Странице

субота, 27. фебруар 2021.

6 mitova u vezi PVC prozora


PVC prozori su manje više dominantni na tržištu, ali i pored toga ima dosta ljudi koji su skeptični i potenciraju njihove mane.

U produžetku analiziramo 6 najčeščih i (netačnih) mitova u vezi PVC prozora:

PVC prozori

1. PVC prozori su lošiji u odnosu na drvene


Postoje “puritanci” i zaljubljenici u drvene prozore koji odbijaju inovacije, naginju tradiciji i zdušno zagovaraju drvenu stolariju a negiraju prozore i vrata izrađene od polivinil hlorida.

Ali stvari nisu crno bele, treba analizirati činjenice i doneti pravilne zaključke.

Najvažnije, treba znati da je drvo veoma osetljivo na vremenske nepogode, posebno na vlagu, i traži dosta održavanja bez koje bi brzo propalo. Ukoliko vam ne smeta farbanje i bajcovanje svakih 2-3 godina, onda je sve u redu, ali ako nemate vremena za to, onda morate da se pripremiti na kraći vek vaših prozora, potencijalno krivljenje i propuštanje promaje.

Za razliku od drvene, na PVC stolariju vremenske prilike skoro i da ne utiču, ona ima dugačak vek trajanja, veoma visoku energetsku efikasnost i zahteva veoma malo održavanje.

PVC ramovi neće nikad dostići stil i šarm drveta, ali reći da su lošiji u odnosu na drvene (ili aluminijumske), gledajući njihove karakteristike i osobine, jednostavno nije tačno.


2. PVC prozori ne propuštaju vazduh

PVC prozori hermetički zatvaraju prostorije i sprečavaju vazduh da cirkuliše i time pospešavaju kondenzaciju na prozorima i zidovima.

Ovo je delimično tačno.

Možda je kod PVC-a ova pojava izrazitija, zbog njihovig efikasnog dihtovanja, ali kondenzacija se dešava na svim vrstama prozora ukoliko se prostorije ne provetravaju dovoljno često.

Ovaj “problem” se veoma lako rešava kratkim provetravanjem prostorija.


3. Beli PVC profili pod dejstvom sunca postaju žuti


PVC prozori
PVC prozori u braon boji
Pod dejstvom UV zraka iz sunčeve svetlosti, PVC ramovi gube svoju boju (koja je najčešće bela) i postaju žućkasti, neugledni, ružnog izgleda i podložniji lomljenju i krivljenju.

Ovo je možda bio slučaj ranije, ali sada su takvi prozori sve ređi.

Boja PVC mase zavisi od aditiva koji se koriste prilikom njihove proizvodnje. Ukoliko se koriste jeftine i sirovine lošeg kvaliteta koje nisu dovoljno postojane, oni će promeniti ne samo boju nego i jačinu, izgled i ostala svojstva.

Kod ozbiljnih i kvalitetnih proizvođača ovo se ne događa, njihova stolarija je stabilna i ne gubi boju.


4. PVC prozori su isti


Rašireno je mišljnje da su svi PVC prozori isti, uglavno bele boje i pomalo dosadni.

Istina je međutim da se oni mogu proizvesti u svim mogućim veličinama, oblicima i dizajnima, ramovi mogu da budu ravni ili zaobljeni, mogu da budu u 50 različitih nijansi boja i da se veoma lako mogu izraditi unikatni primerci, čak i lakše nego kod drugih vrsta prozora.

Dovoljno je da kupac kontaktira fabriku, da ih upozna sa svojim željama, ukusima i specifičnim zahtevima i da dobije baš takav prozor.

PVC prozori
Vrste PVC prozora

5. PVC stolarija se brzo prlja


Ukoliko se prozori ne čiste, oni će biti prljavi od kojeg god materijala bili.

Činjenica je da se PVC stolarija lakše čisti i održava. Potrebno ih je samo povremeno prebrisati mekom krpom koja je natopljena deterdžentom, a ponekad je dovoljno i malo mlake vode.

Ne treba koristiti (a nije ni potrebno) abrazivna stredstva i oštre krpe ili sunđere koje mogu da ogrebu površinu profila.


6. Kvalitet PVC prozora zavisi od komora u ramovima


Ovo jeste tačno, ali treba obratiti pažnju i na druge karakteristike ramova kao što su:
  • debljinu unutrašnjih zidova ramova
  • dubina rama,
  • broj i kvalitet dihtung guma,
  • kvalitet stakla i okova, itd
Komore u PVC prozoru su odgovorne za njegovu energetsku vrednost. Što više komora to je bolja izolacija.

Za naše krajeve je sasvim dovoljno i 5 komora, ali sve više se koriste i 6-to komorni PVC ramovi.

Ali, ako su ostali elementi prozora loši, onda broj komora nije merodavan i ti prozori neće imati dobru energetski efikasnost.


PVC prozori

I na kraju...


Na kraju treba reći da su PVC prozori jedni od najkvalitetnijih prozora na tržištu. Konkurentni su svojom cenom, izolacijskim svojstvima, dužinom životnog veka i kvalitetom.

Svaki proizvod na svetu ima svoje zagovornike i protivnike, tako i PVC stolarija. Potrebno je samo pravilno izvagati argumente, videti prednosti i mane i na osnovu toga doneti pravilan zaključak šta vam treba i šta kupiti.

Nadamo se da smo ovim tekstom razbili ovih 6 mitova, ukoliko imate nekih komentara, molimo vas da nam ih navedete u komentarima ispod.

2 коментара:

  1. Apsolutno se slažem sa vama, i ja sam definitivno ZA PVC prozore. Mnogo manje problema a mnogo više koristi.

    ОдговориИзбриши
  2. Imam jos uvek drvene prozore, vec neko vreme razmisljam da zamenim za pvc. Korisno je znati, ali svakako je PVC mnogo kvalitetniji.

    ОдговориИзбриши