove, da li treba da budu zatamnjeni, da li vrata da bude ojačana zbog provala, da li postoji problem sa bukom, da li mi je važna energetska efikasnost, i sl.)
  • U kojoj boji i obliku želim da mi stolarija bude?
  • Koliki mi je budžet (treba uzeti u obzir cenu proizvoda i njegovu montažu)

Kada ste odgovorili na ova pitanja i znate koje su vaše želje i potrebe, vreme je da se krene u potragu za najboljim rešenjem.


Saveti za kupovinu stolarije


  • Obiđite sva stovarišta i firme koje se bave stolarijom i ne preskačite manje firme, vrlo često kod njih može da se nađe kvalitetan proizvod za manje para
  • Istražujte na internetu. Pogledajte sajtove, specijalizovane forume a posebnu pažnju posvetite komentarima i ocenama kupaca
  • Pitajte komšije, kolege i prijatelje koje žive blizu vas za preporuke. Ne morate da kupite iste takve prozore, ali pošto oni duže žive na tom području tačno znaju šta vam najviše odgovara (kakve su vremenske prilike, stepen kriminala, cene lokalnih dobavljača, itd)
  • Ako ste negde videli prozore i vrata koje su vam se na prvi pogled svideli (na internetu ili lično), obavestite se kod vlasnika o njihovim utiscima. Vrlo često prvi utisak nije potpun (francuska vrata može da vam izgleda predivno, ali ne možete znati da li ona dihtuje dobro i zimi ne propušta hladni vazduh unutra (što je kod njih vrlo česta pojava )

stolarija


Pitanja za prodavce 


Kada konačno uđete u prodavnicu, prodavce obavezno pitajte o sledećim stvarima:

  • Koji je proizvođač PVC ramova, stakla, okova, dihtung guma i ostalih delova prozora i vrata. Odgovore uporedite sa specifikacijama proizvoda. Nemojte da kupujete ukoliko vam ne daju te specifikacije
  • Koja je dužina garancije
  • Koji su rokovi montaže
  • Pitajte ih o popustima i promocijama



I na kraju...


Kada kupujete stolarije ne treba da žurite. Morate da odvojite malo vremena da se informišete i edukujete o tome šta kupujete. Najbolje ako imate nekog pouzdanog prijatelja koji je majstor ili se na neki način bavi stolarijom, da vas posavetujete.

Prozori i vrata se kupuju jednom ili dvaput u životu, investicija nije mala i treba dobro da istražite tržište. Mnogi koji su verovali “dobronamernim” savetima “znalaca” i požurili sa kupovinom, su se kasnije pokajali.

A ukoliko kupite nekvalitetnu a skupu stolariju kajanje može da traje ceo život.


Ukoliko vi imate neke savete u vezi kupovine stolarije, molimo vas pištite nam u komentarima

2 коментара:

  1. Nigde u zivotu ne treba zuriti, pogotovo kada se bira i kupuje nesto sto treba da traje barem 20 - 30 godina.

    ОдговориИзбриши
  2. Iskreno, o mnogim stvarima vezanim za stolariju nisam razmišljala. A s obzirom da mi sledeće godine predstoji zamena stolarije, pozabaviću se proučavanjem korisnih tekstova na ovom blogu, da bih uspela da iz onoga za šta se odlučim, izvučem najbolje. Jer, dobra stolarija znači da ću zimi imati bolje grejanje, leti bolje hlađenje, a ako rešim da jednog dana prodam stan, dobra stolarija će biti samo još jedan plus.
    Hvala :)

    ОдговориИзбриши